Την πεποίθησή του πως το πρωτογενές πλεόνασμα το 2024 στην Ελλάδα θα διαμορφωθεί στο 2,4% του ΑΕΠ (αντί της αρχικής εκτίμησης για 2,1%) με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να μπορεί να προχωρήσει σε πρόσθετες δαπάνες, εξέφρασε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, σε συνέντευξή του στο -.
Την πεποίθησή του πως το πρωτογενές πλεόνασμα το 2024 στην Ελλάδα θα διαμορφωθεί στο 2,4% του ΑΕΠ (αντί της αρχικής εκτίμησης για 2,1%) με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να μπορεί να προχωρήσει σε πρόσθετες δαπάνες, εξέφρασε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, σε συνέντευξή του στο -.
«Χάρη σε μια καλύτερη από την αναμενόμενη απόδοση του προϋπολογισμού, μπορούμε να έχουμε μεγαλύτερη αύξηση των δαπανών σε σύγκριση με τις αρχικές εκτιμήσεις», επεσήμανε ο Έλληνας ΥΠΕΘΟ. Παράλληλα, τόνισε πως η χώρα στοχεύει να μειώσει περίπου 20% από το χρέος της μέσα σε μόλις τέσσερα χρόνια, κάτι που αποτελεί ένα ακόμη ορόσημο για την ελληνική οικονομία.
Η Ελλάδα θα είναι σε θέση να αυξήσει τις καθαρές της δαπάνες κατά «λίγο υψηλότερο από 3%» το 2025 — έναντι αρχικής πρόβλεψης 3% — ένα ποσό που θα μπορεί να συνεχίσει να αυξάνεται μέχρι το τέλος του 2028, όπως πρόσθεσε. Η ελληνική κυβέρνηση προχωρά επίσης στην πρόωρη αποπληρωμή πιστώσεων διάσωσης συνολικού ύψους 8 δισ. ευρώ, που καλύπτουν αποπληρωμές δανείων από το 2026 έως το 2028.
Αυτή θα είναι η 3η φορά που επιταχύνει την αποπληρωμή της βοήθειας που έλαβε στο πρώτο πρόγραμμα διάσωσης το 2010. Όλες αυτές οι αποφάσεις υπογραμμίζουν τη δύναμη της οικονομίας και την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να συνεχίσει την πορεία της δημοσιονομικής σύνεσης, δήλωσε ο κ. Χατζηδάκης. «Αυτό το μήνυμα είναι πλήρως κατανοητό από τους οίκους αξιολόγησης, τους διάφορους διεθνείς οργανισμούς και τους επενδυτές στο εξωτερικό», συμπλήρωσε.
Παράλληλα, προέβλεψε ότι ο κρατικός δανεισμός θα συρρικνωθεί σε «κοντά στο 130%» του ΑΕΠ μέχρι το τέλος του 2028, ενισχυόμενος από την πορεία της ελληνικής οικονομίας που έχει ξεπεράσει σε ρυθμούς τις αντίστοιχες της Ευρωζώνης. «Πρόκειται για μια πραγματικά σημαντική μείωση», επεσήμανε χαρακτηριστικά.
Ο δείκτης χρέους της Ελλάδας κορυφώθηκε στο 207% το 2020 και η κυβέρνηση προβλέπει ήδη ότι θα συρρικνωθεί στο 152,7% φέτος. Μαζί με την αποτίναξη του καθεστώτος «junk» πέρυσι και την ανάκτηση του IG, η προοπτική η Ελλάδα να μην ξεχωρίζει πλέον ως το πιο υπερχρεωμένο κράτος της περιοχής θα ισοδυναμεί με μια αξιοσημείωτη στροφή για τη χώρα μας.
Αυτό που βοηθάει την Ελλάδα επί του παρόντος είναι η οικονομία της που υπεραποδίδει σε σχέση με τους περισσότερους Ευρωπαίους ομολόγους της. Αναπτύχθηκε κατά 1,1% το β’ τρίμηνο, τη στιγμή που η Ευρωζώνη στο σύνολό της σημείωσε ανάπτυξη μόλις 0,2%. Τέλος, η κυβέρνηση πρόκειται να ολοκληρώσει μια ταχεία προσπάθεια ιδιωτικοποιήσεων στον τραπεζικό τομέα, η οποία ξεκίνησε πριν από σχεδόν ένα χρόνο με την πλήρη αποχώρηση του κράτους από την Eurobank, την Alpha Bank και την Τράπεζα Πειραιώς.
Στις αρχές Οκτωβρίου, το ΤΧΣ σχεδιάζει να προχωρήσει σε περαιτέρω διάθεση μεριδίου στην Εθνική Τράπεζα. «Μια πρόσθετη πώληση μετοχών από αυτές που κατέχει το ΤΧΣ είναι πιθανό να συμβεί τον Οκτώβριο – υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι οι συνθήκες της αγοράς θα είναι ευνοϊκές», δήλωσε ο κ. Χατζηδάκης, χωρίς να αποκαλύψει περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με τον ακριβή χρόνο ή το μέγεθος μιας τέτοιας προσφοράς.