Το μέγεθος της μείωσης των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ αυτή την εβδομάδα δεν θα αλλάξει το παιχνίδι για τους παγκόσμιους επενδυτές, ωστόσο οι κίνδυνοι από την επιβράδυνση της Κίνας συνεχίζουν να τους επηρεάζουν, σύμφωνα με τους συμμετέχοντες στο Milken Institute Asia Summit 2024.
Ο ιδρυτής της Bridgewater Associates, Ray Dalio, δήλωσε ότι το τι θα κάνει η Fed αυτή την εβδομάδα «δεν κάνει καμία διαφορά» μακροπρόθεσμα, καθώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα πρέπει τελικά να διατηρήσουν τα πραγματικά επιτόκια σε χαμηλά επίπεδα για να επιτρέψουν την εξυπηρέτηση των αυξανόμενων χρεών.
«Η Fed πρέπει να διατηρήσει τα επιτόκια αρκετά υψηλά ώστε να ικανοποιήσει τους πιστωτές, οι οποίοι θα έχουν πραγματική απόδοση, χωρίς, όχι όμως τόσο υψηλά ώστε οι οφειλέτες να έχουν πρόβλημα», δήλωσε ο Dalio στην Haslinda Amin του - Television στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του Milken Institute Asia, στη Σιγκαπούρη την Τετάρτη.
Η Fed αναμένεται να μειώσει τα επιτόκια αργότερα την Τετάρτη, αφού διατήρησε το κόστος δανεισμού σε υψηλό δύο δεκαετιών για περισσότερο από ένα χρόνο. Οι επενδυτές και οι αναλυτές διχάζονται για το αν θα τα μειώσει κατά ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας ή κατά μισή μονάδα.
«Είναι πιο σημαντικό να παραμείνουμε επικεντρωμένοι στο μακροπρόθεσμο μέλλον, και ιδιαίτερα οι επενδυτές μετοχών, να σκέφτονται σε ορίζοντα πέντε ή δέκα ετών», δήλωσε η αντιπρόεδρος της Capital Group Companies, Jody Jonsson, σε ξεχωριστή συνέντευξη στην εκδήλωση. Ανεξάρτητα από το μέγεθος της περικοπής, η Jonsson δήλωσε ότι δεν θα αλλάξει «τίποτα από όσα κάνω στο δικό μου χαρτοφυλάκιο».
Ο διευθύνων σύμβουλος της Cain International, Jonathan Goldstein, δήλωσε ότι οι πολιτικές επιστροφής στα γραφεία είναι εξίσου σημαντικές για την τύχη του κλάδου των ακινήτων, με τις όποιες μειώσεις των επιτοκίων από τη Fed.
Όμως οι επενδυτές έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για την επιβράδυνση στην Κίνα, η οποία ασκεί πίεση στις αρχές της χώρας να αντιδράσουν με δημοσιονομικά και νομισματικά κίνητρα, ώστε η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου να επιτύχει τον στόχο της για ανάπτυξη της τάξης του 5%.
Η Κίνα υφίσταται «χειρότερες από τις αναμενόμενες συνέπειες» από το ξέσπασμα του Covid-19, δήλωσε ο Fang Fenglei, ιδρυτής και πρόεδρος της Hopu Investment Management, επικαλούμενος την πτώση των χρηματιστηρίων και των άμεσων ξένων επενδύσεων.
Παρόλα αυτά, ενώ οι επενδυτές ελπίζουν σε ισχυρότερες πολιτικές τόνωσης της ανάπτυξης, η ηγεσία της Κίνας «δεν ενδιαφέρεται πολύ για τα βραχυπρόθεσμα συμφέροντα» λόγω της μακροπρόθεσμης διακυβέρνησης, της νοοτροπίας «πρώτα ο λαός» και της πολιτικής οικονομίας κινεζικού τύπου, δήλωσε ο Fang.
Οι Κινέζοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής είναι επιφυλακτικοί φοβούμενοι να μην επαναλάβουν αυτό που συνέβη στο παρελθόν, όταν η τόνωση των 4 τρισεκατομμυρίων γιουάν (564 δισεκατομμυρίων δολαρίων) που δόθηκε μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση διόγκωσε τις τιμές των ακινήτων και οδήγησε σε πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα, δήλωσε ο Fang.
Η βιομηχανική παραγωγή της Κίνας σημείωσε το μεγαλύτερο σερί επιβράδυνσης από το 2021 τον Αύγουστο, με την κατανάλωση και τις επενδύσεις να αποδυναμώνονται περισσότερο από ό,τι αναμενόταν, με βάση τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν το Σάββατο.
Πριν από την ανακοίνωση των στοιχείων, η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας έδωσε σήμα ότι η καταπολέμηση του αποπληθωρισμού θα καταστεί υψηλότερη προτεραιότητα και υπέδειξε περισσότερη νομισματική χαλάρωση στο μέλλον.
Ο Dalio δήλωσε ότι ένα μικρό μέρος του χαρτοφυλακίου του οικογενειακού του γραφείου παραμένει επενδυμένο στην Κίνα, αλλά επισήμανε ότι υπάρχουν «πραγματικά ζητήματα» στη χώρα.
«Υπάρχει ένα μικρό ποσοστό του χαρτοφυλακίου μας που βρίσκεται στην Κίνα και θα παραμείνουμε στην Κίνα κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας», δήλωσε, προσθέτοντας ότι η χώρα παραμένει ένα “πολύ ελκυστικό μέρος σε τιμές” για να επενδύσεις.
Διαβάστε επίσης:
J.P. Morgan: Οι επιπτώσεις στις μετοχές από τις μειώσεις επιτοκίων της Fed
ΗΠΑ: Στο 2,5% έπεσε ο πληθωρισμός τον Αύγουστο – Σε χαμηλό 3ετίας
Κίνα: Goldman, Citi και Morgan Stanley υποβαθμίζουν τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη