Σε δημόσια διαβούλευση το Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2024-2033 του Διαχειριστή. Τον Μάιο του 2025 η «άφιξη» του αερίου στη Δυτική Μακεδονία, στο τέλος του 2026 η επέκταση του συστήματος μεταφοράς μέχρι την Πάτρα.
Με γρήγορους ρυθμούς προχωρά ο ΔΕΣΦΑ στην υλοποίηση έργων που θα κάνουν πραγματικότητα την «άφιξη» του φυσικού αερίου σε νέες περιοχές, αλλά και θα επιτρέψουν την εξαγωγή καυσίμου σε καινούριες χώρες. Είναι ενδεικτικό ότι σύμφωνα με το Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2024-2033, το οποίος τέθηκε σε χθες δημόσια διαβούλευση, ανέρχονται σε 1,34 δισ. ευρώ οι επενδύσεις για την επόμενη 3ετία, για την υλοποίηση 69 έργων, από τα 72 έργα συνολικού προϋπολογισμού 1,37 δισ. που περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμα.
Από τα 69 έργα, κάποια βρίσκονται ήδη σε φάση υλοποίησης, όπως συμβαίνει με τον αγωγό που θα δώσει πρόσβαση στο αέριο στη Δυτική Μακεδονία και η κατασκευή του έχει προχωρήσει αρκετά. Όπως αναφέρεται στο Πρόγραμμα, ο αγωγός αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία τον Μάιο του 2025, με την ένταξη στο σύστημα ένα μήνα αργότερα. Υπενθυμίζεται ότι το έργο θα είναι «Hydrogen Ready», ώστε να μπορεί να μεταφέρει έως και 100% ανανεώσιμο αέριο.
Όπως επισημαίνει ο Διαχειριστής, στο μέλλον, εάν οι συνθήκες της αγοράς το απαιτήσουν, ο αγωγός της Δυτικής Μακεδονίας θα συνδεθεί με το έργο ανάπτυξης του Ελληνικού διαδρόμου (backbone) H2, για τη διαμόρφωση μέρους της υποδομής μεταφοράς υδρογόνου της Ελλάδας και της ευρύτερης περιοχής της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Η επέκταση του αγωγού της Δυτικής Μακεδονίας προς τις δυτικές ακτές της Ελλάδας έχει ήδη συμπεριληφθεί στο 10ετές πλάνο του ENTSOG, ως μελλοντική σύνδεση με τον αγωγό υδρογόνου προς την Ιταλία.
Ο αγωγός με Βόρεια Μακεδονία
Επίσης, δρομολογημένη είναι η κατασκευή του εγχώριου σκέλους σκέλος του διασυνδετήριου αγωγού με τη Βόρεια Μακεδονία, το οποίο αναμένεται να είναι έτοιμο για λειτουργία τον Δεκέμβριο του 2025. Με βάση τον Διαχειριστή, η πρόσβαση στο ΕΣΦΑ και ειδικότερα στον τερματικό σταθμό της Ρεβυθούσας και στο αέριο μέσω ΤΑΡ θα ενισχύσει τον ανταγωνισμό, οδηγώντας έτσι σε δυνητικά πιο χαμηλές τιμές προμήθειας φυσικού αερίου στη γείτονα χώρα.
Ταυτόχρονα το έργο αυτό προωθεί την περιφερειακή ανάπτυξη της αγοράς φυσικού αερίου και την δραστηριοποίηση περισσότερων χρηστών, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη του ελληνικού κόμβου φυσικού αερίου. Επίσης, θα συμβάλει στην αύξηση του βαθμού χρήσης των ελληνικών υποδομών όπως της Ρεβυθούσας, με στόχο τη μείωση των χρεώσεων του Συστήματος
μακροπρόθεσμα.
Ανεφοδιασμός σκαφών που «καίνε» LNG
Στην αύξηση της χρήσης της Ρεβυθούσας, ως πύλης «εισόδου» LNG, θα συμβάλει και η νέα προβλήτα Small Scale LNG που κατασκευάζεται στο τέρμιναλ του ΔΕΣΦΑ, για την ακτοπλοϊκή μεταφορά υγροποιημένου αερίου μέσω σκαφών χωρητικότητας από 1.000 m3 έως 30.000 m3. Τα μικρότερα πλοία θα χρησιμοποιηθούν κυρίως για τον εφοδιασμό πλοίων που κινούνται με LNG (κρουαζιερόπλοια, πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, Ro-Pax), κυρίως στο λιμάνι του Πειραιά και ενδεχομένως σε άλλα λιμάνια κοντά στη Ρεβυθούσα.
Τα μεγαλύτερα πλοία θα μεταφέρουν LNG σε δορυφορικές αποθήκες LNG και σταθμούς διανομής σε άλλες παράκτιες τοποθεσίες στην Ελλάδα, είτε σε λιμάνια (όπως η Πάτρα, όπως προβλέπεται στο πρόγραμμα Poseidon Med II), είτε σε εγκαταστάσεις εκτός δικτύου όπου η κατανάλωση φυσικού αερίου θα θεωρείται εφικτή, συμπεριλαμβανομένων των νησιών, μέσω εικονικών έργων αγωγών.
Αέριο αγωγού σε Πάτρα, Άργος, Ναύπλιο
Τον επόμενο Ιούνιο αναμένεται να δοθεί το επενδυτικό «πράσινο φως» για την κατασκευή ενός αγωγού που θα συνδέσει το σύστημα μεταφοράς με την Πάτρα, δίνοντας τέλος στον εφοδιασμό της Δυτικής Ελλάδας μέσω της οδικής μεταφοράς LNG, που θα προηγηθεί. Ο αγωγός αναμένεται να είναι έτοιμος το Μάρτιο 2027, με την όδευσή του να ξεκινά από κατάλληλο σημείο επί του
αγωγού υψηλής πίεσης προς Μεγαλόπολη.
Το έργο έχει σχεδιαστεί και κατασκευαστεί ως αγωγός με δυνατότητα μεταφοράς H2 έως και 100%, ώστε να μπορεί να αποτελέσει μέλος του ελληνικού διαδρόμου (backbone) Η2. Τον Μάιο του 2026 θα είναι επίσης έτοιμος ο μετρητικός σταθμός για την τροφοδοσία του Άργους και του Ναυπλίου με αέριο αγωγού.
«Πρασίνισμα» της τηλεθέρμανσης Δ.Μακεδονίας
Στο 10ετές δίνουν επίσης το «παρών» έργα για την ενίσχυση της δυναμικότητας του συστήματος μεταφοράς, με βασικότερο τον δεύτερο αγωγό που θα ενισχύσει το σύστημα στο τμήμα Καρπερή-Κομοτηνή. Όσον αφορά τα νέα έργα, ξεχωρίζει η κατασκευή αγωγού Η2 στην περιοχή του Αμύνταιου, ο οποίος θα επιτρέψει να «πρασινίσει» η τηλεθέρμανση της Δυτικής Μακεδονίας.
Πιο συγκεκριμένα, ήδη από το 2027 η Hellenic Hydrogen (HH) σχεδιάζει να αναπτύξει την κατασκευή και λειτουργία Μονάδας Παραγωγής Ανανεώσιμου Υδρογόνου (RFNBO), αρχικής ισχύος 50 MW (επεκτάσιμη στα 200 MW) εντός του πρώην Ατμοηλεκτρικού Σταθμού Αμυνταίου – Φιλώτα. Ο αγωγός θα επιτρέπει τη μεταφορά του Η2 από το Αμύνταιο στο ΕΣΦΜΑ (στο σημείο Κομνηνά) ώστε να μπορεί να αναμειχθεί σε ποσοστό 20% με φυσικό αέριο στον κλάδο για την τροφοδοσία της νέας μονάδας συμπαραγωγής ηλεκτρισμού θερμότητας που θα εγκατασταθεί στην Καρδιά και θα προμηθεύει με θερμικό ρευστό την τηλεθέρμανση.