Το εύρος του βασικού επιτοκίου διαμορφώνεται στο 4,75-5%. Η προσοχή της Fed πλέον στρέφεται πιο έντονα στην σχετική επιβράδυνση της αγοράς εργασίας, μετά και την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού.
Σε μείωση των επιτοκίων της κατά 50 μονάδες βάσης, προχώρησε η Fed (επιβεβαιώνοντας τα πιο… αισιόδοξα στοιχήματα στην αγορά) καθώς η προσοχή της πλέον στρέφεται πιο έντονα στην σχετική επιβράδυνση της αγοράς εργασίας, μετά και την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού. Η FOMC έκρινε πως είναι η κατάλληλη στιγμή και να προχωρήσει στο μεγάλο βήμα για μία «γενναία» περικοπή στο κόστος δανεισμού, κηρύσσοντας επίσημα τον κύκλο χαλάρωσης της νομισματικής της πολιτικής.
Το εύρος του βασικού επιτοκίου διαμορφώνεται πλέον στο 4,75-5%, ενώ τα επιτόκια αναμένεται να υποχωρήσουν στο εύρος του 4,25%-4,50% έως το τέλος του τρέχοντος έτους, ήτοι περισσότερο από ό,τι προέβλεπε τον Ιούλιο. «Η Επιτροπή έχει αποκτήσει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη ότι ο πληθωρισμός κινείται βιώσιμα προς τον στόχο του 2% και κρίνει ότι οι κίνδυνοι για την επίτευξη των στόχων της για την απασχόληση και τον πληθωρισμό είναι περίπου ισορροπημένοι», τονίζει στην ανακοίνωσή της η FOMC.
Το «σήμα» για χαλάρωση δόθηκε «υπό το πρίσμα της προόδου στο μέτωπο του πληθωρισμού και της ισορροπίας των κινδύνων» όπως επαναλαμβάνει η FOMC, ενώ η απόφαση ήρθε με ψήφους 11-1, με μόνο το «γεράκι» Μισέλ Μπάουμαν να τάσσεται υπέρ μίας μείωσης 0,25%. Η Fed σημειώνει πως εκτιμά πλέον με μεγαλύτερη βεβαιότητα ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί γρηγορότερα απ’ όσο προέβλεπε, για να υποχωρήσει στο 2,1% το 2025. Αντιθέτως, η Fed αναθεώρησε προς τα επάνω την πρόβλεψή της για την ανεργία, εκτιμώντας ότι θα ανέλθει στο 4,4% φέτος (από 4,2%) και το 2025.
Εκτός από τις έκτακτες μειώσεις επιτοκίων κατά τη διάρκεια του Covid, πριν από τέσσερα χρόνια, η τελευταία φορά που η FOMC άναψε το «πράσινο φως» για ψαλίδισμα μισής μονάδας βάσης ήταν το 2008 κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Yπενθυμίζεται πως την τελευταία διετία, ένα εκρηκτικό κοκτέιλ που αποτελείται από γεωπολιτικές εντάσεις, ενεργειακή κρίση και επίμονο πληθωρισμό, οδήγησε την Fed στην πιο επιθετική σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής εδώ και 40 έτη με 13 αυξήσεις επιτοκίων από τον Μάρτιο του 2022 έως τον Ιούλιο του 2023.
Η Fed «βρίσκεται πίσω» από άλλες κεντρικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων της Ευρωζώνης (ΕΚΤ), του Ηνωμένου Βασιλείου, του Καναδά, του Μεξικού, της Ελβετίας και της Σουηδίας, οι οποίες έχουν ήδη μειώσει τα επιτόκια. Πολλοί από αυτούς τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής τόνισαν ότι είναι πρόθυμοι να κινηθούν πριν τη Fed -που συνήθως θεωρείται ο παγκόσμιος ηγέτης- ως απάντηση στην επιβράδυνση της ανάπτυξης και την άμβλυνση των πληθωριστικών πιέσεων στο εσωτερικό.
Άλλωστε, η έναρξη της εκστρατείας επιτοκιακών μειώσεων θα στηρίξει την αμερικανική οικονομία που βρίσκεται σε σχετική στασιμότητα και θα τονώσει την αγορά εργασίας, η οποία μάλιστα βρέθηκε στο μικροσκόπιο της Goldman Sachs. Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Goldman Sachs για τις ΗΠΑ, Jan Hatzius, δεν εκφράζει ανησυχία μόνο για την εικόνα της αγοράς εργασίας αλλά ευρύτερα για την αμερικανική οικονομία, καθώς οι απολύσεις παραμένουν χαμηλές και οι θέσεις εργασίας παραμένουν σε υψηλό επίπεδο, το ΑΕΠ αυξάνεται με έναν «υγιή» ρυθμό και δεν υπήρξαν μεγάλα αρνητικά «σοκ».
Αντιθέτως, η όποια εξασθένιση της αγοράς εργασίας φαίνεται να αντανακλά σε μεγάλο βαθμό την πρόκληση της απορρόφησης της αυξημένης αύξησης της προσφοράς που οφείλεται στο κύμα μετανάστευσης, το οποίο πλέον επιβραδύνεται αρκετά απότομα. Ακόμα κι έτσι, η ανάπτυξη των θέσεων εργασίας έχει επίσης επιβραδυνθεί και αποτελεί ένα αρκετά δύσκολο ερώτημα εάν η ζήτηση θα αποδειχθεί αρκετά ισχυρή ώστε να απορροφήσει πλήρως τους νεοεισερχόμενους και να σταματήσει την αργή αύξηση του ποσοστού ανεργίας.