Στην αναβάθμιση και ανακαίνιση τμημάτων του σιδηροδρομικού δικτύου της Βόρειας Ελλάδας προχωρά ο ΟΣΕ. Ποια άλλα έργα προωθεί το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών στην ευρύτερη περιοχή ποιος είναι ο στόχος. Βασικό ζητούμενο η εξασφάλιση πόρων. Γιατί υπάρχουν καθυστερήσεις.
Στην αναβάθμιση και ανακαίνιση τεσσάρων τμημάτων του σιδηροδρομικού δικτύου της Βόρειας Ελλάδας προχωρά ο ΟΣΕ, δίχως σε αυτά να συμπεριλαμβάνονται τα μεγάλα έργα που στόχο έχουν να συνδέσουν βασικούς λιμένες της χώρας με το κεντρικό δίκτυο και να δώσουν περαιτέρω δυναμική στον μεταφορικό αλλά και γεωστρατηγικό ρόλο της ευρύτερης περιοχής.
Το… «λίφτινγκ» αυτό του σιδηροδρομικού δικτύου της Βόρειας Ελλάδας που, σε πρώτο στάδιο, ξεκινάει ο ΟΣΕ σχετίζεται με συγκεκριμένα «κομμάτια» σε Σέρρες (μεταξύ Καστανούσα και Ροδόπολη), Κιλκίς (μεταξύ σιδηροδρομικού σταθμού Πολύκαστρου και αυτού της Ειδομένης, της γραμμής Θεσσαλονίκη -Εύζωνοι) και Πιερία.
Τα προηγούμενα έτη οι εργασίες αναβάθμισης, συντήρησης και ανακαίνισης του δικτύου ήταν… «μετρημένες», καθώς δεν περίσσευαν πόροι και οι χρηματοδοτήσεις – επιδοτήσεις προς τον ΟΣΕ έρχονταν «με το σταγονόμετρο».
Πάντως, πέρυσι η κρατική χρηματοδότηση έφτασε στα 75 εκατ. ευρώ, έναντι 45 εκατ. ευρώ τα προηγούμενα χρόνια, και έτσι βρέθηκαν χρήματα για μίνι «λίφτινγκ», κι ενώ κάποια παλιά σχέδια για βαριά συντήρηση στο δίκτυο μέσω ΣΔΙΤ (συνολικά 1,3 δις ευρώ, για το βόρειο σιδηροδρομικό τμήμα σχεδόν 300 εκατ. ευρώ) «κόλλησαν» στη δυσκολία εύρεσης χρηματοδότησης. Κατά συνέπεια, προχωρούσαν εργασίες συντήρησης και ανακαίνισης σχεδόν… σημειωτόν, άρα, αυτές οι παραπάνω κινήσεις (ύψους 45 εκατ. ευρώ, με ΦΠΑ) στην Κεντρική Μακεδονία φαντάζουν ως «ανάσες» για το δίκτυο.
Κατά βάση, πρόκειται για εργασίες αφορούν στην αναβάθμιση – ανακαίνιση της επιδομής και της υποδομής της σιδηροδρομικής γραμμής στα τμήματα που ορίζονται στις αντίστοιχες προκηρύξεις (δημοσιεύθηκαν 4 σχετικοί διαγωνισμοί), που περιλαμβάνουν πλήθος παρεμβάσεων, από χωματουργικές εργασίες και αλλαγές υλικών και υποδομών, έως έργα Τηλεπικοινωνιών-Σηματοδότησης, τεχνική επιθεώρηση γεφυρών, αποξήλωση γραμμών, κ.α.
Υπενθυμίζεται ότι έχουν γίνει και άλλες κινήσεις προς ενίσχυση του «βόρειου σιδηροδρομικού μετώπου» από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.
Όπως, για παράδειγμα, η εξασφάλιση κοινοτικών πόρων για τη συγχρηματοδότηση Αναβάθμιση της σιδηροδρομικής γραμμής Θεσσαλονίκη – Προμαχώνας στο τμήμα Μουριές – Προμαχώνας (112.075.200 ευρώ), τα έργα κατασκευής της νέας σιδηροδρομικής γραμμής Νέα Καρβάλη – Τοξότες και αναβάθμισης της γραμμής Αλεξανδρούπολη – Ορμένιο, που θεωρούνται ιδιαίτερα σημαντικά για την ανάπτυξη εμπορευματικών μεταφορών.
Τα έργα αυτά, εντάσσονται στο διασυνοριακό project Ελλάδας – Βουλγαρίας «Sea2Sea», που προβλέπει ουσιαστικά την ανάπτυξη ενός ευρωπαϊκού σιδηροδρομικού διαδρόμου, συνδέοντας τα λιμάνια της Θεσσαλονίκης, της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης, με τα αντίστοιχα της Μαύρης Θάλασσας (Μπουργκάς και Βάρνα) και του Δούναβη (Ρούσε).
Ωστόσο, αυτά τα έργα θέλουν χρόνο ωρίμανσης, αλλά και κεφάλαια. Η κυβέρνηση προωθούσε μεγάλα έργα αναβάθμισης του σιδηρόδρομου στη Β. Ελλάδα, στο τόξο από Θεσσαλονίκη έως Καβάλα και σε Αλεξανδρούπολη προς Ορμένιο , αλλά προέκυψαν χρηματοδοτικά ζητήματα αλλά και νέες ανάγκες όπως οι πόροι για καταστροφές από κακοκαιρίες.
Στα σχέδια της κυβέρνησης περιλαμβάνονται η ενίσχυση της σιδηροδρομικής σύνδεσης των λιμένων της Βορείου Ελλάδας, μέσω των νέων διευρωπαϊκών διαδρόμων, με την Κεντρική Ευρώπη αλλά και του προαστιακού που είναι σε εξέλιξη η Β’ φάση του διαγωνισμού, δηλαδή ο ανταγωνιστικός διάλογος, για το έργο «Σύνδεση 6ου προβλήτα Θεσσαλονίκης και προαστιακού Δυτικής Θεσσαλονίκης». Κάποια από αυτά τα έργα έχουν πάει «πίσω» χρονικά.
Επίσης, πρόσφατα ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας, γνωστοποιούσε την εξασφάλιση άνω του μισού δισεκατομμυρίου ευρώ (518.865.020 ευρώ) κοινοτικών πόρων για τη συγχρηματοδότηση σιδηροδρομικών έργων, που θα υλοποιηθούν στην επόμενη τετραετία και προέρχονται από την τελευταία πρόσκληση του φακέλου Ταμείου Συνοχής του Μηχανισμού για τη Σύνδεση της Ευρώπης (CEF II).
Ανάμεσα σε αυτά είναι η αναβάθμιση της σιδηροδρομικής γραμμής Θεσσαλονίκη – Προμαχώνας στο τμήμα Μουριές – Προμαχώνας (112.075.200 ευρώ), όπως και η αναβάθμιση της σιδηροδρομικής γραμμής Πύθιο – Ορμένιο (ΕΡΓΟΣΕ) (186.667.916,75 ευρώ).