Μόνο κεραυνός εν αιθρία δεν ήταν η παραίτηση του Γάλλου Επιτρόπου για την Εσωτερική Αγορά, Τιερί Μπρετόν από την νέα Κομισιόν, καταγγέλλοντας ανοικτά την πρόεδρο Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν «πως δεν τον ήθελε στη νέα Επιτροπή»
Η σχέση της φον ντερ Λάιεν με τον Μπρετόν στην προηγούμενη Επιτροπή θύμιζε άλλωστε στους την περίφημη ρήση του Χάρι Πότερ με τον διαβόητο ανταγωνιστή του, κακό μάγο Βόλντεμορτ: «Κανένας από τους δύο δεν μπορεί να ζήσει όσο επιζεί ο άλλος».
Χωρίς να έχουν φτάσει όπως σήμερα στα άκρα, οι δύο Ευρωπαίοι πολιτικοί είχαν όλο και πιο δύσκολες σχέσεις τα τελευταία πέντε χρόνια.
Ο Μπρετόν αμφισβητούσε την πολιτική της φον ντερ Λάιεν και το γυαλί έσπασε τον περασμένο Απρίλιο, όταν η Πρόεδρος της Κομισιόν επιχείρησε να διορίσει τον Γερμανό Χριστιανοδημοκράτη ευρωβουλευτή του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος , Μάρκους Πίπερ στη θέση του εκπροσώπου της για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ο Μπρετόν υποστήριξε ότι η Επιτροπή θα πρέπει να παραδεχτεί ότι ο Πίπερ «δεν ήταν ο καλύτερος υποψήφιος» για τη δουλειά, αλλά «επιλέχθηκε για «εξωεπαγγελματικούς λόγους».Εκανε μάλιστα λόγο για «σκάνδαλο» και «αδιαφάνεια» στον διορισμό του Πίπερ.
Ο Μπρετόν πρωτοστάτησε μάλιστα στην έκδοση κοινής επιστολής τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Τζόζεπ Μπορέλ και τους συναδέλφους του Επιτρόπους, Πάολο Τζεντιλόνι και Νίκολας Σμιτ, κατηγορώντας την φον ντερ Λάιεν για «μεροληπτική στάση» υπέρ του Μάρκους Πίπερ.
Στην επιστολή των τεσσάρων Επιρόπων τονιζόταν ότι ο Πίπερ είχε τουλάχιστον 30% λιγότερα προσόντα από τις δύο άλλες υποψήφιες στην αξιολόγηση που έγινε: Πρόκειται για την Φιλελεύθερη ευρωβουλευτή της Τσεχικής Δημοκρατίας Μαρτίνα Ντλαμπάγιοβα και την Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια Διεθνών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Συνομοσπονδίας Σουηδικών Επιχειρήσεων, Αννα Στέλινγκερ.
Κομισιόν: Αιφνιδιαστική παραίτηση Μπρετόν με «καρφιά» για την φον ντερ Λάιεν
Μεγάλη αναταραχή στην Κομισιόν
Το σκάνδαλο, που πήρε και όνομα –«Pieper-gate»– συζητήθηκε κεκλεισμένων των θυρών στη συνεδρίαση της Κομισιόν, με την φον ντερ Λάιεν να αναθέτει την υπεράσπισή της στον Αυστριακό Επίτροπο προϋπολογισμού Γιοχάνες Χαν. «Στόχος ήταν να προσπαθήσουν να καταπνίξουν το σκάνδαλο, πριν από τη δυνητικά ενοχλητική ψηφοφορία στο Ευρωκοινοβούλιο», έγραψε τότε το Politico.
Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε μάλιστα στην ευρωπαϊκή ιστοσελίδα: «Είχα την εντύπωση ότι η βασίλισσα-μέλισσα δέχτηκε επίθεση και ότι όλη η σειρά των μελισσών προστασίας έπρεπε να βγουν έξω για να την υπερασπιστούν… Πολλά τα τσιμπήματα, όλοι με την ίδια αντιγραφή και ταμπέλα. Ήταν σημάδι μεγάλης αναταραχής».
Το Ευρωκοινοβούλιο, μάλιστα τάχθηκε με μεγάλη πλειοψηφία 382-144 υπέρ της ανάκλησης του διορισμού του Πίπερ.
Τελικά ο Γερμανός ευρωβουλευτής παραιτήθηκε μια ημέρα πριν αναλάβει επίσημα τα καθήκοντά, κατηγορώντας όμως τον Επίτροπο Τιερί Μπρετόν ότι «μποϊκοτάρισε» τον διορισμό του.
Πηγές προσκείμενες στον Μπρετόν δήλωσαν τότε ότι οι ισχυρισμοί του Πίπερ ήταν «στην καλύτερη περίπτωση γελοίοι».
Όπως η «γκαμήλα»
Λειτουργώντας όμως ως «γκαμήλα» που δεν ξεχνά, η φον ντερ Λάιεν περίμενε την κατάλληλη στιγμή και «άδειασε» τον Μπρετόν.
Η πρόεδρος της Κομισιόν αναμένεται αύριο να παρουσιάσει στο Στρασβούργο τη νέα της ομάδα στους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών ομάδων. Προς το παρόν δεν είναι σαφές εάν το ραντεβού θα γίνει, γιατί τα ερωτήματα που θα τεθούν θα είναι πολλά και κρίσιμα.
Αλλώστε, η υπόθεση θα μπορούσε επίσης να δημιουργήσει εντάσεις στο Παρίσι. Ο διορισμός του Επιτρόπου είναι υπόθεση του Γάλλου προέδρου και η άρνηση της φον ντερ Λάιεν δεν θα περάσει απαρατήρητη από τον Πρόεδρο Μακρόν.
Ο Στεφάν Σεζουρνέ στη θέση του Μπρετόν στη νέα Κομισιόν