«Ταύρος» για τις ελληνικές τράπεζες δηλώνει ο ελβετικός επενδυτικός οίκος, UBS, βλέποντας υψηλά περιθώρια περαιτέρω re – rating και υψηλότερες χρηματικές διανομές έναντι των στόχων των διοικήσεων των τραπεζών.
«Ταύρος» για τις ελληνικές τράπεζες δηλώνει ο ελβετικός επενδυτικός οίκος, UBS, βλέποντας υψηλά περιθώρια περαιτέρω re – rating και υψηλότερες χρηματικές διανομές έναντι των στόχων των διοικήσεων των τραπεζών.
Καταλύτες για το περαιτέρω re – rating των ελληνικών τραπεζών είναι η έκθεση που προσφέρουν στο εγχώριο μακροοικονομικό «story», υπό τη βάση της ισχυρής κεφαλαιακής τους θέσης και των δυνατοτήτων υψηλότερων διανομών έναντι των πιο συντηρητικών στόχων που θέτουν οι διοικήσεις των τραπεζών. Παράλληλα, το risk – reward φαίνεται να κινείται προς υψηλότερα επίπεδα.
Οι αναλυτές του οίκου διατηρούν ως κορυφαίες επιλογές τους, τις μετοχές της Εθνικής Τράπεζας (ποιότητα, υψηλή κερδοφορία, ισχυρή κεφαλαιακή θέση, καλή πιστωτική ποιότητα ευελιξία αξιοποίησης της υψηλής πλεονάζουσας ρευστότητας) και της Τράπεζας Πειραιώς (δυνατότητα re – rating, επιστροφή σε ισχυρή κερδοφορία, αξιοσημείωτο «story» ανάκαμψης καθώς τα NPEs έχουν υποχωρήσει, αλλά υπό μια ασθενέστερη κεφαλαιακή θέση).
Σύσταση «buy» θέτει και τις τέσσερις συστημικές τράπεζες η UBS. Οι τιμές στόχοι για Εθνική και Τράπεζα Πειραιώς διαμορφώνονται στα 11,20 ευρώ και στα 5,70 ευρώ αντίστοιχα και για τις Alpha, Eurobank στα 2,32 ευρώ και 2,74 αντίστοιχα.
- Εθνική Τράπεζα: Προς διάθεση το 10% των μετοχών, 1 – 3 Οκτωβρίου το βιβλίο προσφορών
Για τη Eurobank, οι αναλυτές στέκονται στα ανοδικά περιθώρια που μπορούν να προκύψουν από την εξαγορά της Ελληνικής Τράπεζας στην Κύπρο. Παράλληλα, αποτελεί ένα «story» περιφερειακής διαφοροποίησης σε Κύπρο και Βουλγαρία, προσφέροντας υψηλή κερδοφορία και κεφαλαιακή ευελιξία, ενώ το υψηλότερο κόστος χρηματοδότησης είναι το μόνο αρνητικό σημείο.
Ως προς την Alpha Bank, αναφέρει πως αποτελεί μια κορυφαία τράπεζα στο σκέλος των εταιρικών χροηγήσεων, με κεφάλαια ενισχυμένα από τη συγχώνευση με την UniCredit στη Ρουμανία. Ωστόσο, διαθέτει χαμηλότερη κερδοφορία, κυρίως χαμηλότερο καθαρό επιτοκιακό περιθώριο, NIM, αλλά και υψηλότερα δυνατότες διανομής σε σχέση με την τρέχουσα κεφαλαιοποίησή της.
Ως προς τα επίπεδα αποτίμησης, η Alpha Bank διαπραγματεύεται με P/BV στο 0,5x για ROTE 11,1% το 2024, η Eurobank στο 0,8x, όπως και η Εθνική για ROTE 16,3% και 16,9% αντίστοιχα για φέτος και η Πειραιώς στο 0,6x για ROTE στο 16,6% για φέτος.
Σύμφωνα με τη UBS, oι τράπεζες βρίσκονται σε μια καλή θέση για να επωφεληθούν από έναν επενδυτικό κύκλο που διευκολύνεται από τα κεφάλαια του RRF και από το ισχυρό μακροοικονομικό «story» ανάκαμψης της οικονομίας.
«Βλέπουμε έναν ισχυρό κύκλο εταιρικών χορηγήσεων με εκτίμηση για αύξηση δανείων στο 8,7% ετησίως (2023 – 2026). Αν και η αποκλιμάκωση του υψηλού καθαρού επιτοκιακού περιθωρίου, NIM, αποτελεί ένα εμπόδιο, οι κινήσεις αντιστάθμισης κινδύνου προσφέρουν κάποια προστασία, καθώς και μια ισχυρή πιστωτική επέκταση. Οι προοπτικές για μια ισχυρή αύξηση των εσόδων από προμήθειες και αμοιβές υποστηρίζουν επίσης τα έσοδα των τραπεζών μεσοπρόθεσμα. Τα NPEs έχουν υποχωρήσει σε μεγάλο βαθμό, ενώ το χαμηλό credit risk παραμένει ευνοϊκό και να εκπλήσσει θετικά προς το downside», αναφέρουν οι αναλυτές.
Ως προς το μακροοικονομικό περιβάλλον, οι οικονομολόγοι του οίκου δηλώνουν αισιόδοξοι για την αναπτυξιακή δυναμική της οικονομίας που βασίζεται στον τουρισμό, το ισχυρό περιβάλλον κατανάλωση που υποστηρίχθηκε από τη βελτίωση του πλασίου της αγοράς εργασίας, τις εισροές από το RRF (15 δισ. ευρώ από 36 δισ. ευρώ έχουν αξιοποιηθεί μέχρι στιγμής) ενώ δεν υφίστανται καμία σημαντική δημοσιονομική οπισθοδρόμηση (πρωτογενές πλεόνασμα).