Πολλαπλοί γύροι για τη βελτίωση των οικονομικών τιμημάτων, «σήμα» και των δύο εταιρειών για την πρόθεση απόκτησης του 100%. Ανακατατάξεις στην ενεργειακή αγορά, ανεξάρτητα από το ποια πλευρά θα επικρατήσει.
Προ των πυλών βρίσκεται η έναρξη της διαδικασίας που θα οδηγήσει στην απόκτηση του πλήρους ελέγχου της Elpedison από τον ένα από τους δύο υφιστάμενους μετόχους, δηλαδή τη Helleniq Energy και την Edison, οι οποίες συμμετέχουν ισόποσα (50%) στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας.
Σύμφωνα με πληροφορίες του -, μέσα στην επόμενη εβδομάδα αναμένεται να διευθετηθούν και οι τελευταίες εκκρεμότητες, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την έναρξη της διαδικασίας υποβολής προσφορών – αντιπροσφορών. H έναρξη τοποθετείται στο δεύτερο 15νθημερο Σεπτεμβρίου, με πιο πιθανό χρονικό «παράθυρο» το τελευταίο 7ήμερο του μήνα.
Οι εκκρεμότητες που απομένουν αφορούν κατ’ αρχάς την υπογραφή των κειμένων σχετικά με τη «φόρμουλα» της διαδικασίας. Ωστόσο, οι δύο πλευρές βρίσκονται πάρα πολύ κοντά σε συμφωνία για το περιεχόμενο των κειμένων. Παράλληλα, Helleniq Energy και Edison έχουν βρει «κοινό τόπο» και στη διασφάλιση όλων των προϋποθέσεων οι οποίες θα επιτρέψουν στην Elpedison να λειτουργήσει αυτόνομα, ανεξάρτητα από το ποιος Όμιλος θα επικρατήσει από τη διαδικασία.
Διαδοχικοί γύροι
Μία τέτοια προϋπόθεση αφορά τις εκτάσεις στις εγκαταστάσεις του διυλιστηρίου της Helleniq Energy στη Θεσσαλονίκη, όπου βρίσκεται η μονάδα αερίου ισχύος 400 MW της Elpedison. Σε αυτό το πλαίσιο, πρόκειται να υπογραφεί σύμβαση μίσθωσης των εκτάσεων ανάμεσα στην Elpedison και την Helleniq Energy. Το ίδιο θα συμβεί και με μία σύμβαση που θα κατοχυρώνει το δικαίωμα διέλευσης από τις εγκαταστάσεις του διυλιστηρίου των υποδομών (αγωγοί, γραμμές μεταφοράς) με τις οποίες η μονάδα τροφοδοτείται με αέριο και συνδέεται στο ηλεκτρικό σύστημα.
Η πρώτη προσφορά θα υποβληθεί από τη Helleniq Energy για το 50% της Edison, καθώς ήταν εκείνη που εκκίνησε θέμα αλλαγής μετοχικής σύνθεσης της Elpedison. Στην προσφορά αυτή θα κληθεί να «απαντήσει» με αντιπροσφορά η Edison, αν δεν την κάνει δεκτή, διεκδικώντας με τη σειρά της το 50% της Helleniq. Οι δύο «μονομάχοι» θα μπορούν να βελτιώσουν τα προσφερόμενα τιμήματά τους, μέσω διαδοχικών γύρων προσφορών – αντιπροσφορών.
Helleniq Energy και Edison έχουν προχωρήσει σε ανεξάρτητες αποτιμήσεις της Elpedison, από τις οποίες όπως είναι φυσικό κάθε «μονομάχος» έχει καθορίσει το μέγιστο όριο του τιμήματος που είναι διατεθειμένος να προσφέρει. Πληροφορίες τοποθετούν τις αποτιμήσεις στα 200-300 εκατ. ευρώ, με την Edison να κινείται στο πάνω όριο.
Αμφίρροπη μάχη
Η διαδικασία εκτιμάται αμφίρροπη, καθώς τόσο από την πλευρά του ελληνικού όσο και του ιταλικού Ομίλου εκπέμπονται «σήματα» για την πρόθεση εξαγοράς του υπόλοιπου 50%, με σκοπό την αυτόνομη πλέον δραστηριοποίηση στις εγχώριες αγορές ρεύματος και φυσικού αερίου. Ενδεικτικές ήταν οι επισημάνσεις του CEO της Helleniq Energy, Ανδρέα Σιάμισιη, στην ετήσια Γενική Συνέλευση του Ομίλου στα μέσα Ιουνίου, ο οποίος σε ερώτηση μετόχου για την Elpedison, σημείωσε πως όσο αλλάζει η αγορά, θα πρέπει να ενισχυθεί το καθετοποιημένο μοντέλο δραστηριοποίησης στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.
Επομένως χρειάζεται πιο ολιστική προσέγγιση, καθώς και ενίσχυση του «καναλιού» στην αγορά. Στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης, ο κ. Σιάμισιης είχε υπογραμμίσει πως στόχος της Helleniq Energy είναι να μπορέσει να αξιοποιήσει την Elpedison ως «όχημα» για περαιτέρω καθετοποίηση στην αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας. Ο Όμιλος έχει προχωρήσει σε σημαντικές επενδύσεις στις ΑΠΕ, κατέχοντας το 100% του χαρτοφυλακίου, με συνέπεια να υπάρχει ανισορροπία σε σχέση με το μετοχικό του μερίδιο στην Elpedison, με την οποία δραστηριοποιείται στην εμπορία και τη λιανική του ηλεκτρισμού. Παράλληλα, σκοπός της Helleniq Energy είναι να έχει πρόσβαση στο πελατολόγιο στο ρεύμα.
Την ίδια στιγμή, από την πλευρά του ιταλικού Ομίλου διαμηνύεται πως πρόθεσή του είναι να παραμείνει στην Ελλάδα, συνεχίζοντας τις επενδύσεις. Επομένως, θα διεκδικήσει το 50% της Elpedison ώστε να συνεχίσει να δραστηριοποιείται πλέον αυτόνομα στην παραγωγή και προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου. Μάλιστα, με βάση πληροφορίες που είχαν διαρρεύσει όταν έγινε γνωστό το επικείμενο «διαζύγιο» των δύο μετόχων, βασική αιτία ήταν η διάσταση απόψεων σχετικά με την υλοποίηση των νέων επενδύσεων που σχεδιάζει η Elpedison, τις οποίες ο ιταλικός Όμιλος αντιμετωπίζει πιο θετικά.
Ανακατατάξεις στην αγορά
Υπενθυμίζεται ότι η Elpedison είναι ο τρίτος μεγαλύτερος ιδιώτης προμηθευτής ηλεκτρικής ενέργειας (σε αριθμό εκπροσωπούμενων παροχών), με το πελατολόγιό της στη λιανική ρεύματος να αριθμεί τον Ιούνιο 306.000 πελάτες στη χαμηλή και μέση τάση. Εκτός από τη Θεσσαλονίκη, η εταιρεία διαθέτει μία ακόμη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής στη Θίσβη, με το συνολικό θερμοηλεκτρικό της χαρτοφυλάκιο να ανέρχεται στα 820 MW.
Ανεξάρτητα από το ποια πλευρά θα αποκτήσει το 100% της εταιρείας, η αλλαγή της μετοxικής της σύνθεσης θεωρείται βέβαιο ότι θα φέρει ανακατατάξεις στην εγχώρια ενεργειακή αγορά. Κατ’ αρχάς θα «αγγίζει» τις αποφάσεις της Helleniq Energy για το 35% που κατέχει στη ΔΕΠΑ Εμπορίας, με τον κ. Σιάμισιη πάντως να έχει δηλώσει πως η πιο ρεαλιστική έκβαση είναι η «έξοδος».