Ένα μετρημένο «πακέτο» μέτρων προσαρμοσμένο στις δημοσιονομικές υποχρεώσεις της χώρας με περιορισμένη αύξηση των κρατικών δαπανών ανακοίνωσε χθες στη ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ένα μετρημένο «πακέτο» μέτρων προσαρμοσμένο στις δημοσιονομικές υποχρεώσεις της χώρας με περιορισμένη αύξηση των κρατικών δαπανών και κυρίως με φοροελαφρύνσεις για διάφορες κατηγορίες πολιτών και επιχειρήσεων ανακοίνωσε χθες στη ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Παρουσιάζοντας τις παρεμβάσεις για το 2025 που εκτείνονται μέχρι το 2027 ο πρωθυπουργός προτεραιοποίησε την άνοδο του μέσου εισοδήματος στην προστασία της οικογένειας και των ευάλωτων, στις παρεμβάσεις για το στεγαστικό και την στήριξη της επιχειρηματικότητας.
Αναφερόμενος, ωστόσο, στο αυστηρό δημοσιονομικό πλαίσιο που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, «με την υποχρέωση των μελών από τη μία πλευρά να παράγουν ετήσια πλεονάσματα» και από την άλλη να «θέτει ταβάνι στην αύξηση των κρατικών δαπανών στο περίπου 3% και κάτι το χρόνο» ο πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα στους θεσμούς και τους διεθνείς επενδυτές για διατήρηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας.
«Η ανάγκη για δημοσιονομική υπευθυνότητα, με κάνει να καταστήσω σαφές ότι δεν έχω σήμερα μαζί μου κάποιο σάκο με αλόγιστες παροχές, αλλά μόνο προτάσεις για χρήσιμες και αποτελεσματικές επιλογές» είπε ο Κ. Μητσοτάκης για να τονίσει στη συνέχεια: «Πολύ περισσότερο όταν ήδη οκτώ κράτη, ανάμεσά τους μεγάλες οικονομίες όπως η Ιταλία και η Γαλλία, έχουν ήδη τεθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε καθεστώς εποπτείας για υπέρβαση δαπανών. Κάτι τέτοιο προσωπικά δεν θα το επιτρέψω να συμβεί στην Ελλάδα και αυτό είναι και το σαφές μήνυμα προς τους θεσμούς και προς τους διεθνείς επενδυτές».
Το «ταβάνι» στις δαπάνες
Όπως έχει γίνει γνωστό εδώ και καιρό οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες της ΕΕ βάζουν ταβάνι στην αύξηση των πρωτογενών δαπανών του δημοσίου από το 2025 σε κάθε κράτος -μέλος της ΕΕ, με το όριο για τη χώρα μας να καθορίζεται στο περίπου 3% ή και «κάτι παραπάνω» μετά από διαπραγματεύσεις της χώρας μας με την Κομισιόν. Αυτό σημαίνει πως του χρόνου θα μπορούν να αυξηθούν οι δαπάνες κατά περίπου 3 δισ. ευρώ.
«Συνεπώς, οι δαπάνες μας για το 2025 είναι σωστά ζυγισμένες και αναλύονται σε τρεις κατηγορίες, με πρώτη την άμυνα. Εκεί θα κατευθυνθούν το 2025 κάτι παραπάνω από 1,6 δισ. Είναι αυξημένα κατά 850 εκατομμύρια σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, ναι, γιατί το 2025 θα παραλάβουμε την πρώτη φρεγάτα Belh@rra», τόνισε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του σημειώνοντας πως ακόμη 1 δισ. θα διατεθεί σε στοχευμένες κοινωνικές κατηγορίες.
Έτσι, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε μια σειρά παρεμβάσεων όπως η αύξηση των συντάξεων από τη νέα χρονιά και η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους ελεύθερου επαγγελματίες. Ανακοίνωσε ακόμη την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1% από τη νέα χρονιά, αντί για 0,5% που ήταν ο αρχικός σχεδιασμός, αυξήσεις στους δημοσίους υπαλλήλους, καθώς και αυξήσεις στην αποζημίωση νυχτερινής απασχόλησης των ενστόλων.
Από την άλλη, όμως στα 45 μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός κυριαρχούν οι φοροελαφρύνσεις διαφόρων μορφών. Από την απαλλαγή φόρων στις επιχειρήσεις για παροχές σε εργαζομένους γονείς και στους ιδιοκτήτες κλειστών διαμερισμάτων που ενοικιάζονται έως τις αλλαγές στην φορολόγηση των εφημεριών των γιατρών του ΕΣΥ και την κατάργηση του Ειδικού φόρου Σταθερής Τηλεφωνίας για τις συνδέσεις οπτικής ίνας.
Πρόκειται για κινήσεις που όπως εξηγούν αρμόδιοι παράγοντες γίνονται εφικτές λόγω της αύξησης των φορολογικών εσόδων από την ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας αλλά και την επέκταση των ηλεκτρονικών πληρωμών που μειώνουν την φοροδιαφυγή. Λόγω των μέτρων όπως η διασύνδεση των ταμειακών με τα POS, τα ηλεκτρονικά τιμολόγια κλπ φαίνεται πως θα υπάρξει συνέχεια στην αύξηση των εσόδων.
Στήριξη της επιχειρηματικότητας
Πέρα από τη στήριξης των ευαλώτων και τις πρωτοβουλειες για το στεγαστικό και το δημογραφικό ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε πως τα 2025 έρχονται σημαντικές κινήσεις για την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας «με έμφαση στη μεγέθυνση των επιχειρήσεων, αλλά κυρίως στην εξωστρέφειά τους, την ενδυνάμωση της μεταποίησης, της στροφής στα εξαγώγιμα βιομηχανικά προϊόντα».
Σε αυτή την κατεύθυνση, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα νέα κίνητρα για την καινοτομία, τις συγχωνεύσεις επιχειρήσεων, τις εξαγωγές που θεσμοθετούνται με νέο νομοσχέδιο που πρόκειται να πάει σύντομα στη Βουλή και ανακοίνωσε αλλαγές και στην Golden Visa με στόχο ο προσανατολισμός της να μετακινηθεί από τα ακίνητα στις επενδύσεις. Έτσι δικαίωμα απόκτησης άδειας διαμονής θα έχουν και όσοι επενδυτές χρηματοδοτούν startup επιχειρήσεις με ελάχιστο όριο τα 250.000 ευρώ.
Αναφέρθηκε ακόμη στην άμεση ίδρυση του νέου Εθνικού Επενδυτικού Ταμείου στα πρότυπα ανάλογων φορέων της Ευρώπης. «Ρόλος του θα είναι να παρέχει κίνητρα σε δυναμικές πρωτοβουλίες, ειδικά σε τομείς με υψηλή προστιθέμενη αξία, να καλύψει ενδεχομένως επενδύσεις μακροχρόνιες εκεί που η αγορά δεν μπορεί να παρέμβει», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης προσθέτοντας πως το νέο ταμείο θα ενισχυθεί από το Υπερταμείο αρχικά με 300 εκατομμύρια ευρώ με σκοπό το κεφάλαιο αυτό να αυξηθεί σημαντικά σε βάθος χρόνου.
Ακόμη προχωρά η διαμόρφωση 12+1 για την Αττική περιφερειακών σχεδίων ανάπτυξης, με χιλιάδες μικρά και μεσαία και μεγάλα έργα σε κάθε Δήμο, μέσω μιας ειδικής εφαρμογής στο διαδίκτυο, έτσι «ώστε οι τοπικές κοινωνίες να είναι συμμέτοχες σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια να περιορίσουμε τις περιφερειακές ανισότητες».
Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε και ένα νέο μεγάλο πρόγραμμα απλοποιήσεων, που θα εντοπίσει τις 15 πιο χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες που σήμερα ταλαιπωρούν τις επιχειρήσεις. «Θέλουμε να μειώσουμε το διοικητικό βάρος κατά 25% ακόμα, κυρίως σε επιχειρήσεις με εξαγωγικό προσανατολισμό. Με μια αυστηρή παρακολούθηση των σταδίων, των περιττών εμποδίων -και σας διαβεβαιώνω, δυστυχώς υπάρχουν ακόμα πολλά-, με τη χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας, έτσι ώστε να πάψει επιτέλους η χωρίς λόγο ταλαιπωρία τους», ανέφερε χαρακτηριστικά.