Οι πολωνικές υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης είναι πλήρως εξοπλισμένες και καλά προετοιμασμένες για την αντιμετώπιση της κρίσης των πλημμυρών, δήλωσε την Τρίτη ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει άμεση ανάγκη να ζητηθεί η ενεργοποίηση του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της ΕΕ.
Τις τελευταίες ημέρες, οι καταρρακτώδεις βροχές έχουν πλήξει σοβαρά τις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Πολωνίας, της Τσεχίας, της Σλοβακίας, της Αυστρίας και της Ρουμανίας.
Τη Δευτέρα, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς (SPD, S&D) προσέφερε βοήθεια στους εταίρους της ΕΕ μέσω του μηχανισμού έκτακτης ανάγκης της ΕΕ για την αντιμετώπιση των πλημμυρών, αλλά δήλωσε ότι δεν έχουν ακόμη καταγραφεί αιτήματα για βοήθεια.
Κατά την επίσκεψή του στις πληγείσες από τις πλημμύρες περιοχές, ο Τουσκ δήλωσε ότι η Πολωνία θα μπορούσε να επωφεληθεί από τη βοήθεια της ΕΕ με τη μορφή εξοπλισμού ή ανθρωπίνου δυναμικού, όπως ιατρικές ομάδες διάσωσης, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού μηχανισμού. Ωστόσο, προς το παρόν, δεν υπάρχει ανάγκη να ζητηθεί εξοπλισμός από αυτόν τον μηχανισμό, τόνισε.
Ο μηχανισμός, ο οποίος θεσπίστηκε το 2001, αποσκοπεί στην ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα της πολιτικής προστασίας μεταξύ των χωρών της ΕΕ και των 10 συμμετεχουσών χωρών για τη βελτίωση της πρόληψης, της ετοιμότητας και της αντιμετώπισης των καταστροφών. Δίνει τη δυνατότητα να κινητοποιούνται σε σύντομο χρονικό διάστημα εξειδικευμένες ομάδες και εξοπλισμός, όπως πυροσβεστικά αεροσκάφη, ομάδες έρευνας και διάσωσης και ιατρικές ομάδες, κατόπιν αιτήματος οποιασδήποτε χώρας.
Τη Δευτέρα επίσης ο Τουσκ ανακοίνωσε ότι θα έχει συνομιλίες με τους ομολόγους του από την Τσεχία, τη Σλοβακία, την Αυστρία και ενδεχομένως τη Ρουμανία για ένα κοινό αίτημα για βοήθεια από την ΕΕ.
«Θέλω οι χώρες μας να παραμείνουν σε στενή επαφή, ώστε να ζητήσουμε από κοινού από την ΕΕ να παράσχει οικονομική βοήθεια για τις ζημιές που προκλήθηκαν από τις πλημμύρες», δήλωσε στους δημοσιογράφους, χωρίς να διευκρινίσει τι είδους βοήθεια αναμένει η Βαρσοβία από τις Βρυξέλλες.
Η ΕΕ θα βοηθήσει στην ανακούφιση από τις πλημμύρες
Ενδεχομένως, η Πολωνία θα μπορούσε να επωφεληθεί από το Ταμείο ύψους άνω του 1,5 δισ. ευρώ που δημιουργήθηκε για για την αντιμετώπιση των ζημιών από τις πλημμύρες στις πληγείσες χώρες, ανακοίνωσε ο Τουσκ στη συνέντευξη Τύπου στο Βρότσλαβ, μια πόλη που απειλήθηκε σοβαρά από τις πλημμύρες.
«Θα είναι πολύ πάνω του 1,5 δισεκατομμυρίου ευρώ από το ad hoc ταμείο της ΕΕ, όχι μόνο για την Πολωνία, το οποίο θα μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε μόνο αφού εκτιμήσουμε τις πραγματικές απώλειες», είπε.
Το Euractiv αντιλαμβάνεται ότι τα χρήματα που ανέφερε ο Τουσκ θα προέλθουν από το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ (ΤΑΕΕ), το οποίο βοηθά τα κράτη μέλη της ΕΕ και τις υπό ένταξη χώρες μετά από μεγάλες φυσικές καταστροφές και, από το 2020, από σοβαρές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης στον τομέα της υγείας.
Το Ταμείο δημιουργήθηκε ως απάντηση στις σοβαρές πλημμύρες στην Κεντρική Ευρώπη το καλοκαίρι του 2002. Έκτοτε έχει καταστεί ένα από τα κύρια μέσα της ΕΕ για την αποκατάσταση μετά από καταστροφές και είναι υπόδειγμα της αλληλεγγύης των κρατών μελών της ΕΕ μεταξύ τους.
Ο Τουσκ δήλωσε ότι ενδέχεται να καλέσει την Φον ντερ Λάιεν να επισκεφθεί την Πολωνία για να διαπιστώσει από κοντά την έκταση των πλημμυρών και των συνεπαγόμενων ζημιών.
«Είναι πιθανό να φέρουμε εδώ την πρόεδρο της Επιτροπής τις επόμενες ημέρες, ίσως και ώρες, ώστε να δει με τα ίδια της τα μάτια πόσο σοβαρές είναι οι ανάγκες, ώστε η (Επιτροπή) να σκεφτεί να κρατήσει ακόμη περισσότερα κονδύλια (για τις πληγείσες χώρες)», δήλωσε στα μέσα ενημέρωσης.
Ο πρωθυπουργός της Τσεχίας επίσης, Πετρ Φιάλα επιβεβαίωσε τη Δευτέρα ότι η χώρα συντονίζει την πιθανή χρήση των κονδυλίων της ΕΕ με την Πολωνία και ότι είχε μιλήσει με την Φον ντερ Λάιεν.
Το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων της Τσεχίας συζητά με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τη δυνατότητα μεταφοράς μέρους της ευρωπαϊκής βοήθειας για τις ζημιές από τις πλημμύρες, δήλωσε ο υπουργός Μάριαν Γιουρέτσκα, ο οποίος θέλει να χρησιμοποιήσει μέρος των κονδυλίων της ΕΕ από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Απασχόληση+ για τη χρηματοδότηση των επισκευών μετά τις καταστροφικές πλημμύρες.