Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ κατήγγειλε την Τρίτη (10 Σεπτεμβρίου) την απόφαση της Γερμανίας να αυστηροποιήσει τους ελέγχους σε όλα τα σύνορά της, και δη τα σύνορά της με την Πολωνία.
Η απόφαση της Γερμανίας να εισαγάγει ελέγχους σε όλα τα χερσαία σύνορά της από τις 16 Σεπτεμβρίου για την καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης, ανακοινώθηκε τη Δευτέρα (9 Σεπτεμβρίου) από την υπουργό Εσωτερικών Νάνσι Φέιζερ.
Όμως η Πολωνία, που συνορεύει με τη Γερμανία στα ανατολικά, δεν πήρε και πολύ καλά την ανακοίνωση.
«Αυτού του είδους οι ενέργειες είναι απαράδεκτες από την πολωνική μεριά», δήλωσε ο Τουσκ σε συνέντευξη Τύπου στη Βαρσοβία την Τρίτη.
«Είναι η εσωτερική, πολιτική κατάσταση στη Γερμανία που προκαλεί τη λήψη αυτών των μέτρων και όχι η πολιτική μας έναντι της παράνομης μετανάστευσης στα σύνορά μας», πρόσθεσε ο Πολωνός πρωθυπουργός.
Η Γερμανία και οι εννέα χώρες με τις οποίες μοιράζεται χερσαία σύνορα – Γαλλία, Λουξεμβούργο, Βέλγιο, Ολλανδία, Δανία, Πολωνία, Τσεχική Δημοκρατία, Αυστρία και Ελβετία – είναι όλες μέρος του χώρου Σένγκεν, όπου οι έλεγχοι διαβατηρίων στα σύνορα έχουν επισήμως καταργηθεί. Ωστόσο, οι κανόνες Σένγκεν επιτρέπουν στις χώρες να επαναφέρουν προσωρινά τους ελέγχους διαβατηρίων σε περίπτωση απειλής για την ασφάλεια.
«Αυτό που χρειάζεται η Πολωνία δεν είναι η ενίσχυση των ελέγχων στα σύνορά μας, αλλά η ενίσχυση της συμμετοχής των κρατών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων όπως η Γερμανία, στη φύλαξη και τη διασφάλιση των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης», πρόσθεσε ο Τουσκ, αναφερόμενος στα κοινά σύνορά της με τη Λευκορωσία, την Ουκρανία και τον ρωσικό θύλακα Καλίνινγκραντ.
Οι σχέσεις μεταξύ του Βερολίνου και της Βαρσοβίας ήταν ήδη τεταμένες πριν από την ανακοίνωση του Φέιζερ. Η πρόσφατη άρνηση της Πολωνίας να αποδεχθεί το γερμανικό αίτημα να συλληφθεί ένας Ουκρανός πολίτης που ζει στο έδαφός της και είναι ύποπτος ότι εμπλέκεται στην καταστροφή του αγωγού Nord Stream 2 μεταξύ Γερμανίας και Ρωσίας έχει αποδυναμώσει τις σχέσεις.
«Θα ζητήσουμε από άλλες χώρες που επηρεάζονται από αυτές τις αποφάσεις του Βερολίνου τις επόμενες ώρες να διαβουλευτούν επειγόντως με όλους τους γείτονες του γερμανικού κράτους για τη δράση στην Ευρωπαϊκή Ένωση για το θέμα αυτό», δήλωσε επίσης ο Πολωνός πρωθυπουργός.
Η Αυστρία, η οποία συνορεύει επίσης με τη Γερμανία, απάντησε επίσης με τον υπουργό Εσωτερικών της, Γκέρχαρντ Κάρνερ, να δηλώνει στους δημοσιογράφους ότι η χώρα του δεν θα δεχθεί πίσω μετανάστες που απομακρύνθηκαν από τις γερμανικές αρχές στα αυστρογερμανικά σύνορα, σύμφωνα με το Associated Press.
Για τη Δανία, η «απόφαση θα αλλάξει πολύ λίγα πράγματα για τα σύνορα Δανίας-Γερμανίας», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Δικαιοσύνης της χώρας στο Euractiv, προσθέτοντας ότι ήδη από το 2016 υπάρχουν έλεγχοι στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα μεταξύ των δύο χωρών.
Στην Ολλανδία, ο Γκερτ Βίλντερς, ο ηγέτης του μεγαλύτερου κόμματος, δήλωσε στο ολλανδικό κοινοβούλιο την Τρίτη ότι οι Ολλανδοί θα πρέπει να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Γερμανίας, αναφέρει ο ολλανδικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας NOS.
Από την άλλη, η Τσεχία κράτησε μια πιο ψύχραιμη στάση. Ο υπουργός Εσωτερικών Βιτ Ρακούσαν έγραψε στο X τη Δευτέρα ότι: «Πρόκειται για επέκταση των υφιστάμενων μέτρων που ισχύουν στα γερμανικά σύνορα εδώ και αρκετούς μήνες. Αυτό δεν σημαίνει καμία θεμελιώδη αλλαγή για την Τσεχική Δημοκρατία και τους πολίτες της προς το παρόν».