Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Κιρ Στάρμερ πραγματοποίησε το Σάββατο (7 Σεπτεμβρίου) την πρώτη επίσκεψη Βρετανού ηγέτη στην Ιρλανδία εδώ και πέντε χρόνια, υποσχόμενος να «επαναφέρει» τις κατεστραμμένες μετά το Brexit σχέσεις μεταξύ των γειτονικών κρατών.
Η επίσκεψη, η οποία περιγράφεται από την Downing Street ως «ιστορική στιγμή για τις σχέσεις Ηνωμένου Βασιλείου-Ιρλανδίας», σηματοδοτεί μια περαιτέρω αναθέρμανση των δεσμών που είχαν φθαρεί υπό την προηγούμενη συντηρητική κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου.
Ο Ιρλανδός ομόλογός του Σάιμον Χάρις καλωσόρισε τον Στάρμερ στο Δουβλίνο, με μια θερμή χειραψία.
«Σήμερα βρισκόμαστε στο Δουβλίνο για να δώσουμε σάρκα και οστά στο πώς πραγματικά μοιάζει μια επαναφορά… με πρακτική έννοια για τους πολίτες μας και στα δύο νησιά», δήλωσε ο Χάρις κατά την έναρξη των συνομιλιών.
«Και σίγουρα γνωρίζω ότι πρέπει να ενσωματωθεί σε πράγματα όπως η ειρήνη, η ευημερία, ο αμοιβαίος σεβασμός και η φιλία».
Ο Στάρμερ πρόσθεσε ότι η επανεκκίνηση των διμερών σχέσεων ήταν «πραγματικά σημαντική για μένα και την κυβέρνησή μου».
«(Μπορεί) να έχει νόημα. Μπορεί να είναι βαθιά», είπε.
Μετά τις συνομιλίες, το γραφείο του Στάρμερ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία ανέφερε ότι και οι δύο ηγέτες υπογράμμισαν τους υφιστάμενους δεσμούς μεταξύ των χωρών, αλλά «συμφώνησαν ότι ήθελαν να προχωρήσουν ακόμη περισσότερο – ιδίως στο εμπόριο και τις επενδύσεις για να βοηθήσουν στην τόνωση της ανάπτυξης και να επιτύχουν αποτελέσματα για λογαριασμό του βρετανικού και του ιρλανδικού λαού.
«Σε αυτό το πνεύμα, συμφώνησαν να φιλοξενήσουν την πρώτη σύνοδο κορυφής Ηνωμένου Βασιλείου-Ιρλανδίας τον Μάρτιο του επόμενου έτους, η οποία θα προωθήσει τη συνεργασία σε βασικούς τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος, όπως η ασφάλεια, το κλίμα, το εμπόριο και ο πολιτισμός», προστίθεται.
Και οι δύο ηγέτες καταδίκασαν τις πρόσφατες ταραχές στην Αγγλία και την Ιρλανδία και συμφώνησαν να εμβαθύνουν τη συνεργασία τους για την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης στο διαδίκτυο, δήλωσε η Ντάουνινγκ Στριτ.
Τόνισαν επίσης τη σημασία των κοινών τους ρόλων ως θεματοφύλακες της Συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής, της ειρηνευτικής συμφωνίας-ορόσημο που επιτεύχθηκε το 1998 και έθεσε τέλος σε δεκαετίες θρησκευτικής βίας στη βρετανική επαρχία της Βόρειας Ιρλανδίας.
Αλλαγή τόνου
Ο Χάρις, ο οποίος έγινε πρωθυπουργός τον Απρίλιο, ήταν ο πρώτος διεθνής ηγέτης που φιλοξένησε ο Στάρμερ στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά τη σαρωτική εκλογική του νίκη τον Ιούλιο.
Οι δυό τους συνομίλησαν πίνωντας το εθνικό ποτό της Ιρλανδίας, το Guinness, στην εξοχική κατοικία του Βρετανού πρωθυπουργού στο Chequers, βορειοδυτικά του Λονδίνου, πριν από μια τη συνάντηση Ευρωπαίων ηγετών.
Η εστίαση στην «επαναφορά» των βρετανο-ιρλανδικών σχέσεων σηματοδοτεί μια αξιοσημείωτη αλλαγή στο αφήγημα, αφού τα τελευταία χρόνια οι εντάσεις μεταξύ Δουβλίνου και Λονδίνου αυξήθηκαν.
Οι Βρετανοί ψήφισαν οριακά υπέρ της εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο δημοψήφισμα του 2016 και η χώρα αποχώρησε τελικά από το μπλοκ το 2020 μετά από χρόνια πολιτικής διαίρεσης και αδιεξόδου. Η σκληρή ρήξη του συντηρητικού πρώην πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον με την ΕΕ θεωρήθηκε ευρέως ότι αποσταθεροποιεί τις σχέσεις μεταξύ της Ιρλανδίας, μέλους της ΕΕ, και της Βόρειας Ιρλανδίας.
Από τότε που ανέλαβε την εξουσία, ο Στάρμερ προχώρησε στην έναρξη της κατάργησης ενός νόμου που παρέχει υπό όρους ασυλία σε δράστες εγκλημάτων κατά τη διάρκεια των δεκαετιών θρησκευτικής βίας στη Βόρεια Ιρλανδία.
Η κίνηση αυτή έχει προκαλέσει τη σφοδρή αντίδραση των συγγενών όσων έχασαν τη ζωή τους στις «Ταραχές».
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Σαββάτου, οι ηγέτες επαναβεβαίωσαν τη Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής και τη δέσμευσή τους για συμφιλίωση στη Βόρεια Ιρλανδία.
Στάρμερ και Χάρις παρακολούθησαν αργότερα τον ποδοσφαιρικό αγώνα της Ιρλανδίας με την Αγγλία για το Nations League.