Παρά την τρίτη θέση στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιουλίου, το ακροδεξιό Rassemblement national (RN) κρατά στα χέρια του την τύχη του νέου Γάλλου πρωθυπουργού Μισέλ Μπαρνιέ καθώς ανά πάσα στιγμή έχει τη δυνατότητα να ρίξει τη μελλοντική κυβέρνηση.
Με 143 βουλευτές από τους 577 της Εθνοσυνέλευσης, και με την αριστερά να δηλώνει ότι δεν θα υποστηρίξει έναν δεξιό υποψήφιο, το RN και οι σύμμαχοί του κατέχουν τον ρόλο του βασιλιά στο γαλλικό κοινοβουλευτικό σώμα, στην προσπάθεια του Μπαρνιέ να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού.
Λίγα λεπτά αφότου το γαλλικό προεδρικό μέγαρο ανακοίνωσε τον διορισμό του πρώην διαπραγματευτή για το Brexit ως πρωθυπουργού την Πέμπτη (5 Σεπτεμβρίου), ο πρόεδρος του RN, Ζορντάν Μπαρντελά, εξήγησε στο X ότι οι δράσεις και οι δημοσιονομικές αποφάσεις της νέας κυβέρνησης θα κριθούν «επί της ουσίας».
Η Μαρίν Λεπέν επιβεβαίωσε ότι ο Μπαρνιέ «φαίνεται να πληροί τουλάχιστον το πρώτο κριτήριο που ζητήσαμε, δηλαδή κάποιον που σέβεται τις διάφορες πολιτικές δυνάμεις», αφήνοντας να εννοηθεί ότι το κόμμα της δεν θα ενεργήσει αμέσως για να τον ανατρέψει.
Όμως η πρόεδρος της κινοβουλευτικής ομάδας RN εξήγησε ότι το κίνημά της «δεν θα συμμετάσχει» στην κυβέρνηση, επικρίνοντας το «χάος» στο οποίο βρίσκεται η Γαλλία υπό τον Μακρόν.
Ο αντιπρόεδρος του RN, Σεμπαστιάν Σενί, έθεσε επίσης έναν πρώιμο δείκτη βάσει του οποίου το κόμμα του θα αξιολογήσει μια κυβέρνηση Μπαρνιέ.
«Περισσότερη αγοραστική δύναμη, έλεγχος της μετανάστευσης, καταπολέμηση της αυξανόμενης ανασφάλειας και αναγκαία αναμόρφωση του εκλογικού συστήματος για την καλύτερη εκπροσώπηση του γαλλικού λαού», ανέφερε ο Σενί στο X.
Η Μαριόν Μαρεσάλ, από την άλλη, ανιψιά της Λεπέν, η οποία συμμετέχει ως ανεξάρτητη ευρωβουλευτής στην ομάδα ECR, κάλεσε τον Μπαρνιέ να τηρήσει τις πιο σκληρές δεξιές δεσμεύσεις που είχε δώσει κατά τη διάρκεια της προεκλογικής κούρσας για την προεδρία το 2022 εκπροσωπώντας τους Ρεπουμπλικάνους. Μεταξύ αυτών ήταν και η διευκόλυνση της απέλασης των παράνομων μεταναστών και της μεταρρύθμισης της πολιτικής ασύλου.
«Θεσμική σταθερότητα» πουθενά
Επί εβδομάδες, ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν επαναλάμβανε ότι ο κύριος στόχος του ήταν να διασφαλίσει τη «θεσμική σταθερότητα» της χώρας.
Πρώτα απέκλεισε τη Λουσί Καστέ, την υποψήφια Νέου Λαϊκού Μετώπου (Nouveau Front Populaire-NFP), από την κούρσα για τη θέση του πρωθυπουργού. Και στη συνέχεια, ακούγονταν έντονα τα ονόματα του πρώην σοσιαλιστή πρωθυπουργού Μπερνάρ Καζνέφ και ο Ξαβιέ Μπερτράν των Ρεπουμπλικάνων (LR).
Τα ισχυρά δεξιά διαπιστευτήρια του Μισέλ Μπαρνιέ θα μπορούσαν ίσως να επιτρέψουν στην κυβέρνηση να αντέξει για λίγες εβδομάδες, ενώ θα προετοιμάζει τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2025, ο οποίος είναι προγραμματισμένο να παρουσιαστεί στους βουλευτές στην Εθνοσυνέλευση την 1η Οκτωβρίου.
Όμως οι αριστεροί πολέμιοι του Μπαρνιέ έχουν ήδη εκφράσει την αντίθεσή τους σε οποιαδήποτε νέα κυβέρνηση θεωρηθεί ότι συνεργάζεται με την ακροδεξιά.
«Είναι σχεδόν βέβαιο» ότι αν ο Μισέλ Μπαρνιέ μπόρεσε να διοριστεί από τον πρόεδρο Μακρόν, «είναι επειδή το RN, ακριβώς η ακροδεξιά, έδωσε μια μορφή έγκρισης», δήλωσε την Πέμπτη ο πρώην σοσιαλιστής πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, σύμφωνα με τη Le Monde.
Παράλληλα, πριν από λίγες ημέρες, το ακροαριστερό κίνημα La France Insoumise (LFI) κάλεσε σε μεγάλη διαδήλωση «κατά του πραξικοπήματος του Εμανουέλ Μακρόν» και της «αυταρχικής διολίσθησης» της κυβέρνησής του.