Το κύριο αντικείμενο της συνάντησης ήταν ο τρόπος, με τον οποίο η Πολιτική Συνοχής μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά στην αντιμετώπιση των μελλοντικών δημογραφικών προκλήσεων και των δημογραφικών μεταβολών.
Η Γενική Γραμματέας του ΕΣΠΑ, κα Βασιλική Παντελοπούλου, εκπροσώπησε την Ελλάδα στην Άτυπη Υπουργική Συνάντηση Υπουργών, αρμόδιων για την Πολιτική Συνοχής, η οποία πραγματοποιήθηκε στη Βουδαπέστη, την Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2024. Το κύριο αντικείμενο της συνάντησης ήταν ο τρόπος, με τον οποίο η Πολιτική Συνοχής μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά στην αντιμετώπιση των μελλοντικών δημογραφικών προκλήσεων και των δημογραφικών μεταβολών.
Η κα Παντελοπούλου τόνισε, ότι η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με μια δημογραφική κρίση, που χαρακτηρίζεται από γήρανση του πληθυσμού, χαμηλά ποσοστά γεννητικότητας και μείωση του εργατικού δυναμικού, γεγονός, που εντείνει τις προκλήσεις στα συστήματα κοινωνικής ασφάλισης και υγείας.
Αναφέρθηκε ειδικότερα στην περίπτωση της Ελλάδας, όπου οι δημογραφικές εξελίξεις αποτελούν μείζονα πρόκληση. Παράλληλα, η Ελλάδα σημειώνει σημαντική διαφορά στα ποσοστά απασχόλησης μεταξύ γυναικών και ανδρών, με τη γυναικεία απασχόληση να υπολείπεται κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες, σε σχέση με τη μέση διαφορά 10,7 μονάδων στην ΕΕ-27.
Αναγνωρίζοντας την κρισιμότητα του δημογραφικού ζητήματος, η χώρα μας στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο ΕΣΠΑ 2021-2027 υλοποιεί σημαντικές δράσεις, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 2 δισ. ευρώ, όπως «νταντάδες της γειτονιάς», ολοήμερο δημόσιο σχολείο, ενίσχυση της ενεργού συμμετοχής των γυναικών στην αγορά εργασίας, την αναστροφή του brain – drain, το πρόγραμμα HELIOS και άλλα αντίστοιχα προγράμματα και δράσεις για την ένταξη μεταναστών.
Η Γενική Γραμματέας ΕΣΠΑ υπογράμμισε, επίσης, την ανάγκη οι δράσεις της πολιτικής συνοχής να επεκταθούν και να στοχεύσουν σε περισσότερες πτυχές του δημογραφικού ζητήματος, ώστε να υπάρξει μια συνολική και συντονισμένη αντιμετώπιση των παραγόντων που επηρεάζουν τις δημογραφικές αλλαγές.
Τέλος, τόνισε ότι είναι απαραίτητο να διατεθούν επιπλέον πόροι και να σχεδιαστούν στοχευμένες δράσεις, που θα προστίθενται στις, ήδη, υπάρχουσες πολιτικές συνοχής, προκειμένου να αντιστραφεί η αρνητική δημογραφική πορεία. Η ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των κρατών-μελών με βάση κοινά κριτήρια και στρατηγικές, μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των δημογραφικών προκλήσεων.