Το Ισραήλ έχει ξεκινήσει πρόσφατα καταστροφικές επιθέσεις κατά της Χεζμπολάχ με αεροπορικές επιθέσεις και εκρήξεις από απομακρυσμένες συσκευές, βάζοντας την λιβανέζικη παραστρατιωτική οργάνωση σε αμυντική θέση και αποδεικνύοντας την εκτενή υπεροχή του Ισραήλ στη συλλογή πληροφοριών και στην τεχνολογία.
Αν μια ένοπλη σύγκρουση ανακύψει ανάμεσα στις δύο πλευρές, πιθανότατα η κατάσταση θα είναι διαφορετική.
Η Χεζμπολάχ, η οποία πραγματοποιεί τακτικά επιθέσεις σε στόχους στο Ισραήλ εδώ και σχεδόν ένα χρόνο, διατηρεί στην άκρη μία τεράστια αποθήκη από ρουκέτες, drones και αντιαρματικούς πυραύλους που μπορεί να χρησιμοποιήσει προκειμένου να αντικρούσει τις ισραηλινές επιθέσεις. Μεταξύ των πιο επικίνδυνων νέων όπλων της είναι ο ιρανικής κατασκευής καθοδηγούμενος αντιαρματικός πύραυλος Almas—η περσική λέξη για διαμάντι—ο οποίος παρέχει στη Χεζμπολάχ πολύ υψηλότερη ακρίβεια στις επιθέσεις της σε σύγκριση με εκείνη που είχε κατά τη διάρκεια του τελευταίου πολέμου της με το Ισραήλ το 2006.
Οι συνοριακές συγκρούσεις μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ κινδυνεύουν να εξελιχθούν σε πλήρη πόλεμο, καθώς οι δύο πλευρές συνεχίζουν να ανταλλάσσουν πυρά. Η WSJ εξηγεί πώς η Χεζμπολάχ έχει κερδίσει δύναμη στη Μέση Ανατολή και γιατί η διαμάχη της με το Ισραήλ εντείνεται. Όπως και σε εκείνο τον πόλεμο, ο οποίος κατέληξε σε αδιέξοδο, το Ισραήλ θα πρέπει να πολεμήσει σε ένα πεδίο μάχης στον νότιο Λίβανο που ευνοεί τις δυνάμεις της Χεζμπολάχ. Η σύγκρουση θα μπορούσε να μετατραπεί σε βάλτο, όπως ο πόλεμος στη Γάζα.
«Είναι λίγο σαν να λέγαμε στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1980: ‘Ας επιστρέψουμε στο Βιετνάμ’», δήλωσε ο Ντάνιελ Μπίμαν, ανώτερος ερευνητής στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών της Ουάσινγκτον και πρώην κυβερνητικός αξιωματούχος των Η.Π.Α., ο οποίος συνέγραψε πρόσφατη μελέτη για την αποθήκη όπλων της Χεζμπολάχ.
Ο κίνδυνος ενός πλήρους πολέμου κλιμακώθηκε περαιτέρω τη Δευτέρα, μετά από την αύξηση των ισραηλινών αεροπορικών επιθέσεων σε όλη τη Λιβανέζικη επικράτεια, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας Βηρυτού, οδηγώντας στον θάνατο σχεδόν 500 ανθρώπων και τον τραυματισμό περισσότερων από 1.600, την πιο θανατηφόρα ημέρα στη Λιβανέζικη ιστορία από την αρχή του πολέμου στη Γάζα πέρυσι. Η Χεζμπολάχ επίσης εκτόξευσε πυραύλους προς το Ισραήλ.
Το Ισραήλ έχει δηλώσει ότι επιθυμεί να σπρώξει τη Χεζμπολάχ πίσω από τα σύνορα και να υποβαθμίσει τις στρατιωτικές της δυνατότητες, έτσι ώστε περίπου 60.000 άνθρωποι που έχουν αναγκαστεί να εκδιωχθούν από τα σπίτια τους στη βόρεια Ισραήλ λόγω των επιθέσεων της Χεζμπολάχ κατά την τελευταία 11μηνη διάρκεια, να μπορέσουν να επιστρέψουν. Οι ισραηλινές επιθέσεις έχουν εκδιώξει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους από τον νότιο Λίβανο.
Η Χεζμπολάχ έχει επιταχύνει τις στρατιωτικές προετοιμασίες της τους τελευταίους μήνες, επεκτείνοντας το δίκτυο σηράγγων στη νότια Λίβανο, ανα repositionando μαχητές και όπλα, και λαμβάνοντας περισσότερα όπλα μέσω λαθρεμπορίου. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και περιφερειακοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι το Ιράν έχει αυξήσει τις προμήθειες μικρών όπλων και εκτοξευτών ρουκετών, καθώς και καθοδηγούμενους και μη καθοδηγούμενους μακρού βεληνεκούς πυραύλους.
«Ο νότος μοιάζει με μια κυψέλη αυτή τη στιγμή», δήλωσε πρώην στρατιωτικός αξιωματικός της Χεζμπολάχ αναφερόμενος στις στρατιωτικές προετοιμασίες. «Όλα όσα έχουν οι Ιρανοί, τα έχουμε κι εμείς».
Οι προετοιμασίες αυτές έρχονται ως συνέχεια άλλων προόδων από το 2006, όταν η μήνυη σύγκρουση της Χεζμπολάχ με το Ισραήλ είχε ως αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό 121 Ισραηλινών στρατιωτών και περισσότερων από 40 Ισραηλινών πολιτών, μαζί με πάνω από χίλιους Λιβανέζους. Από τότε, η Χεζμπολάχ έχει αποκτήσει χιλιάδες νέους πυραύλους και drones από το Ιράν, προσαρμόζοντας κιτ καθοδήγησης στους παλαιότερους, μη καθοδηγούμενους πυραύλους της. Οι μαχητές της έχουν γίνει ακόμα πιο σκληροί από τις μάχες στον πόλεμο στη γειτονική Συρία, όπου πολέμησαν πλευρό-πλευρό με ρωσικές και ιρανικές δυνάμεις και έμαθαν τις τεχνικές μάχης συμβατικών στρατών.
Τα αναβαθμισμένα drones της Χεζμπολάχ επιτυχώς χτύπησαν στρατιωτικό εξοπλισμό του Ισραήλ τους τελευταίους μήνες, συμπεριλαμβανομένου ενός μπαλονιού επιτήρησης ραντάρ που ονομάζεται Sky Dew τον Μάιο και ενός πολυεκατομμυρίων δολαρίων συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας που ονομάζεται Drone Dome τον Ιούνιο. Η ένοπλη ομάδα ανακοίνωσε την Κυριακή ότι επιτέθηκε στα κεντρικά γραφεία μιας ισραηλινής αμυντικής εταιρείας κοντά στα Χάιφα, την τρίτη μεγαλύτερη πόλη του Ισραήλ. Ισραηλινοί αξιωματούχοι δεν επιβεβαίωσαν τον στόχο αλλά ανέφεραν ότι η Χεζμπολάχ επιτέθηκε πιο βαθιά από τον συνηθισμένο στα ισραηλινά εδάφη.
Ασύμμετρος Πόλεμος
Είναι απίθανο ότι η Χεζμπολάχ θα μπορούσε να καταφέρει να υπερκεράσει το Ισραήλ ή να το νικήσει αποφασιστικά σε έναν συμβατικό πόλεμο. Οι ισραηλινές αεροπορικές επιθέσεις από τις 7 Οκτωβρίου έχουν πλήξει τη διοίκηση της Χεζμπολάχ και είναι πιθανό να έχουν υποβαθμίσει κάποιες στρατιωτικές ικανότητες της, συμπεριλαμβανομένων των θέσεων εκτόξευσης ρουκετών και των αποθεμάτων όπλων.
Το συντριπτικό πλεονέκτημα του Ισραήλ σε επιχειρήσεις επιτήρησης και πληροφοριών ήταν εμφανές την περασμένη εβδομάδα, καθώς εκτέλεσε ένα εξελιγμένο σχέδιο στο οποίο χιλιάδες ασύρμοι τηλέφωνοι και πομπός-δέκτες της Χεζμπολάχ εξερράγησαν, τραυματίζοντας χιλιάδες και σκοτώνοντας τουλάχιστον 37 άτομα. Μια αεροπορική επιδρομή στα νότια προάστια της Βηρυτού την Παρασκευή σκότωσε μια ομάδα ελίτ στρατηγών της Χεζμπολάχ. Ο ισραηλινός στρατός διαθέτει επίσης πολύ πιο προηγμένα όπλα, συμπεριλαμβανομένων των μαχητικών F-35 και πολυεπίπεδων συστημάτων αεράμυνας. Η αεροπορική υπεροχή του Ισραήλ θα του επέτρεπε να εξαπολύσει καταστροφικές αεροπορικές επιθέσεις και να καταστρέψει την πολιτική υποδομή του Λιβάνου, όπως έκανε το 2006.
Ωστόσο, το Ισραήλ αντιμετωπίζει στρατηγικά μειονεκτήματα. Η Χεζμπολάχ δεν θα προσπαθούσε να κερδίσει έναν πόλεμο με το Ισραήλ με συμβατικό τρόπο. Αντίθετα, θα επιδίωκε να ναρκοθετήσει τις δυνάμεις του Ισραήλ σε έναν πόλεμο φθοράς, όπως κατάφερε η Χαμάς, μια μικρότερη και λιγότερο καλά εξοπλισμένη ομάδα, να επιβιώσει στη 11μηνη επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα.
«Το Ισραήλ μπορεί να προκαλέσει καταστροφή στο Λίβανο, αυτό δεν είναι θέμα προς συζήτηση. Υπάρχει μια διαφορά στο στρατιωτικό ισοζύγιο», δήλωσε ο Ηλίας Φαχράτ, απόστρατος στρατηγός του λιβανέζικου στρατού. «Αλλά η Χεζμπολάχ διαθέτει ασύμμετρα όπλα. Απόδειξαν την ικανότητά τους στη χρήση αντιαρματικών πυραύλων το 2006. Είναι καλά εκπαιδευμένοι».
Η Χεζμπολάχ ιδρύθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1980 με εκπαίδευση από το Ιρανικό Σώμα της Ισλαμικής Επανάστασης, προήλθε από ένα κίνημα Λιβανέζων Σιιτών που αποσκοπούσε στην εκδίωξη των ισραηλινών δυνάμεων μετά την εισβολή του Ισραήλ στο Λίβανο το 1982. Οι απαγωγές και οι βομβιστικές επιθέσεις της ομάδας, συμπεριλαμβανομένης της θανατηφόρας βομβιστικής επίθεσης το 1983 σε στρατόπεδο των Αμερικανών Πεζοναυτών στη Βηρυτό, οδήγησαν τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση να την χαρακτηρίσουν τρομοκρατική οργάνωση. Η ουσιαστική αντίσταση που προώθησε η Χεζμπολάχ πέτυχε τον στόχο της το 2000, όταν το Ισραήλ αποσύρθηκε από το Λίβανο.
Καθώς η Χεζμπολάχ μεγάλωνε, έγινε μια μεγάλη πολιτική δύναμη που ελέγχει έδρες στο κοινοβούλιο και την κυβέρνηση του Λιβάνου. Συχνά συγκρούονταν με τις ισραηλινές δυνάμεις, αλλά οι δύο πλευρές διαχείριζαν την σύγκρουση εντός άγραφων κανόνων εμπλοκής, επιτρέποντας να ανταλλάσσουν πυρά και στη συνέχεια να επιστρέφουν σε μια ασταθή κατάσταση.
Ο πόλεμος του 2006 αναθεώρησε αυτούς τους κανόνες. Ξεκίνησε όταν η Χεζμπολάχ επιτέθηκε σε μια ισραηλινή στρατιωτική περιπόλο σε μια διασυνοριακή επιδρομή, σκοτώνοντας δύο στρατιώτες και αιχμαλωτίζοντας τρεις άλλους. Πέντε ακόμη στρατιώτες σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια μιας ισραηλινής επιχείρησης διάσωσης.
Το Ισραήλ αντέδρασε με συντριπτική δύναμη, αποκλείοντας το Λίβανο στη θάλασσα και βομβαρδίζοντας τα αεροδρόμια της Βηρυτού, ενώ τα πολεμικά του αεροσκάφη χτυπούσαν δρόμους και γέφυρες. Το Ισραήλ βομβάρδισε επίσης τα πυκνοκατοικημένα νότια προάστια της Βηρυτού, ελπίζοντας να πλήξει τα κεντρικά γραφεία της Χεζμπολάχ.