Σε διπλή ανοδική αναθεώρηση από σταθερές σε θετικές τόσο στις προοπτικές προοπτικές για τις μακροπρόθεσμες και βραχυπρόθεσμες καταθέσεις της Eurobank και της Εθνικής, προχώρησε η DBRS.
Σε διπλή ανοδική αναθεώρηση από σταθερές σε θετικές τόσο στις προοπτικές προοπτικές για τις μακροπρόθεσμες και βραχυπρόθεσμες καταθέσεις της Eurobank και της Εθνικής, προχώρησε η DBRS, στον απόηχο της αναβάθμισης του outlook της ελληνικής οικονομίας πριν από μία εβδομάδα.
Ειδικότερα, ο καναδικός οίκος αναθεώρησε την τάση των μακροπρόθεσμων καταθέσεων της Eurobank σε BBB (low) και των βραχυπρόθεσμων καταθέσεων R-2 (middle) σε θετική από σταθερή. Υπενθυμίζεται πως στις 6 Σεπτεμβρίου 2024, η Morningstar DBRS επιβεβαίωσε την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας σε BBB (low) και αναθεώρησε την τάση σε θετική από σταθερή.
Η Morningstar DBRS βαθμολογεί τις καταθέσεις στην Ελλάδα μία βαθμίδα πάνω από την ΙΑ της τράπεζας, μέχρι το ίδιο επίπεδο αξιολόγησης με το ελληνικό δημόσιο. Αυτό αντανακλά το νομικό πλαίσιο που ισχύει στην Ελλάδα, η οποία έχει πλήρη προτίμηση των καταθετών σε διαδικασίες αφερεγγυότητας και εξυγίανσης τραπεζών. Ως αποτέλεσμα, οι μακροπρόθεσμες καταθέσεις της Τράπεζας βαθμολογούνται με ΒΒΒ (low), ωστόσο η προοπτική έχει μεταβληθεί σε θετική, σύμφωνα με την τάση της πιστοληπτικής αξιολόγησης του ελληνικού δημοσίου.
Αντίστοιχα, ο οίκος αναβάθμισε το outlook (trend) για τις μακροπρόθεσμες και βραχυπρόθεσμες καταθέσεις και της Εθνικής Τράπεζας (BBB (low), τονίζοντας χαρακτηριστικά πως: «η βελτίωση της διαφοροποίησης της χρηματοδότησης και της ποιότητας των κεφαλαίων της Εθνικής θα μπορούσε επίσης να συμβάλει στην αναβάθμιση».
Η αναβάθμιση του IA θα απαιτούσε αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδα και με τις δύο τράπεζες να διατηρούν τη βελτιωμένη υποκείμενη κερδοφορία και την ποιότητα του ενεργητικού τους σε διαρκή βάση, διατηρώντας παράλληλα επαρκή κεφαλαιακά αποθέματα ασφαλείας. Υποβάθμιση του IA θα προέκυπτε από υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας ή σημαντική επιδείνωση της ποιότητας του ενεργητικού των τραπεζών και της υποκείμενης κερδοφορίας.
Νωρίτερα σήμερα επανήλθε με εγκωμιαστικά σχόλια για τις ελληνικές τράπεζες, υπογραμμίζοντας πως: «Η συνεχιζόμενη πρόοδος στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο που ενισχύει την ανθεκτικότητά του, αποτέλεσαν έναν σημαντικό παράγοντα στην αλλαγή του trend από σταθερό σε θετικό για την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας (BBB (low) με θετικό trend)».