Οι μετοχές της Wall Street «ταράχθηκαν» την Τετάρτη (18/9), καθώς η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ μείωσε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες. Η μεγάλη μείωση των επιτοκίων επικροτήθηκε αρχικά από τους συναλλασσόμενους, αν και προκάλεσε ανησυχίες ότι η Fed προσπαθούσε να προλάβει πιθανή οικονομική αδυναμία.
Στο κλίμα αυτό στο ταμπλό ο Dow Jones σημείωσε πτώση κατά 0,25% φτάνοντας τις 41.503 μονάδες, ο ευρύτερος S&P 500 ψηλότερα κατά 0,29% στις 5.618 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq υποχώρησε κατά 0,31% φτάνοντας τις 17.573 μονάδες.
Στην αγορά ομολόγων η απόδοση του 10ετούς κινείται ανοδικά στο 3,7%, όπως και του 2ετούς στο 3,609%.
Η Fed μείωσε το επιτόκιο δανεισμού σε ένα εύρος 4,75%-5% από 5,25%-5,5%, και αυτή ήταν η πρώτη μείωση επιτοκίου εδώ και τέσσερα χρόνια, καθώς τα ποσοστά του πληθωρισμού υποχωρούν από τα επίπεδα που παρατηρήθηκαν πριν από δύο χρόνια.
«Η Επιτροπή έχει αποκτήσει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη ότι ο πληθωρισμός κινείται σταθερά προς το 2% και κρίνει ότι οι κίνδυνοι για την επίτευξη των στόχων της για την απασχόληση και τον πληθωρισμό είναι περίπου σε ισορροπία», ανέφερε η κεντρική τράπεζα σε ανακοίνωσή της.
Οι έμποροι κατά την εβδομάδα που προηγήθηκε της απόφασης ήλπιζαν όλο και περισσότερο ότι η κεντρική τράπεζα θα μείωνε κατά μισή μονάδα αντί για την παραδοσιακή της κίνηση κατά ένα τέταρτο της μονάδας. Και παρόλο που πήραν αυτό που ήλπιζαν, οι μετοχές δεν κατάφεραν να διατηρήσουν τα κέρδη τους.
«Η απόφαση για μείωση επιτοκίων υποδηλώνει ότι η Fed έχει «αισθανθεί» ότι οι πτωτικές τάσεις του πληθωρισμού είναι βιώσιμες και μπορεί τώρα να αποφύγει το οικονομικό στρες διατηρώντας τα επιτόκια πολύ υψηλά για πολύ καιρό», δήλωσε ο επικεφαλής επενδύσεων της Morningstar Wealth, Philip Straehl.
Ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ προσπάθησε να καθησυχάσει τις ανησυχίες σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση ότι η κεντρική τράπεζα προβαίνει σε επιθετικές μειώσεις επειδή η Fed βλέπει κάτι ανησυχητικό στην οικονομία. Άφησε να εννοηθεί ότι ήταν επειδή οι ανοδικοί κίνδυνοι για τον πληθωρισμό έχουν μειωθεί τόσο πολύ.
«Δεν βλέπω τίποτα στην οικονομία αυτή τη στιγμή που να υποδηλώνει ότι η πιθανότητα… μιας ύφεσης είναι αυξημένη», δήλωσε ο Πάουελ.
Πάντως, να σημειωθεί ότι ο S&P 500 έχει αυξηθεί περισσότερο από 18% σε ετήσια βάση, ξεπερνώντας μια πτώση στα τέλη του καλοκαιριού και στις αρχές Σεπτεμβρίου για να επιστρέψει σε ρεκόρ, καθώς οι επενδυτές στοιχημάτιζαν ότι η Fed σχεδίαζε μια λεγόμενη ήπια προσγείωση με τον πληθωρισμό να μειώνεται και την οικονομία να αποφεύγει την ύφεση.
Υποχώρησαν οι τιμές πετρελαίου
Με απώλειες έκλεισαν οι τιμές πετρελαίου την Τετάρτη, καθώς η ανακοίνωση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) για μείωση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης αύξησε τις ανησυχίες για την υγεία της αμερικανικής οικονομίας, ενώ οι επενδυτές έδωσαν λιγότερη σημασία στη μείωση των αποθεμάτων αργού, την οποία απέδωσαν στον αντίκτυπο των βραχυπρόθεσμων καιρικών συνθηκών.
Σε αυτό το κλίμα, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, το Brent παράδοσης Νοεμβρίου έκλεισε στα 73,65 δολάρια το βαρέλι με απώλειες 5 cents και το αμερικανικό αργό τύπου WTI παράδοσης Οκτωβρίου έκλεισε στα 70,91 δολάρια το βαρέλι, υποχωρώντας κατά 28 cents.
Όπως αναφέρθηκε παραπάνω η Fed μείωσε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης, σε μια μεγαλύτερη μείωση από ό,τι πολλοί ανέμεναν, τροφοδοτώντας την ανησυχία ότι η κεντρική τράπεζα μπορεί να βλέπει επιβράδυνση της αγοράς εργασίας. Οι μειώσεις των επιτοκίων συνήθως ενισχύουν την οικονομική δραστηριότητα και τη ζήτηση ενέργειας, ωστόσο μια ασθενέστερη αγορά εργασίας μπορεί να επιβραδύνει την οικονομία.
Εν τω μεταξύ, τα αμερικανικά αποθέματα αργού μειώθηκαν κατά 1,6 εκατ. βαρέλια σε 417,5 εκατ. βαρέλια την εβδομάδα που έληξε στις 13 Σεπτεμβρίου, ανακοίνωσε η Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας (EIA), σε σύγκριση με τις προσδοκίες των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters για μείωση κατά 500.000 βαρέλια.
Η άντληση αργού, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την πτώση των αποθεμάτων στο χαμηλότερο επίπεδο του τελευταίου έτους, συνέβαλε στον περιορισμό της πτώσης των τιμών.