Στα 13,1 δισ. ευρώ φέτος το ΠΔΕ (14,4 δισ. ευρώ το 2025 – 15,9 δισ. ευρώ το 2026). Σε 10-17% η ετήσια αύξηση των πόρων – Αύξηση 29% στο εθνικό σκέλος.
Την κατάθεση 2πλού αιτήματος για δόσεις δανείων και επιδοτήσεων του Ταμείου Ανάπτυξης τον Νοέμβριο προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης, κατά την εξειδίκευση των εξαγγελιών του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.
Ανέφερε πως στο δανειακό σκέλος υπάρχουν συμβάσεις για 339 δάνεια, ενώ ενισχύονται 347.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις με πάνω από 1 δισ. ευρώ. Από τα 844 σχέδια που έχουν υποβληθεί, τα 515 αφορούν σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Από το πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα του ΕΣΠΑ ενισχύονται 200.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Σύμφωνα με τον υπουργό, η Ελλάδα βρίσκεται στην 4η θέση στην ΕΕ ως προς την απορρόφηση του ΕΣΠΑ 2021- 2027 και στην 6η θέση ως προς το Ταμείο Ανάκαμψης (με το επιπλέον 1 δισ. ευρώ που θα εισρεύσει τον Οκτώβριο, οι πόροι θα αυξηθούν από το 47,9% στο 50,5%). Τον Νοέμβριο θα υποβληθεί ένα νέο αίτημα. Εκτίμησε δε, ότι η θέση αυτή θα βελτιωθεί καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη δεκάδες έργα που χρηματοδοτούνται από ευρωπαϊκούς πόρους, στο σύνολο της Επικράτειας, ενώ θα προσμετρηθεί και η πληρωμή του 4ου αιτήματος, ύψους 1 δισ. ευρώ για επιχορηγήσεις, που εγκρίθηκε πρόσφατα από την Ε.Ε, ανεβάζοντας το ποσοστό στο 50,5%.
«Η εκπλήρωση των οροσήμων ταυτίζεται με μεταρρυθμίσεις», σημείωσε με νόημα ο κ. Παπαθανάσης, ο οποίος απάντησε και στις αιτιάσεις που φέρουν το Ταμείο Ανάκαμψης, το ΕΣΠΑ και το σύνολο των χρηματοδοτικών και επενδυτικών εργαλείων που έχει πλέον στη διάθεσή της η χώρα, να μην στηρίζουν τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα.
Το σύνολο του ΕΣΠΑ κατευθύνεται στις ΜμΕ ενώ, στο πλαίσιο του ΤΑΑ, έχουν ήδη ενταχθεί σε προγράμματα επιδότησης, 347.000 μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Την ίδια ώρα, από τα 844 επενδυτικά σχέδια που έχουν υποβληθεί, στο δανειακό σκέλος, τα 515, ήτοι ποσοστό 61%, προέρχονται από μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.
Ο κ. Παπαθανάσης εξειδίκευσε και τη σημαντική αύξηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά 900 εκατ. ευρώ το 2024 μετά την κατάθεση συμπληρωματικού προϋπολογισμού, επιβεβαιώνοντας πλήρως προηγούμενο δημοσίευμα του -.
«Πλέον μιλάμε για αύξηση-ρεκόρ του ΠΔΕ, που ”σκαρφαλώνει” συνολικά στα 13,1 δισεκατομμύρια ευρώ μετά την κατάθεση του συμπληρωματικού προϋπολογισμού και θα ανέλθει περαιτέρω σε 14,4 δισ. ευρώ το 2025 και σε 15,9 δισ. ευρώ το 2026. Η ετήσια αύξηση των πόρων ανέρχεται σε 10- 17%, με αύξηση 29% στο εθνικό σκέλος», είπε.
Ανάλογη είναι η πραγματική εικόνα και αναφορικά με την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας από το Πρόγραμμα Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, το πρώτο σχετικό πρόγραμμα στην Ε.Ε., ύψους 1,6 δισ. ευρώ, στο πλαίσιο του οποίου αναμένεται να δημιουργηθούν 4.000 νέες θέσεις εργασίας.
Σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση των ΜμΕ και στη διεύρυνση της περιμέτρου δανειοδότησης τους από τραπεζικά ιδρύματα, διαδραματίζει και η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, με τον συνολικό προϋπολογισμό των δανείων που χορηγεί, να ανέρχεται στα 3,9 δισ. ευρώ. Μόνο στο πλαίσιο του νέου Ταμείου Επιχειρηματικότητας ΙΙΙ, τα δάνεια υπερβαίνουν τα 2,2 δισ. ευρώ. Το 84% των δανείων από το Ταμείο Δανείων του ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ, χορηγείται σε επιχειρήσεις με λιγότερους από 50 εργαζόμενους, και το 81% σε επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών κάτω από 10 εκατ. ευρώ.
Την ώρα που το 90,1% των δανείων του Ταμείου Εγγυήσεων του ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ, επίσης χορηγείται σε εταιρείες με λιγότερους από 50 εργαζόμενους και το 91,5% σε επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών κάτω από 10 εκατ. ευρώ.
Παράλληλα, το 60% των δανείων αφορά σε επιχειρήσεις της Περιφέρειας. Στην ίδια κατεύθυνση, θα κινηθεί και το νέο Ταμείο Χαρτοφυλακίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, που θα υλοποιήσει η ΕΑΤ, στο πλαίσιο του οποίου αναμένεται να χορηγηθούν δάνεια ύψους 187 εκατ. ευρώ, με αποδέκτες πολύ μικρές και νεοσύστατες επιχειρήσεις, καθώς και τη γυναικεία επιχειρηματικότητα.