Τι έδειξαν οι οικονομικές καταστάσεις της ελληνικής θυγατρικής του πολυεθνικού κολοσσού για τη χρήση 2022.
Δύσκολους και ρεαλιστικούς στόχους, για την υλοποίηση των οποίων καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια έχει θέσει η Ελαΐς Unilever Hellas στο πλαίσιο του επιχειρησιακού σχεδιασμού της μητρικής της, του πολυεθνικού κολοσσού Unilever.
Όπως αναφέρεται στις οικονομικές καταστάσεις της ελληνικής θυγατρικής για τη χρήση 2022 – που δημοσιεύθηκαν χθες στο ΓΕΜΗ με καθυστέρηση – η πορεία των εργασιών της εταιρείας κρίνεται ικανοποιητική, «λαμβάνοντας υπόψη το γενικότερο χρηματοοικονομικό περιβάλλον» και με δεδομένη την «επίπτωση της ενεργειακής κρίσης και της προηγηθείσας αλλά εν υφέσει πανδημίας».
Ειδικότερα, το 2022 ο κύκλος εργασιών της Ελαΐς Unilever Hellas διαμορφώθηκε στα 342,9 εκατ. ευρώ, έναντι 352,7 εκατ. ευρώ της προηγούμενης χρήσης. Τα κέρδη προ τόκων φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν στο ποσό των 13,3 εκατ. ευρώ, έναντι 38,5 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρονιά, ενώ τα κέρδη προ τόκων και φόρων (EBIT) διαμορφώθηκαν στο ποσό των 12,1 εκατ. ευρώ, έναντι 37,3 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρονιά.
Τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν στα 11,7 εκατ. ευρώ, έναντι του ποσού των 36,5 εκατ. ευρώ της προηγούμενης χρήσης, ενώ τα αποτελέσματα μετά από τους φόρους ανήλθαν στο ποσό των 10,3 εκατ. ευρώ, έναντι 20,8 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο χρόνο.
Πώληση τοματικών προϊόντων και προϊόντων τσαγιού
Στα δε προ φόρων αποτελέσματα της προηγούμενης χρήσης 2021 περιλαμβάνεται ποσό ύψους 21,8 εκατ. ευρώ ως συνολικά θετικό αποτέλεσμα των σημαντικών συναλλαγών που αφορούσαν στην πώληση τοπικά των σημάτων τοματικών προϊόντων Pummarο και Πελαργός καθώς και την πώληση από τον όμιλο Unilever της παγκόσμιας επιχειρηματικής δραστηριότητας των προϊόντων τσαγιού Ekaterra, κατά το μέρος και στο βαθμό που αυτή αφορούσε στην Ελλάδα.
Όπως έχει ήδη γράψει το -, στο τέλος Αυγούστου 2020 ο όμιλος Unilever ανακοίνωσε την απόφασή του να προχωρήσει σε στρατηγική αξιολόγηση του κλάδου των τοματικών προϊόντων στην Ελλάδα. Στο πλαίσιο αυτό διοργάνωσε μία διαδικασία προσφορών από ενδιαφερόμενους επενδυτές για την ενδεχόμενη πώληση του κλάδου των τοματικών προϊόντων στην Ελλάδα και του εργοστασίου της Γαστούνης. Μέσα από αυτή τη διαδικασία, επιλέχθηκε από τον όμιλο ως προτιμώμενος επενδυτής η ΜΙΝΕΡΒΑ Α.Ε. με την οποία τελικώς κατέληξε σε συμφωνία για την πώληση. Η συμφωνία ολοκληρώθηκε στις αρχές Ιουλίου του 2021 και σε αυτό το πλαίσιο η Ελαΐς Unilever Hellas μεταβίβασε στις 2 Ιουλίου 2021 στη ΜΙΝΕΡΒΑ τα σήματα των τοματικών προϊόντων Pummaro και Πελαργός καθώς και τα αποθέματα των έτοιμων προϊόντων της κατηγορίας αυτής.
Λίγους μήνες μετά και συγκεκριμένα τον Νοέμβριο του 2021 η Unilever ανακοίνωσε την επίτευξη συμφωνίας πώλησης της παγκόσμιας επιχειρηματικής δραστηριότητας που αφορά στα προϊόντα τσαγιού Ekaterra στο CVC Capital Partners. Η συναλλαγή ολοκληρώθηκε στα μέσα του 2022, ενώ από τον Μάρτιο του 2023 τη διανομή των προϊόντων της εταιρείας Ekaterra έχει αναλάβει Β.Σ. Καρούλιας, εμπλουτίζοντας την προϊοντική γκάμα των ροφημάτων της με brands όπως LIPTON, PUKKA Herbs, PG Tips στην ελληνική αγορά.
Διάθεση κερδών
Όπως αναφέρεται στην οικονομική έκθεση της εταιρείας, για τη χρήση 2022 προτείνεται ο σχηματισμός τακτικού αποθεματικού 515.982 ευρώ και η διανομή μερισμάτων 9,80 εκατ. ευρώ.
Πλήρωσε το πρόστιμο του 1 εκατ. ευρώ, έχει προσφύγει στα διοικητικά δικαστήρια
Τον Νοέμβριο του 2023 το υπουργείο Ανάπτυξης προχώρησε στην επιβολή προστίμων – μαμούθ ύψους 2 εκατ. ευρώ σε δύο πολυεθνικές για αθέμιτη κερδοφορία. Η μια από αυτές ήταν η Ελαΐς Unilever Hellas στην οποία επιβλήθηκε πρόστιμο 1 εκατ. ευρώ.
Όπως γνωστοποιεί η εταιρεία, «το πρόστιμο καταλογίστηκε μετά από έλεγχο που διενήργησε η ΔΙ.ΜΕ.Α τον Οκτώβριο του 2023. Η εταιρεία στο πλαίσιο των προβλεπόμενων διαδικασιών του ελέγχου κατέθεσε έγγραφο υπόμνημα με το οποίο προέβαλε τις αντιρρήσεις της σχετικά με τις διαπιστώσεις του ελέγχου της ΔΙ.ΜΕΑ και εξέθεσε αναλυτικά του λόγους για τους οποίους το συμπέρασμα του ελέγχου ήταν εσφαλμένο. Οι ισχυρισμοί δεν έγιναν δεκτοί και εκδόθηκε η ανωτέρω απόφαση επιβολής προστίμου του υπουργού Ανάπτυξης . Το επιβληθέν πρόστιμο έχει ήδη καταβληθεί στο σύνολό του στο ελληνικό δημόσιο κατόπιν της βεβαίωσης του, ενώ η εταιρεία έχει προσφύγει στα διοικητικά δικαστήρια κατά της ως άνω απόφασης επιβολής προστίμου χωρίς ωστόσο η υπόθεση να έχει εκδικασθεί ακόμα.
Οι εκκρεμότητες με την Επιτροπή Ανταγωνισμού
Ταυτόχρονα, παραμένει η εκκρεμότητα και με την Επιτροπή Ανταγωνισμού, η οποία είχε επιβάλει στην Ελαΐς Unilever Hellas πρόστιμο ύψους 6,9 εκατ. ευρώ τον Μάρτιο του 2009.
Το παγκόσμιο πρόγραμμα παραγωγικότητας
Στις 19 Μαρτίου 2024 ο όμιλος Unilever ανακοίνωσε τα βήματα που αφορούν στο παγκόσμιο Σχέδιο Δράσης Ανάπτυξης «Growth Action Plan (GAP)» και περιλαμβάνουν τον διαχωρισμό της δραστηριότητας του παγωτού, καθώς και την έναρξη εφαρμογής ενός μεγάλου προγράμματος παραγωγικότητας «Productivity plan» .
«Αυτή την στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη οι απαιτούμενες διαδικασίες και διεργασίες που αφορούν στα προαναφερθέντα σχέδια σε παγκόσμιο επίπεδο χωρίς ωστόσο στο παρόν στάδιο να μπορεί να προσδιορισθεί η ακριβής επίπτωση που μπορεί να έχουν ως προς την ελληνική εταιρεία», αναφέρει η εταιρεία στην οικονομική της έκθεση κι ενώ συζητείται ένα ευρύ πρόγραμμα περικοπών στο σύνολο των ευρωπαϊκών χωρών όπου δραστηριοποιείται ο όμιλος.
Στη χώρα μας η Unilever δραστηριοποιείται εδώ και έξι δεκαετίες με τρεις εταιρικές οντότητες. Την Ελαΐς Unilever Hellas, τη Unilever Knorr και τη Unilever Logistics με περίπου 90 άτομα προσωπικό. Στην Ελλάδα η πολυεθνική διατηρεί γραφεία, το εργοστάσιο στου Ρέντη, καθώς και δύο κέντρα διανομής.