Σύσταση buy για τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών δίνουν ομόφωνα η Goldman Sachs και η Morgan Stanley.
Η Goldman Sachs, έπειτα από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του κλάδου για το δεύτερο τρίμηνο προχωρά σε αναβάθμιση των τιμών-στόχων.
Ειδικότερα, ο οίκος ανεβάζει την τιμή-στόχο για την Τράπεζα Πειραιώς στα 5,90 ευρώ από τα 5,30 ευρώ, για την Εθνική Τράπεζα στα 11 ευρώ από τα 10 ευρώ, για την Eurobank στα 2,70 ευρώ από τα 2,50 ευρώ και για την Alpha Bank στα 2 ευρώ από τα 1,85 ευρώ.
Η Goldman Sachs διατηρεί τη σύσταση αγοράς για τις Πειραιώς, Εθνική και Eurobank, ενώ τηρεί ουδέτερη στάση απέναντι στην Alpha Bank.
Οι αναλυτές διατηρούν την εποικοδομητική τους στάση απέναντι στον κλάδο, καθώς σημειώνουν ότι έπειτα από την άνοδο των μετοχών κατά 24% από τις αρχές του έτους, αυτές παραμένουν υποτιμημένες και εμφανίζουν περιθώρια για περαιτέρω rerating.
Σε ό,τι αφορά τα αποτελέσματα του δεύτερο τριμήνου, ο οίκος σημειώνει ότι τα κέρδη κινήθηκαν 9% υψηλότερα από τις εκτιμήσεις του, καθώς τα καθαρά επιτοκιακά έσοδα ήταν 2% υψηλότερα από τις προβλέψεις.
Στο πλαίσιο αυτό, η Goldman Sachs αναβαθμίζει τις εκτιμήσεις της για τα κέρδη του κλάδου κατά 7% κατά μέσο όρο για την περίοδο 2025-2027, κάτι που αποδίδεται κυρίως στις υψηλότερες προβλέψεις για τα καθαρά επιτοκιακά έσοδα (+5% κατά μέσο όρο για το διάστημα 2024-2027) και το χαμηλότερο κόστος προβλέψεων (-7% κατά μέσο όρο για το 2025-2027).
Οverweight για όλες τις ελληνικές τράπεζες
Την ίδια ώρα η Morgan Stanley διατηρεί τη σύσταση overweight σε όλες τις ελληνικές τράπεζες και εκτιμά ότι οι μετοχές είναι υποτιμημένες σε αδικαιολόγητο βαθμό. Οι τιμές-στόχοι των ελληνικών τραπεζών είναι για την Τράπεζα Πειραιώς τα 5,51 ευρώ, για την Alpha Βank τα 2,5 ευρώ, για την Εθνική Τράπεζα τα 10,43 ευρώ και για τη Eurobank τα 2,66 ευρώ. «Το μέσο περιθώριο ανόδου στους στόχους τιμών των ελληνικών τραπεζών είναι 39% και είμαστε αγοραστές σε όλες τις ελληνικές μετοχές», εξηγεί ο οίκος.
Η Morgan Stanley επισημαίνει ότι οι επιλογές των ελληνικών τραπεζών για τα πλεονάζοντα κεφάλαιά τους είναι πολύ σημαντικές και μετά τη διανομή των μερισμάτων, το 23% της κεφαλαιοποίησης των τραπεζών θα είναι πλεόνασμα κεφαλαίου για το 2026, ενώ η απόσβεση των αναβαλλόμενων φορολογικών πιστώσεων, του DTC δηλαδή, σε 10 έτη έναντι 20 ετών, έχει αντίκτυπο μόλις 30 μ.β. με 50 μ.β. στα κεφάλαια.
Θυμίζουμε πως την Τετάρτη αναβάθμιση της αξιολόγησης των τεσσάρων ελληνικών συστημικών τραπεζών είχε ανακοινώσει η Fitch, δίνοντας μάλιστα με θετικό outlook για όλες.