Η ανάπτυξη της Ελλάδας δεν είναι κάτι στιγμιαίο ή περιστασιακό, είναι κάτι που συμβαίνει σταθερά τα τελευταία χρόνια, τόνισε ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) Μιχάλης Αργυρού, στο πλαίσιο της κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΟ.
Η ανάπτυξη της Ελλάδας δεν είναι κάτι στιγμιαίο ή περιστασιακό, είναι κάτι που συμβαίνει σταθερά τα τελευταία χρόνια, ενώ το ελληνικό παραγωγικό μοντέλο αλλάζει, τόνισε ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) Μιχάλης Αργυρού, στο πλαίσιο της κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΟ.
Αφού υπενθύμισε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στη 2η θέση στην ΕΕ των «27» σε σχέση με τον ρυθμό ανάπτυξης, εξήγησε πως η διαδικασία της ανάπτυξης δείχνει ανθεκτικότητα, με την Ελλάδα να έχει αυξήσει το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της κατά 8% εάν αφαιρεθεί η επίδραση του πληθωρισμού την τελευταία 5ετία –ποσοστό υπερδιπλάσιο σε σχέση με τον μέσο όρο της ΕΕ.
Η ανάπτυξη αυτή οφείλεται σε:
-αύξηση της απασχόλησης: η χώρα μας παρουσιάζει τη μεγαλύτερη μείωση ανεργίας την τελευταία 5ετία
-αύξηση των επενδύσεων: η Ελλάδα την τελευταία δεκαετία είχε ενα σημαντικο επενδυτικό κενό το οποίο καλύπτει γρήγορα, ενώ είναι πρωταθλήτρια στη σωρευτική αύξηση επενδύσεων
«Το βασικό μήνυμα είναι ότι η ελληνική οικονομία πηγαίνει καλά», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αργυρού.
Αλλάζει το ελληνικό παραγωγικό μοντέλο
Ο κ. Αργυρού αναφέρθηκε στην εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας η οποία αναπτύσσεται όλο και περισσότερο με βάση τις εξαγωγές. Μια εξωστρέφεια που δεν στηρίζεται μόνο στις υπηρεσίες, δηλαδή τον τουρισμό, καθώς η χώρα εξάγει πλέον περισσότερα αγαθά από ό,τι υπηρεσίες. Σημείωσε, μάλιστα, ότι η Ελλάδα έχει καταγράψει ποσοστιαία τη μεγαλύτερη αύξηση στις εξαγωγές αγαθών.
Σύμφωνα με τον Έλληνα αξιωματούχο, το ελληνικό παραγωγικό μοντέλο αλλάζει, με τη σύνθεση του ΑΕΠ να μεταβάλλεται υπέρ των επενδύσεων και των εξαγωγών.
Επίσης, η Ελλάδα είναι από τις λίγες χώρες που πάνε κόντρα στην κρίση της βιομηχανικής παραγωγής, είπε ο κ. Αργυρού. «Η Ελλάδα επαναβιομηχανοποιείται, με τη βιομηχανία να αυξάνει τη συμμετοχή της στο ΑΕΠ και την απασχόληση ενάντια στο ρεύμα που επικρατεί».
Μίλησε για βελτίωση του βιοτικού επιπέδου, καθώς η αύξηση των εισοδημάτων είναι μεγαλύτερη από την αύξηση του πληθωρισμού.
Ο κ. Αργυρού εμφανίστηκε αισιόδοξος για το μέλλον, αφού οι θετικές τάσεις συνεχίζονται και το 2024. Όπως είπε, όλοι οι πρόδρομοι δείκτες και όλες οι προβλέψεις συνηγορούν ότι η Ελάδα θα συνεχίζει να αναπτύσσεται ισχυρά τα επόμενα χρόνια.