Με απώλειες έκλεισε την Παρασκευή (6/9) η Wall Street, με τον S&P 500 να ολοκληρώνει τη χειρότερή του εβδομάδα από τον Μάρτιο του 2023, καθώς οι επενδυτές εξετάζουν τις επιπτώσεις της αδύναμης έκθεσης για την απασχόληση, «εγκαταλείποντας» τις κορυφαίες μετοχές τεχνολογίας.
Συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός Dow Jones κατέγραψε πτώση 1,01% στις 40.345,41 μονάδες, ο ευρύτερος S&P 500 υποχώρησε κατά 1,69% στις 5.410,13 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq Composite έκανε βουτιά 2,53% στις 16.694,06 μονάδες.
«Πρόκειται για μια κίνηση που καθοδηγείται από το συναίσθημα και οφείλεται, σε μεγάλο βαθμό, στις ανησυχίες για την ανάπτυξη», δήλωσε η Emily Roland, επικεφαλής στρατηγικής επενδύσεων στην John Hancock Investment Management. «Η αγορά ταλαντεύεται μεταξύ του αν τα κακά νέα είναι, τελικά, κακά ή καλά νέα, ενώ αναζωπυρώνονται οι ελπίδες για μια πιο επιθετική κίνηση της Fed (σ.σ. όσον αφορά τη μείωση των επιτοκίων) από ό,τι αναμένουν οι αγορές».
Οι μετοχές των τεχνολογικών εταιρειών της megacap σημείωσαν πτώση, καθώς οι επενδυτές εγκατέλειψαν τα περιουσιακά στοιχεία υψηλού κινδύνου εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών για την κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας.
Η Amazon και η Alphabet έκαναν βουτιά 3,61% και 4,01%, αντίστοιχα, ενώ η Microsoft και η Meta Platforms έχασαν 1,54% και 2,72%, αντίστοιχα. Η Broadcom έχασε 9,61% λόγω του απαισιόδοξου guidance για το τρέχον τρίμηνο. Απώλειες σημειώθηκαν, γενικότερα, στον τομέα των ημιαγωγών με τις Nvidia, Advanced Micro Devices και Marvell Technology να χάνουν 4,03%, 3,84% και 5,25%. Το VanEck Semiconductor ETF υποχώρησε κατά 4,13%, κλείνοντας τη χειρότερη εβδομάδα του από τον Μάρτιο του 2020.
Μια σειρά από αδύναμα στοιχεία για την αγορά εργασίας πυροδότησε ανησυχίες για την κατάσταση της οικονομίας, «τρομάζοντας» τις αγορές και μειώνοντας τη διάθεση για ανάληψη κινδύνου, τις τελευταίες εβδομάδες.
Τα νέα στοιχεία, για τις θέσεις εργασίας τον Αύγουστο, αύξησαν τις ανησυχίες για επιβράδυνση της αγοράς εργασίας. Οι μη αγροτικές μισθοδοσίες αυξήθηκαν κατά 142.000, έναντι εκτίμησης για αύξηση κατά 161.000. Ωστόσο, το ποσοστό ανεργίας υποχώρησε στο 4,2%, σύμφωνα με τις προσδοκίες.
«Η αγορά, γενικά, αναζητά κατεύθυνση και αυτή θα έρθει από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ», δήλωσε ο Charles Ashley, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην Catalyst Capital Advisors.
Οι επενδυτές παραμένουν αισιόδοξοι ότι η Fed θα μειώσει τα επιτόκια τουλάχιστον κατά 0,25% στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου, ενώ οι τάσεις αποδυνάμωσης της αγοράς εργασίας έχουν ενισχύσει τα «στοιχήματα» ότι η κεντρική τράπεζα θα μπορούσε να πραγματοποιήσει και μεγαλύτερη μείωση. Οι επενδυτές είναι μοιρασμένοι σχεδόν 50-50, όσον αφορά το αν η Fed θα μειώσει τα επιτόκια κατά 25 μ.β ή 50 μ.β., σύμφωνα με το εργαλείο FedWatch της CME Group.
Η χειρότερη εβδομάδα για το αμερικανικό αργό εδώ και σχεδόν ένα έτος
Το αμερικανικό αργό πετρέλαιο έπεσε στο χαμηλότερό του επίπεδο από τον Ιούνιο του 2023, κλείνοντας τη χειρότερη εβδομάδα του εδώ και σχεδόν ένα χρόνο, καθώς ο OPEC+ δεν κατάφερε να καθησυχάσει την αγορά σχετικά με την παγκόσμια ισορροπία προσφοράς και ζήτησης.
Ο OPEC+ καθυστέρησε τα σχέδια αύξησης της παραγωγής -κατά 180.000 βαρέλια ημερησίως- μέχρι τον Δεκέμβριο, καθώς το πετρέλαιο σημείωσε απότομη αύξηση των πωλήσεων (σ.σ. και πτώση στις τιμές). Η αύξηση της παραγωγής θα επαναφέρει στην αγορά περίπου 2,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, μέχρι το τέλος του επόμενου έτους.
Σε αυτό το κλίμα, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, το αμερικανικό αργό έφτασε στο χαμηλό των 67,17 δολαρίων και τελικά, το συμβόλαιο Οκτωβρίου για το WTI έκλεισε 2,1% χαμηλότερα, στα 67,67 δολάρια το βαρέλι. Όσον αφορά το Brent, το συμβόλαιο παραδόσεως Οκτωβρίου υποχώρησε κατά 2,2% στα 71,06 δολάρια το βαρέλι. Σε επίπεδο εβδομάδας, το WTI έχασε 8%, κλείνοντας τη χειρότερή του εβδομάδα από τον Οκτώβριο, ενώ το Brent σημείωσε πτώση 9,8%.