Οι τρεις αιφνιδιασμοί Βακάκη σε διάστημα λίγων μηνών, η «βουτιά» της μετοχής μετά το placement και η «σωσίβια λέμβος» του buyback. Γιατί μπήκε ως «ταβάνι» η τιμή των 27,20 ευρώ.
Σε αιφνιδιαστικές κινήσεις και στρατηγικές με διφορούμενα μηνύματα, αλλά και σε ένα παιχνίδι που παραπέμπει σε αυτό της «γάτας – ποντικιού» επιδόθηκε, τους τελευταίους μήνες ο διοικητικός ηγέτης της Jumbo, Α. Βακάκης, έναντι των μετόχων του. Μια εταιρεία με προσωποπαγές σύμπλεγμα και δομή στην οποία υπάρχει σύγχυση ιδιοτήτων προέδρου και μεγαλομετόχου.
Οι τρεις αιφνιδιασμοί σε διάστημα λίγων μηνών…
Έχοντας «στρώσει», σύμφωνα με την αγορά, τον δρόμο για διαμόρφωση ιστορικά υψηλής αποτίμησης, στα 30,10 ευρώ (στις 8 Μαΐου), ώστε να προκύψει και μια υψηλότερη μέση τριμηνιαία τιμή, ο «Mr. Jumbo» αιφνιδίασε τους μετόχους της εταιρείας, αλλά και ευρύτερα την αγορά, ανακοινώνοντας placement για το 3% του μετοχικού του κεφαλαίου, με discount. Σειρά ερωτημάτων «πλημμύρισαν» την αγορά, με κυριότερο το αν δυσχεραίνουν οι προοπτικές της εταιρείας και υπό αυτό το πρίσμα ο ίδιος θεωρεί «ταβάνι» τα 30,10 ευρώ. Οι επενδυτές αρκέστηκαν στη λιτή απάντηση της «προσωπικής αποταμίευσης», και απάντησαν με το δικό τους τρόπο, αδείαζοντας το χαρτί, με τον ίδιο βέβαια, να αποκομίζει 108,8 εκατ. ευρώ (έχοντας πουλήσει στα 27,20 ευρώ). Από την άλλη, η περαιτέρω διεύρυνση της ελεύθερης διασποράς φαίνεται να λειτούργησε θετικά για τη μετοχή, διατηρώντας την εντός του δείκτη MSCI Greece Standard (μεγαλύτερη βαρύτητα έχει η σταθμισμένη κεφαλαιοποίηση).
Με αφορμή την κατάσταση στη Μ. Ανατολή και το δυσλειτουργικό περιβάλλον της εφοδιαστικής αλυσίδας και σχεδόν δύο μήνες, μετά τη διενέργεια του placement, η διοίκηση αναθεώρησε επί τα χείρω τις εκτιμήσεις της για τα φετινά έσοδα, θέτοντας εύρος στο 8% – 10%, με πιο πιθανή κατάληξη προς το χαμηλό άκρο. Νέο «κύμα» φυγής από επενδυτές που ανέμεναν καρτερικά κάποιο spike για να αποχωρήσουν, με τη μετοχή να καταγράφει διήμερο απωλειών 8,21% (απώλεια σχεδόν 299 εκατ. ευρώ από την κεφαλαιοποίηση και αλλαγή τάσης με διάσπαση και του απλού ΚΜΟ 200 σε ημερήσιο γράφημα). Εγκλωβισμός και δυσαρέσκεια προς το πρόσωπο του ισχυρού άνδρα της Jumbo, από μερίδα επενδυτών που ίσως άργησαν να συλλάβουν το πνεύμα των χειρισμών των προσωποκεντρικών corporates.
Τρίτη και φαρμακερή για τους επενδυτές, χωρίς να ολοκληρωθεί ούτε ένας μήνας από την τελευταία αναθεώρηση, ήταν η κίνηση του «Mr. Jumbo» να κάνει το εύρος του 8% – 10%, 4%, σε επίπεδο αύξησης πωλήσεων, με εκτίμηση για σταθερά – με τα περσινά – επίπεδα κερδοφορίας. Ένα ακόμη «κόκκινο» διήμερο με απώλειες 6,87% (έγιναν «καπνός» ακόμη 255 εκατ. ευρώ περίπου σε επίπεδο κεφαλαιοποίησης), και τη μετοχή να προσγειώνεται στα 21,68 ευρώ.
Η «σωσίβια λέμβος» του buyback, με «ταβάνι» τα 27,20 ευρώ…
Θέλοντας να καταλαγιάσει το κλίμα έντασης και δυσαρέσκειας και κυρίως να προσφέρει διέξοδο σε όσους έχουν εγκλωβιστεί, η διοίκηση της εταιρείας ανακοίνωσε την πρόθεσή της να ενεργοποιήσει πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων για το 10% των μετοχών της, με «ταβάνι» τα 27,20 ευρώ. Παράλληλα, οι πωλήσεις εμφανίστηκαν αυξημένες κατά 8% τον Αύγουστο (σε ετήσια βάση), με τη διοίκηση ωστόσο να διατηρεί τον «πήχη» στο 4%, θέλοντας πιθανώς να αποδείξει ότι μπορεί να υπερέβη εαυτόν κατά τη φετινή χρονιά.
Αίσθηση, ωστόσο, προκάλεσε το να τεθεί ως ανώτατο όριο του δρομολογούμενου buyback τα 27,20 ευρώ – εάν και εφόσον ενεργοποιηθεί, μιας και ο Α. Βακάκης και στο παρελθόν είχε θέσει buyback που έμεινε στα χαρτιά.
Προσπαθώντας κανείς να ερμηνεύσει το σκεπτικό Βακάκη πίσω από τη οριοθέτηση τιμής στα 27,20 ευρώ, καταλήγει στο συμπέρασμα πως μάλλον, ο ισχυρός άνδρας της Jumbo δεν θα αξιοποιούσε κεφάλαια της εταιρείας με σκοπό να αποεπενδύσουν («άδειασμα») με κέρδος όσοι αγόρασαν μετοχές δικής του κυριότητας στο placement («στις πλάτες» δηλαδή της εταιρείας μέσω του buyback). Συνεπώς, έθεσε ίδια τιμή στηρίζοντας τη μετοχή μέχρι εκεί που αγόρασαν τα ξένα funds. Από το σημείο αυτό και έπειτα υπάρχει η αγορά να τους ανταμείψει, εάν και εφόσον φυσικά, ο ίδιος αποδείξει ότι μπορεί να ισχυροποιήσει το αναπτυξιακό πρόσημο της εταιρείας και να βελτιώσει τις προοπτικές της.
Επιπλέον, τα buybacks υλοποιούνται μέχρι τα επίπεδα τιμών που η απόδοση είναι μεγαλύτερη ή ίση από το ROIC και ROCE το οποίο εκτιμάται από αναλυτές κοντά στο 17,4% για φέτος και στο 18,2% για το 2025. Μέχρι τα 27,20 ευρώ λοιπόν που έχει οριστεί ως υψηλο άκρο του buyback θεωρείται αρκετά αποδοτικό σε περιόδους που υπάρχουν πλεονάζοντα κεφάλαια, αλλά δε προκύπτουν επενδύσεις που πληρούν τα κριτήρια υψηλού ROE, ROIC.
Σύγχυση ιδιοτήτων…
Όλα τα παραπάνω επέτειναν τον προβληματισμό για τη σύμφυρση ιδιοτήτων μεγαλομετόχου-διευθύνοντος συμβούλου. Σε ρόλο διοικητικού ηγέτη, ο 70χρονος Α. Βακάκης έχει «χτίσει» ένα μοναδικό concept και έναν ισχυρό όμιλο λιανικών πωλήσεων στην ευρύτερη αγορά της Ν.Α Ευρώπης. Η επέκταση στο εξωτερικό διενεργείται με συντηρητικό αναπτυξιακό προφίλ για τη Jumbo (άνοιγμα 1-2 καταστήματων στη Ρουμανία κατ’ έτος), που επιτρέπει στον όμιλο να διανέμει το συντριπτικό μέρος των ελεύθερων ταμειακών του ροών στους μετόχους της.
Από την άλλη, ως μεγαλομέτοχος, ο Απ. Βακάκης κινείται άκρως ενεργητικά, καθώς εκτός από τα παχυλά μερίσματα διενεργεί μια διάθεση μετοχών σχεδόν ανά τριετία. Για το τελευταίο placement επικαλέστηκε την ανάγκη διασποράς κινδύνου. Σώφρονα κίνηση, που θα περίμενε κανείς να την υιοθετήσει και ως διοικητικός ηγέτης της Jumbo.