Τι έδειξαν οι τελευταίες οικονομικές καταστάσεις της ηπειρωτικής γαλακτοβιομηχανίας.
Πιστή στην αναπτυξιακή της στρατηγική, με όχημα την παραγωγή ποιοτικών και ανταγωνιστικών προϊόντων, παραμένει η γαλακτοβιομηχανία Καράλης ΑΕ, κορυφαία βιομηχανία παραγωγής και εξαγωγής κεφαλογραβιέρας ΠΟΠ με έδρα την Άρτα και εταιρεία συνώνυμο της παραγωγής των παραδοσιακών τυριών Ηπείρου.
Τα τελευταία χρόνια, δε, η εταιρεία καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια ώστε να επεκταθεί σε όλη την ελληνική αγορά, η οποία στο παρελθόν δεν παρουσίαζε μεγάλο ενδιαφέρον για την Καράλης. «Οι προσπάθειές μας μέχρι σήμερα έχουν στεφθεί με απόλυτη επιτυχία και είμαστε βέβαιοι ότι τα ίδια αποτελέσματα θα έχουμε και στο μέλλον», αναφέρει η διοίκηση της εταιρείας στις οικονομικές καταστάσεις του 2023 που καταχωρήθηκαν στο ΓΕΜΗ πριν από μερικά 24ωρα.
Παρακολουθεί τις ανακατατάξεις στον κλάδο των σούπερ μάρκετ
Η διοίκηση της Καράλης, υπό την προεδρία του Κωνσταντίνου Καράλη, παρακολουθεί μάλιστα στενά τις κινήσεις στον κλάδο της οργανωμένης λιανικής τροφίμων, καθώς «η εσωτερική αγορά εμφανίζει σημαντικές ανακατατάξεις με εξαγορές μικρότερων αλυσίδων σούπερ μάρκετ».
Μείωση εισοδήματος και κρατική παρέμβαση οι κύριες προκλήσεις
Όπως αναφέρεται στην οικονομική έκθεση, στην πορεία της εταιρείας ελλοχεύουν διάφοροι κίνδυνοι. «Θεωρούμε ότι στο σημερινό περιβάλλον που δραστηριοποιούμαστε ο κύριος κίνδυνος σχετίζεται με την πορεία της ελληνικής οικονομίας» και δη με το διαρκώς μειούμενο διαθέσιμο εισόδημα για τα ελληνικά νοικοκυριά και τη σφικτή πιστωτική πολιτική των τραπεζών, αλλά και «με το συνεχώς επιδεινούμενο περιβάλλον μέσα στο οποίο κινούνται οι επιχειρήσεις κυρίως λόγω των κρατικών παρεμβάσεων.
«Θέλουμε να διαβεβαιώσουμε τους μετόχους μας ότι από την πλευρά της εταιρείας γίνεται ό,τι καλύτερο προκειμένου να αντιμετωπιστούν στο μέτρο του εφικτού οι κίνδυνοι αυτοί», τονίζεται χαρακτηριστικά.
«Έσπασαν το φράγμα» των 50 εκατ. ευρώ οι πωλήσεις
Όπως αποτυπώνεται στις οικονομικές καταστάσεις, η χρήση 2023 της ηπειρώτικης γαλακτοβιομηχανίας «εξελίχθηκε ικανοποιητικά τόσο ως προς τον κύκλο εργασιών όσο και ως προς τα μικτά και καθαρά κέρδη». Συγκεκριμένα, ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε 50,90 εκατ. ευρώ, από 49,75 εκατ. ευρώ το 2022, παρουσιάζοντας αύξηση 2,31% και «σπάζοντας το φράγμα» των 50 εκατ. ευρώ.
Το κόστος πωληθέντων για τη χρήση 2023 ανήλθε σε 44,43 εκατ. ευρώ έναντι 44,57 εκατ. ευρώ στη χρήση 2022 παρουσιάζοντας μείωση κατά 0,32%. Όπως γίνεται αντιληπτό, το κόστος πωληθέντων μειώθηκε οριακά και ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε. Αυτό, σύμφωνα με τη διοίκηση, είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση του μικτού κέρδους από 5,17 εκατ. ευρώ σε 6,46 εκατ. ευρώ, ήτοι κατά 25,01% περίπου. Το μικτό κέρδος ως ποσοστό επί του κόστους πωληθέντων αυξήθηκε ελαφρά σε 14,55% έναντι 11,60% στη χρήση 2022.
Τα καθαρά κέρδη προ φόρων της εταιρείας διαμορφώθηκαν σε 5,29 εκατ. ευρώ έναντι 4,02 εκατ. ευρώ στην προηγούμενη χρήση, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 31,67%.
Όπως επισημαίνει η διοίκηση, η καθαρή θέση της γαλακτοβιομηχανίας επιβεβαιώνει την ευρωστία της, αφού διαμορφώθηκε σε 33,28 εκατ. ευρώ το 2023, μειωμένη κατά 3,11 εκατ. ευρώ έναντι της προηγούμενης χρήσης. Η μείωση αυτή προήλθε κατά κύριο λόγο από τη διάθεση των κερδών προηγούμενων χρήσεων, στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου και τη διανομή μερίσματος.
Μελλοντικά σχέδια
Στα μελλοντικά σχέδια της Καράλης περιλαμβάνονται νέες επενδύσεις, μέσω της χρήσης των αναπτυξιακών νόμων που ισχύουν.
Για τη χρήση 2024, η εταιρεία στοχεύει στην επανάληψη των υψηλών φετινών επιπέδων του κύκλου εργασιών, ενώ ιδιαίτερη προσοχή δίνεται στη διαχείριση των αποθεμάτων της, εξαιτίας των ιδιαιτεροτήτων που παρουσιάζουν όπως περιορισμένη διάρκεια ζωής και ευπάθεια.
Τρεις γενιές μετρά η σχέση της με την τυροκομία
Για τις ανάγκες προμήθειας του γάλακτος, της βασικής πρώτης ύλης της Καράλης, η εταιρεία συνεργάζεται με πολύ μεγάλο πλήθος παραγωγών της περιοχής της Ηπείρου και της περιοχής της Αμφιλοχίας με τους οποίους αναπτύσσει μακροχρόνια συνεργασία.
Με δεδομένο δε ότι το περιβάλλον προμήθειας του γάλακτος είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικό, η εταιρεία δίνει μεγάλη σημασία στους προμηθευτές της προκειμένου να διασφαλίσει σε βάθος χρόνου τόσο την ποσοτική όσο και την ποιοτική επάρκεια του γάλακτος.
Παρόλο που έχει μετατραπεί σε Ανώνυμη Εταιρεία, μέτοχοι παραμένουν η οικογένεια Καράλη η οποία έχει τη διοίκηση σε όλα τα επίπεδα.
Η σχέση της οικογένειας με την τυροκομία έχει ιστορία τριών γενεών. Το πρώτο σύγχρονο τυροκομείο το έστησε το 1965 ο Κωνσταντίνος Καράλης στην Πέτρα Πρεβέζης, ενώ έτος ορόσημο αποδείχθηκε το 1982, όταν ξεκίνησε τις εξαγωγές.
Το σημερινό τυροκομείο της βιομηχανίας γάλακτος είναι σύγχρονης κατασκευής και τεχνολογίας, με ημερήσια δυναμικότητα επεξεργασίας 80 τόνων γάλακτος, ενώ πλέον η Καράλης εξάγει το 50% της παραγωγής της σε ΗΠΑ, Καναδά, Αυστραλία, Αγγλία, Γερμανία, Γαλλία, Βέλγιο και Σουηδία. Η εταιρεία παράγει ένα ευρύ φάσμα τυριών (κεφαλογραβιέρα, φέτα, γραβιέρα, κεφαλοτύρι, ανθότυρο, μυζήθρα), καθώς και παραδοσιακό και στραγγιστό γιαούρτι, γαλοτύρι και φρέσκο πρόβειο βούτυρο.