Η Κίνα παρέχει στη Ρωσία «πολύ ουσιαστική» στρατιωτική υποστήριξη με αντάλλαγμα βασικές τεχνολογικές δυνατότητες, δήλωσε την Τρίτη (10 Σεπτεμβρίου) ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κερτ Κάμπελ, μετά από συνομιλίες με ομολόγους του στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ.
«Βλέπουμε συντονισμό, διαφοροποίηση και προσπάθειες στα υψηλότερα επίπεδα και των δύο κυβερνήσεων να προσπαθούν τόσο να κρύψουν όσο και να προστατεύσουν ορισμένα στοιχεία αυτής της ανησυχητικής συνεργασίας», δήλωσε ο Κάμπελ σε ομάδα δημοσιογράφων, μεταξύ των οποίων και το Euractiv, στις Βρυξέλλες.
«Αυτό που παρέχουν οι Κινέζοι – και έχουμε παράσχει στους συναδέλφους μας εδώ στην Ευρώπη, τόσο στους χώρους του ΝΑΤΟ όσο και της ΕΕ [με πληροφορίες] – [είναι] άμεση υποστήριξη για την αμυντική βιομηχανική βάση της Ρωσίας», πρόσθεσε ο Κάμπελ.
Μέχρι στιγμής, οι δημόσιες δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων απευθύνονται κυρίως στην Κίνα που προμηθεύει τεχνολογίες διπλής χρήσης, αντικείμενα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο για στρατιωτικούς όσο και για μη στρατιωτικούς σκοπούς, στη Ρωσία.
Τα τελευταία σχόλια του Κάμπελ παρουσιάζουν μια σημαντική αλλαγή στη ρητορική, με την Ουάσινγκτον να δηλώνει ξεκάθαρα πλέον ότι το Πεκίνο βοηθά τις συνολικές στρατιωτικές προσπάθειες της Ρωσίας στην Ουκρανία.
«Αυτά είναι συστατικά κομμάτια μιας πολύ ουσιαστικής προσπάθειας εκ μέρους της Κίνας να βοηθήσει στη διατήρηση, την οικοδόμηση και τη διαφοροποίηση διαφόρων στοιχείων της ρωσικής πολεμικής μηχανής», δήλωσε ο Κάμπελ, προσθέτοντας ότι η αντιπροσωπεία του έχει παράσχει στους Ευρωπαίους ομολόγους του πιο λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με το ποια είναι αυτά.
«Δεν πρόκειται για δυνατότητες διπλής χρήσης», είπε, αναφερόμενος στη γνώση της Ουάσινγκτον για τα τελευταία στοιχεία που προμηθεύει η Κίνα στη Ρωσία. «Αυτά ουσιαστικά εφαρμόζονται απευθείας στη ρωσική πολεμική μηχανή».
Η Κίνα έχει μέχρι στιγμής αρνηθεί τις άμεσες προμήθειες όπλων για τις πολεμικές προσπάθειες της Ρωσίας στην Ουκρανία. Σύμφωνα με τον Κάμπελ, υπήρχαν ενδείξεις ότι η θέση αυτή έχει αλλάξει.
Στο πλαίσιο του ανταλλάγματος, το Πεκίνο θα λάβει ευαίσθητες τεχνολογίες από τη Μόσχα.
«Οι δυνατότητες που παρέχει η Ρωσία είναι υποστήριξη σε τομείς όπου προηγουμένως ήταν ειλικρινά απρόθυμη να εμπλακεί άμεσα με την Κίνα», δήλωσε ο Κάμπελ.
«Ανησυχούμε για έναν συγκεκριμένο αριθμό στρατιωτικών πεδίων όπου φαίνεται να υπάρχει κάποια αποφασιστικότητα να παρέχεται στην Κίνα μεγαλύτερη υποστήριξη», είπε.
«Αυτό έχει να κάνει με επιχειρήσεις υποβρυχίων, δραστηριότητες αεροναυτικού σχεδιασμού, συμπεριλαμβανομένης της stealth- ενώ περιλαμβάνει επίσης εξοπλισμό [για ενίσχυση] τουπυραυλικού δυναμικού», πρόσθεσε.
Η Ουάσινγκτον πιστεύει ότι η παροχή υποβρυχίων, πυραύλων και άλλων ευαίσθητων τεχνολογιών στο Πεκίνο θα μπορούσε να αποτελέσει απειλή για την ευρύτερη περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού «εάν η Κίνα ήταν σε θέση να λάβει μεγαλύτερη δέσμευση από τη Ρωσία για την τελειοποίηση ορισμένων στρατιωτικών δυνατοτήτων», δήλωσε ο Κάμπελ.
Η σινορωσική συνεργασία «δεν είναι μια τακτική συμμαχία, πρόκειται για μια θεμελιώδη εναρμόνιση», είπε.
Ερωτηθείς σχετικά με τις συνομιλίες του με τους Ευρωπαίους ομολόγους του, ο Κάμπελ είπε ότι είχε παροτρύνει για μια πιο δυναμική απάντηση στην υποστήριξη της Κίνας προς τη Ρωσία και τον πόλεμό της κατά της Ουκρανίας.
«Ξεκαθαρίσαμε την παρατήρησή μας για τις οικονομικές δραστηριότητες και την υποστήριξη ορισμένων από αυτές τις προσπάθειες», δήλωσε ο Κάμπελ.
Τον περασμένο μήνα, η Κίνα και η Ρωσία συμφώνησαν να επεκτείνουν την οικονομική τους συνεργασία χρησιμοποιώντας ένα σχεδιαζόμενο τραπεζικό σύστημα, το οποίο, σύμφωνα με την Ουάσινγκτον, θα μπορούσε να αξιοποιηθεί στην υποστήριξη των στρατών τους.
«Μιλήσαμε για τα βήματα που είχαν λάβει οι Ηνωμένες Πολιτείες τόσο για την επιβολή κυρώσεων σε συγκεκριμένες εταιρείες, αλλά και για να καταστήσουμε σαφές ότι είμαστε έτοιμοι να στείλουμε ισχυρά μηνύματα σε σχέση με τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα», είπε.
«Και πιστεύουμε ότι η Ευρώπη μπορεί να μιλήσει περισσότερο για τις ιδιαίτερες ανησυχίες της», είπε, προσθέτοντας ότι αυτό θα μπορούσε να γίνει με την στενή παρακολούθηση ορισμένων από τα εν λόγω χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.
Εδώ και μερικούς μήνες, ρωσικές εταιρείες και αξιωματούχοι επισημαίνουν καθυστερήσεις στις συναλλαγές μετά την αυστηροποίηση της συμμόρφωσης των κινεζικών τραπεζών μετά τις δυτικές απειλές για επιβολή δευτερογενών κυρώσεων για συναλλαγές με τη Ρωσία, ανέφερε το Reuters.
Ο Κάμπελ δήλωσε επίσης ότι είναι «πολύ ικανοποιημένος από την αυξανόμενη ευθυγράμμιση» μεταξύ των Βρυξελλών και της Ουάσινγκτον για την στάση απέναντι στην Κίνα.
Αυτή την εβδομάδα επίσης, είναι προγραμματισμένο ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν να επισκεφθεί το Κίεβο.