Τον Ιανουάριο αναμένεται να ξεκινήσει το πρόγραμμα «Σπίτι μου ΙΙ» για την παροχή περίπου 20.000 χαμηλότοκων στεγαστικών δανείων για την αγορά πρώτης κατοικίας, αλλά και το πρόγραμμα «Αναβαθμίζω το Σπίτι μου» για την ενεργειακή αναβάθμιση με άτοκα δάνεια 20.000 κατοικιών. Μετά την ολοκλήρωση και του «Σπίτι μου ΙΙ» πάνω από 30.000 δικαιούχοι θα έχουν κατοικία.
Τον Ιανουάριο αναμένεται να ξεκινήσει το πρόγραμμα «Σπίτι μου ΙΙ» για την παροχή περίπου 20.000 χαμηλότοκων στεγαστικών δανείων για την αγορά πρώτης κατοικίας, αλλά και το πρόγραμμα «Αναβαθμίζω το Σπίτι μου» για την ενεργειακή αναβάθμιση με άτοκα δάνεια 20.000 κατοικιών, όπως ανακοίνωσαν σήμερα η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη και ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης, κατά την εξειδίκευση των μέτρων, που εξήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ, για τη στεγαστική πολιτική.
Δικαιούχοι του προγράμματος «Σπίτι μου ΙΙ» είναι άτομα ή ζευγάρια από 25 έως 50 ετών με εισόδημα έως 20.000 για τους άγαμους, έως 28.000 ευρώ για ζευγάρια που προσαυξάνεται κατά 4.000 για κάθε παιδί και έως 31.000 για μονογονεική οικογένεια που προσαυξάνεται κατά 5.000 για κάθε παιδί πέρα από το πρώτο.
Το πρόγραμμα «Σπίτι μου ΙΙ» θα δώσει συνολικά δάνεια έως 2 δισ. ευρώ, το 1 δισ. εκ των οποίων θα προέλθει από το Ταμείο Ανάκαμψης και το υπόλοιπο 1 δισ. ευρώ θα είναι από τις τράπεζες.
Το 50% του στεγαστικού δανείου θα είναι άτοκο, ενώ το 50% θα είναι έντοκο. Όπως εκτίμησε ο κ. Παπαθανάσης, το μεσοσταθμικό επιτόκιο θα είναι κάτω από 2%.
Τα δάνεια θα δίνονται για την αγορά έως ακινήτου 250.000 έως 150 τ.μ. και κατασκευής έως το 2007. Το ανώτατο ποσό δανείου θα είναι 190.000 ευρώ και έως 90% του συμβολαίου. Η διάρκεια δανείου μπορεί να είναι από 3 έως 30 έτη.
Η κα Ζαχαράκη χαρακτήρισε τα προγράμματα «Σπίτι μου Ι και ΙΙ» Τομή στη στεγαστική πολιτική της χώρας, σημειώνοντας πως έχουν εκταμιευτεί 7.329 δάνεια από το «Σπίτι μου Ι», ενώ μετά την ολοκλήρωση και του «Σπίτι μου ΙΙ» πάνω από 30.000 άτομα θα έχουν σπίτι.
Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης, ανέφερε ότι 2,4 δισ. ευρώ είναι ο συνολικός προϋπολογισμός των προγραμμάτων Σπίτι μου ΙΙ και Αναβαθμίζω το Σπίτι μου, τα οποία θα ξεκινήσουν τον Ιανουάριο.
Το πρόγραμμα «Αναβαθμίζω το σπίτι μου»
Το «Αναβαθμίζω το σπίτι μου» έχει προϋπολογισμό 400 εκατ. ευρώ τα 300 εκατ. των οποίων από Ταμείο Ανάκαμψης και τα 100 εκατ. από τις τράπεζες. Πρόκειται για ένα νέο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης και ανακαίνισης κατοικιών με 100% επιδότηση επιτοκίου του τραπεζικού δανείου που μπορεί να φτάσει τα 20.000 ευρώ. Και εδώ οι δικαιούχοι αναμένεται να ξεπεράσουν τους 20.000.
Σε αντίθεση με τα προγράμματα «Εξοικονομώ» το συγκεκριμένο πρόγραμμα δεν έχει υποχρέωση βελτίωσης ενεργειακής βαθμίδας του ακινήτου με την ανακαίνιση, ούτε εισοδηματικά κριτήρια.
Στο 60% η επιδότηση του Ανακαινίζω – Νοικιάζω
Πρόγραμμα Κάλυψη
Απευθύνεται επίσης σε νέους ανθρώπους ηλικίας 25-39 ετών, οι οποίοι περιλαμβάνονται στους δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος. Με προτεραιότητα σε µονογονείς, τρίτεκνες & πολύτεκνες οικογένειες. Από τον Ιούνιο έως και το Σεπτέμβριο έχουν εγκατασταθεί σε σπίτια 190 οικογένειες δηλαδή συνολικά 411 ωφελούμενοι από τα στεγασμένα νοικοκυριά. Οι οικογένειες αυτές έχουν 176 ανήλικα παιδιά. Στο πρόγραμμα έχουμε 300 ακίνητα ιδιοκτητών. Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε 21,5 εκατ. ευρώ.
Πρόγραμμα Κοινωνικής Στέγασης για τις πλέον ευάλωτες ομάδες Αθήνα Θεσσαλονίκη
Με κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης σε συνεργασία με τους Δήμους Αθηναίων και Θεσσαλονίκης ανακαινίζονται 100 διαμερίσματα (70 στην Αθήνα και 30 στη Θεσσαλονίκη) για τη στέγαση 250 νοικοκυριών από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες που απειλούνται από ή βιώνουν έλλειψη στέγης.
Στέγαση δημοσίων υπαλλήλων
Ταυτόχρονα, προσέθεσε η κυρία Ζαχαράκη, γνωρίζουμε ότι οι ανάγκες στέγασης δημοσίων υπαλλήλων και στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων που μετακινούνται στα νησιά, σε ακριτικές ή ορεινές περιοχές, είναι εξίσου πιεστικές. Ήδη σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση το ΥΚΟΙΣΟ προχωράει στον εντοπισμό δημοτικών και κρατικών κτιρίων προκειμένου να ανακαινιστούν και να διατεθούν για τη φιλοξενία δασκάλων, γιατρών, κ.ά. Έχουμε ήδη συγκεντρώσει και καταγράψει σε συνεργασία µε ΕΕΤΑΑ ακίνητα σε δήμους και περιφέρειες µε έντονο στεγαστικό έλλειμμα (π.χ. ορεινές, ημιορεινές, παραμεθόριες και νησιωτικές). Φέτος οι ανάγκες στέγασης δασκάλων, γιατρών κλπ. σε 31 νησιωτικούς δήμους ανέρχονται σε 3.086. Οι μεγαλύτερες ανάγκες αφορούν τη Σαντορίνη, όπου ζητείται στέγη για 464 ανθρώπους, ενώ οι μικρότερες στο Ληξούρι και συγκεκριμένα 4. Πρόσφατα σε συνεργασία µε το Υπουργείο Νησιωτικής Πολιτικής και Ναυτιλίας αναλάβαμε πρωτοβουλία, ώστε να δώσουμε μόνιμη λύση στο πρόβλημα στέγασης των γυναικών και ανδρών του Λιμενικού στο Καστελόριζο. Ένα μεγάλο οικόπεδο του ΥΚΟΙΣΟ παραχωρήθηκε για την ανέγερση οικίσκων που θα φιλοξενούν τις γυναίκες και τους άνδρες που υπηρετούν στο Καστελόριζο.
Στέγαση Φοιτητών – Επίδομα
Στα μεγάλα αστικά κέντρα και σε περιοχές με μεγάλη τουριστική σεζόν πραγματικά υπάρχει σημαντικό πρόβλημα διάθεσης φοιτητικής στέγης με προσιτό ενοίκιο που το σηκώνει ο οικογενειακός προϋπολογισμός, επισήμανε η υπουργός. Δεν έχει παντού την ίδια έκταση το πρόβλημα. Υπάρχουν δε πολλές επαρχιακές πόλεις στις οποίες η διάθεση σπιτιών είναι μεγαλύτερη από τη ζήτηση.
Η κυρία Ζαχαράκη θύμισε, επίσης, τις πρώτες αποφάσεις της κυβέρνησης για την αύξηση του φοιτητικού επιδόματος, από 1.000 ευρώ σε 1.500 οριζόντια. Προσέθεσε δε ότι «μόλις την περασμένη άνοιξη -και στο πλαίσιο στήριξης και των περιφερειακών δημοσίων πανεπιστημίων- για τους φοιτητές που σπουδάζουν στα πανεπιστήμια εκτός Αθήνας και Θεσσαλονίκης το ποσό αυξήθηκε στα 2.000 ευρώ και στην περίπτωση συγκατοίκησης φτάνει στις 2.500 ευρώ για κάθε ένα φοιτητή, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός». «Δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητη η ενίσχυση με 5.000 σε δυο σπουδαστές που θα μοιραστούν ένα σπίτι. Χρειάζεται βεβαίως να αλλάξει η κουλτούρα και των γονιών και των παιδιών που δυσκολεύονται να δουν ως επιλογή τη συγκατοίκηση», σημείωσε.