Κεντρική μας επιλογή είναι κάθε χρόνο να αξιοποιούμε το πλεόνασμα για την ενίσχυση του εισοδήματος των πολιτών, κυρίως των πιο ευάλωτων, αναφέρει ο ΥΠΕΘΟ.
«Κεντρική μας επιλογή είναι κάθε χρόνο να αξιοποιούμε το πλεόνασμα για την ενίσχυση του εισοδήματος των πολιτών, κυρίως των πιο ευάλωτων. Αυτό κάναμε και φέτος». Αυτό επισημαίνει ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Real News, απαντώντας στην ερώτηση για το πολιτικό σκεπτικό πίσω από τα οικονομικά μέτρα, που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός την προηγούμενη εβδομάδα από τη ΔΕΘ.
Ο υπουργός επισημαίνει παράλληλα, ότι «ασφαλώς δεν ισχυριζόμαστε ότι είμαστε μάγοι και αλλάξαμε με μιας τα πάντα ή ότι οι πολίτες τρώνε πλέον με χρυσά κουτάλια. Δεν δεχόμαστε όμως και τον μηδενισμό της αντιπολίτευσης και κάποιων συνδικαλιστών. Διότι χρόνο με τον χρόνο η Ελλάδα ανεβαίνει σταθερά ψηλότερα».
Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, «είχαμε τον δεύτερο μεγαλύτερο ρυθμό ανάπτυξης στην ΕΕ το 2ο τρίμηνο του ‘24. Την περίοδο 2019- 2023 είχαμε αύξηση του μέσου μισθού κατά 20,2% και του κατώτατου μισθού κατά 27,7%. Ταυτόχρονα η αύξηση του πραγματικού κατά κεφαλήν εισοδήματος -δηλαδή η καθαρή, αυτή που μένει μετά την αφαίρεση της επίδρασης του πληθωρισμού- ήταν στην Ελλάδα 7,7%, διπλάσια δηλαδή, της ΕΕ (3,3%) και τριπλάσια της ευρωζώνης (2,3%). Επιπλέον 500.000 συμπολίτες μας βρήκαν δουλειά».
Όπως λέει ο υπουργός, «αυτά είναι αποτέλεσμα της πολιτικής μας: με δημοσιονομική σταθερότητα, με μείωση των φόρων και των εισφορών για παραπάνω επενδύσεις, με περιορισμό της φοροδιαφυγής. Χάρη σε αυτό το μείγμα πολιτικής έχουμε σημαντικά επιπλέον έσοδα -χωρίς επιπλέον φόρους- τα οποία πάνε στην κοινωνική μας πολιτική. Καταλαβαίνω τη δυσαρέσκεια και τη γκρίνια πολλών συμπολιτών μας. Αλλά, ας μην ξεχνάμε, η Ελλάδα βρέθηκε πολύ πίσω την προηγούμενη δεκαετία. Τώρα όμως, συγκλίνουμε με την Ευρώπη. Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ είχε πέσει στο 62% του κοινοτικού μέσου όρου και τώρα είναι στο 67%. Χρειάζεται υπομονή και σταθερό τιμόνι για να καλύψουμε το χαμένο έδαφος. Και μόνο η κυβέρνηση Μητσοτάκη μπορεί να εγγυηθεί ότι τα εισοδήματα και η καθημερινότητα συνεχώς θα βελτιώνονται!».
Ερωτηθείς εάν υπάρχει η σκέψη να δοθούν περισσότερα στους πολίτες για ανακάμψει η κυβέρνηση μετά το κατώτερο των προσδοκιών αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές, ο κ. Χατζηδάκης απαντά ότι «δεν υπάρχει κανένας υπουργός Οικονομικών και καμία κυβέρνηση που να μην θέλουν να μοιράζουν λεφτά. Υπάρχουν όμως οι αντοχές της οικονομίας, οι διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας και οι ευρωπαϊκοί δημοσιονομικοί κανόνες. Αν τα ξεπεράσουμε, μην αμφιβάλλετε ότι θα βρεθούμε πολύ γρήγορα σε αδιέξοδο και σε καταστάσεις που κανείς μας δεν θέλει να ξαναζήσει. Ιδιαίτερα μετά την εξαιρετικά δυσάρεστη εμπειρία της προηγούμενης δεκαετίας».
Σύμφωνα με τον υπουργό, «το αποτέλεσμα, λοιπόν, των ευρωεκλογών είναι εντολή για να δουλέψουμε περισσότερο, να προχωρήσουμε ταχύτερα τις μεταρρυθμίσεις και να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικότερα τα προβλήματα των πολιτών. Δεν είναι εντολή για να γυρίσουμε στο παρελθόν. Οι πολίτες δεν ζητούν να γίνουμε δεξιός ΣΥΡΙΖΑ. Τις λαϊκίστικες δήθεν ευχάριστες πολιτικές τις πληρώσαμε πολύ ακριβά. Και προσωπικά τουλάχιστον δεν θέλω να κάνω πράγματα για τα οποία θα ντρέπομαι αύριο- μεθαύριο. Δεν μπήκα στην πολιτική για να κάνω δημόσιες σχέσεις: ούτε στην Ολυμπιακή, ούτε στη ΔΕΗ, ούτε στον ΕΦΚΑ. Και δεν έχω σκοπό να το κάνω ούτε και τώρα».
Ο κ. Χατζηδάκης αναφέρει, επίσης, τα εξής:
*Για τον πληθωρισμό: Από 9% το 2022, μειώθηκε στο 4% το 2023 και αναμένεται ότι θα πέσει κάτω από 3% το 2024. Ακόμα και στα τρόφιμα, όπου το πρόβλημα είναι εντονότερο, βρισκόμαστε- έστω και λίγο- κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ. Δεν ισχυρίζομαι ότι λύθηκε το θέμα. Τα πράγματα, όμως, έχουν πάρει μία συγκεκριμένη βελτιούμενη κατεύθυνση και αυτό είναι το πιο ουσιαστικό.
*Για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών: Μετά η μείωση κατά μια επιπλέον μονάδα από 1/1/2025, η σωρευτική μείωση θα ανέρχεται πλέον στις 5,4 μονάδες από το 2019. Ενώ, απομένει και η μείωσή τους κατά μισή ακόμη μονάδα το 2027.
*Για την ενίσχυση των ευάλωτων από την έκτακτη φορολόγηση των υπερκερδών των διυλιστηρίων: Θα προκύψει έκτακτη ενίσχυση ύψους 243 εκατ. ευρώ, η οποία θα διανεμηθεί πριν από τα Χριστούγεννα σε περίπου 2 εκατομμύρια. ευάλωτους πολίτες. Συγκεκριμένα, συνταξιούχοι με εισόδημα έως 1.600 ευρώ και προσωπική διαφορά θα λάβουν από 100 έως 200 ευρώ, δικαιούχοι επιδόματος παιδιού του ΟΠΕΚΑ θα λάβουν μία επιπλέον δόση, ανάλογα με το πόσα παιδιά έχουν. Παράλληλα, δικαιούχοι επιδομάτων αναπηρίας του ΟΠΕΚΑ ενίσχυση και ανασφάλιστοι υπερήλικες θα λάβουν επίσης 200 ευρώ, ενώ οι δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος θα δουν ενίσχυση κατά 50%.
--