Σύμφωνα με την αξιωματούχο της ΕΚΤ, η πανδημία, ο πόλεμος στην Ουκρανία και η ενεργειακή κρίση «έχουν μεταβάλλει την δομή της οικονομίας και αποτελούν πρόκληση για τον τρόπο με τον οποίο αξιολογούμε τον αντίκτυπο της νομισματικής πολιτικής».
«Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να εργαστεί σκληρά για ένα τρόπο δράσης απέναντι στους κινδύνους και τις αβεβαιότητες εάν εισέλθουμε σε μία εποχή με πιο «ασταθή» επίπεδα πληθωρισμού και λιγότερη σαφήνεια ως προς την μετάδοση της νομισματικής πολιτικής», τόνισε η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ σε ομιλία της στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο την Παρασκευή στην Ουάσιγκτον.
- Διαβάστε ακόμη: Κεφαλαιαγορές ΕΕ: Το μεγάλο στοίχημα για ρευστότητα 600 δισ. ετησίως – Ποια είναι η Πορτογαλίδα με το «καυτό» χαρτοφυλάκιο
Σύμφωνα με την αξιωματούχο της ΕΚΤ, η πανδημία, ο πόλεμος στην Ουκρανία και η ενεργειακή κρίση «έχουν μεταβάλλει την δομή της οικονομίας και αποτελούν πρόκληση για τον τρόπο με τον οποίο αξιολογείται ο αντίκτυπος της νομισματικής πολιτικής».
Τέλος, η Λαγκάρντ υπογράμμισε τις επιπτώσεις του παγκόσμιου κατακερματισμού και της ψηφιοποίησης στην νομισματική μετάδοση. Διαβεβαίωσε ωστόσο, ότι η ΕΚΤ δεν θα διαπραγματευτεί τον στόχο του 2%.
«Η ΕΚΤ θα πρέπει να μειώσει όσο το δυνατόν περισσότερο την αβεβαιότητα που δημιουργούν αυτές οι διαρθρωτικές αλλαγές και όσο η αβεβαιότητα παραμένει υψηλή, θα πρέπει να τη διαχειριζόμαστε καλύτερα», τόνισε.
Φωτογραφία: @associatedpress