Η Κίνα ανέστειλε τις δραστηριότητες της PwC για έξι μήνες, ενώ της επέβαλε και πρόστιμο ρεκόρ, λόγω παραλείψεων στον έλεγχο της China Evergrande Group, σύμφωνα με δημοσίευμα του -.
Ειδικότερα, στην ελεγκτική μονάδα της εταιρείας επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 441 εκατομμυρίων γιουάν (62 εκατομμύρια δολάρια), σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών και της αρμόδιας ρυθμιστικής αρχής.
Οι αρχές ανακάλεσαν επίσης την άδεια του υποκαταστήματός της στην Κουανγκτσόου, που ήταν ο κύριος διαχειριστής ελέγχου των διογκωμένων οικονομικών εκθέσεων της Evergrande από το 2018 έως το 2020.
Την ίδια στιγμή, το συμβούλιο λογιστικής και χρηματοοικονομικής αναφοράς του Χονγκ Κονγκ, ανέφερε ότι διεξάγει έρευνα για την PwC, σε σχέση με την Evergrande, ενώ και οι εκκαθαριστές της ακολουθούν τη νομική οδό κατά της PwC στο Χονγκ Κονγκ.
Μακρά διαδικασία με πολλά επεισόδια
Σημειώνεται ότι η PwC βρέθηκε στο επίκεντρο μετά την έναρξη μιας από τις μεγαλύτερες έρευνες για οικονομική απάτη στην ιστορία της Κίνας.
Η κατάρρευση της Evergrande ήταν μια μακρά διαδικασία με πολλά επεισόδια. Το 2020 η Κίνα έθεσε περιορισμούς στις οφειλές των μεγαλοκατασκευαστών και ο κινεζικός κολοσσός άρχισε να πουλάει ακίνητα σε έκπτωση για να επιβιώσει. Είχε ήδη συγκεντρώσει 100 δισ. δολάρια χρέος.
Τα επόμενα χρόνια έχασε πληρωμές στους ομολογιούχους της μέχρι που κατέρρευσε ύστερα από μία δραματική βουτιά της μετοχής της και τον ιδρυτή της, τον κάποτε πλουσιότερο άνδρα στην Ασία, Hui Ka Yan να βρίσκεται υπό αστυνομική επιτήρηση.
Το χρέος της πλέον υπολογίζεται στα 300 δισ. δολάρια.
Σύμφωνα με τις κινεζικές αρχές, η κύρια μονάδα της Evergrande, Hongda, υπερεκτίμησε τα έσοδά της κατά 564 δισεκατομμύρια γιουάν στη διετία.
Η PwC China εγγεγραμμένη στη Σαγκάη, αποτελεί μέρος του παγκόσμιου δικτύου της PwC και υπήρξε ο ελεγκτής της Hongda κατά την εν λόγω περίοδο, ενώ η PwC ήταν ελεγκτής της Evergrande για περισσότερο από μια δεκαετία έως ότου εγκατέλειψε τη διαδικασία τον Ιανουάριο του 2023 λόγω… διαφωνιών.
Μεταξύ των τεσσάρων μεγάλων παγκόσμιων λογιστικών εταιρειών, η PwC ήταν μία από τις πιο συχνά χρησιμοποιούμενες από τις κινεζικές εταιρείες ακινήτων, εισηγμένες στο Χονγκ Κονγκ, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το -.
Στον έλεγχό της εντάχθηκαν περίπου 400 εταιρείες, των οποίων οι μετοχές είναι εισηγμένες σε Σαγκάη, Σεντζέν, Χονγκ Κονγκ και Νέα Υόρκη.
Ο βραχίονας της PwC στην Κίνα, με 291 συνεργάτες και περισσότερους από 1.700 εγκεκριμένους οικονομικούς συμβούλους, ανέφερε έσοδα 7,9 δισεκατομμυρίων γιουάν το 2022, καθιστώντας την την πιο κερδοφόρο εταιρεία μεταξύ των περισσότερων από 9.000 τοπικών αντίπαλων εταιρειών, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του -.
Ωστόσο, αυτό είναι ένα κλάσμα των παγκόσμιων εσόδων της, ύψους 50,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων κατά τη διάρκεια του έτους.
Περικοπές και παραιτήσεις
Από πλευράς της η PwC ανακοίνωσε ότι το ανώτατο στέλεχος της στην Κίνα θα παραιτηθεί προκειμένου να αποφευχθεί ένα νέο σκάνδαλο.
Ο Daniel Li συμφώνησε να παραιτηθεί ως ανώτερος συνεργάτης της PwC China, ωστόσο, θα συνεχίσει να υποστηρίζει την επιχείρηση στο ρόλο του ως επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της τοπικής μονάδας.
Η εταιρεία περιέκοψε επίσης τουλάχιστον 100 θέσεις εργασίας σε όλες τις δραστηριότητές της στην Κίνα τον Ιούλιο, εν μέσω αυστηροτάτων ελέγχων και κυρώσεων από την κινεζική κυβέρνηση, αναφέρει το -.
Αξίζει να σημειωθεί ότι από τον περασμένο Μάρτιο, περισσότερες από 30 εισηγμένες στο χρηματιστήριο εταιρείες με έδρα την ηπειρωτική Κίνα απέσυραν την PwC από οικονομικό ελεγκτή, σύμφωνα με τις καταθέσεις τους στο χρηματιστήριο.
Οι κρατικοί γίγαντες Bank of China, China Life Insurance, China Telecom και PetroChina υπήρξαν μεταξύ αυτών.
Διαβάστε επίσης:
PwC: Μαζικές απολύσεις πυροδότησε η απώλεια πελατών
Evergrande: Ξεπουλάει πολυτελή κατοικία του ο «ακριβοθώρητος» πρώην CEO
Christie’s: Mega deal στις δημοπρασίες κλασικών αυτοκινήτων καλύπτει την «υπερκορεσμένη» αγορά