Η έκπτωση του Στέφανου Κασσελάκη από το αξίωμα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ με ενισχυμένη πλειοψηφία της Κεντρικής Επιτροπής (163 ναι και 123 όχι και άκυρα/λευκά) οδηγεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε νέες εσωκομματικές εκλογές, μέσα σε έναν χρόνο. Παράλληλα, επαναφέρει σε πρώτο πλάνο τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος έπαιξε ρόλο στην εκλογή Κασσελάκη, αλλά και στην αποπομπή του, έναν χρόνο αργότερα.
Ο ίδιος ο Στέφανος Κασσελάκης στο ξέσπασμα που είχε από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής, αμέσως μετά από το συντριπτικό για τον ίδιο αποτέλεσμα της ψηφοφορίας για την πρόταση μομφής που είχαν καταθέσει εναντίον του 100 μέλη του Οργάνου, προσκείμενα στον Αλέξη Τσίπρα, με τη στήριξη της ομάδας του Παύλου Πολάκη, έδειξε να θέλει να κόψει κάθε σχέση με τη «νομενκλατούρα» του κόμματος και είπε ότι θα λογοδοτήσει στη βάση του κόμματος, πράγμα που αφήνει ανοικτές δύο επιλογές: είτε να διεκδικήσει εκ νέου την ηγεσία, είτε να προχωρήσει στην ίδρυση νέου σχηματος.
Άλλωστε, λίγες ώρες πριν από την ΚΕ, ο γνωστός στιχουργός Νίκος Μωραΐτης, γνωστός υποστηρικτής του Στέφανου Κασσελάκη, είχε κάνει ανάρτηση στην οποία ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «ήταν είναι και θα είναι κόμμα του Αλέξη Τσίπρα», ενώ είχε προβλέψει και την ήττα Κασσελάκη στην ψηφοφορία για την πρόταση μομφής.
Το νόημα της παρέμβασης του Κασσελάκη προς τα στελέχη που τον καταψήφισαν ήταν «ή εγώ ή όλοι εσείς». Άλλωστε και πριν από την κατάθεση της πρότασης μομφής, ο κ. Κασσελάκης είχε προειδοποιήσει τους εσωκομματικούς αμφισβητίες του ότι ο ίδιος αντλεί τη νομιμοποίησή του από τη βάση του κόμματος, διαχωρίζοντας μάλιστα την εκλογική βάση του ΣΥΡΙΖΑ του 2019 από εκείνη του 2024, για την οποία θεωρεί ότι είναι ταυτισμένη με τον ίδιον και όχι με τον Αλέξη Τσίπρα και τους υποστηρικτές του.
Ο Στέφανος Κασσελάκης και το επιτελείο του έχουν την εκτίμηση ότι το 15% που έλαβε το κόμμα στις ευρωεκλογές του Ιουνίου δεν ανήκει στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά στον ίδιον – και μάλιστα σημειώνουν ότι κάποιες πρόσφατες δημοσκοπήσεις, όπως της Interview, που εμφανίζουν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην 5η θέση στην πρόθεση ψήφου, δίνουν στον ίδιο πολύ μεγαλύτερα ποσοστά αποδοχής.
Την ίδια στιγμή, η ατμόσφαιρα στον ΣΥΡΙΖΑ γίνεται όλο και πιο τοξική, καθώς οι υποστηρικτές του Στέφανου Κασσελάκη – όπως η Νίνα Κασιμάτη – υιοθετούν εμπρηστικό λόγο απέναντι στους εσωκομματικούς αντιπάλους του, πράγμα που προοιωνίζεται μία ιδιαίτερα τεταμένη προεκλογική μάχη.
Μέχρι στιγμής, ωστόσο, δεδομένη πρέπει να θεωρείται μόνον η υποψηφιότητα του Παύλου Πολάκη, ο οποίος δηλώνει παντού την διαθεσιμότητά του για τη θέση του προέδρου του κόμματος -ενώ πιστώνεται και την αυξημένη πλειοψηφία με την οποία πέρασε η πρόταση μομφής, καθώς σύμφωνα με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να προσεταιριστεί αρκετούς από τους υποστηρικτές του κ. Κασσελάκη.
Όπως είναι γνωστό, ο Παύλος Πολάκης έχει πολύ κακές σχέσεις με την «προεδρική φρουρά» του Αλέξη Τσίπρα – και προσδοκά ψήφους από το κοινό που στήριξε τον Στέφανο Κασσελάκη στις εκλογές του περασμένου Σεπτεμβρίου.
Ωστόσο, η πλευρά αυτή – των υποστηρικτών του Αλέξη Τσίπρα – δεν έχει κάποιον προφανή υποψήφιο, από τη στιγμή που η Όλγα Γεροβασίλη δεν δείχνει διατεθειμένη να διεκδικήσει και πάλι την ηγεσία, όπως συνέβη στο συνέδριο του περασμένου Φεβρουαρίου, μετά από την παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος είχε ζητήσει από τότε νέες εσωκομματικές κάλπες.
Από την «φρουρά Τσίπρα» , ανοικτό άφησε – για άλλη μία φορά – το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος για τη θέση του προέδρου του κόμματος ο Σωκράτης Φάμελλος, τον οποίον ο Στέφανος Κασσελάκης είχε αποπέμψει αιφνιδιαστικά από τη θέση του προέδρου της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος, προκειμένου να σφυρηλατήσει τη συμμαχία του με τον Νίκο Παππά σε μία – μάταιη, όπως αποδείχθηκε – προσπάθεια να αποφύγει την αποπομπή του από την πλειοψηφία της Κεντρικής Επιτροπής.
Ανοικτό έχει αφήσει το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος και ο Νικόλας Φαραντούρης, με την προίκα των 154.000 ψήφων που έλαβε στις ευρωεκλογές.
Ειδήσεις σήμερα:
Έκτακτο δελτίο καιρού από την ΕΜΥ – Η κακοκαιρία «Atena» φέρνει βροχές, κεραυνούς και χαλάζι από τα δυτικά
Μητσοτάκης στη ΔΕΘ: Εφικτή η αυτοδυναμία και το 2027 αν υλοποιήσουμε τις εξαγγελίες μας – Δεν υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο διακυβέρνησης
Οι Oasis συμφώνησαν να επεκτείνουν την περιοδεία τους παρακινούμενοι από ισχυρά οικονομικά κίνητρα