Τις στρατηγικές που ακολουθούν οι εταιρείες τους για την ενεργειακή μετάβαση των στόλων τους ανέλυσαν σημαντικοί εκπρόσωποι της ελληνικής ναυτιλιακής κοινότητας στο πλαίσιο του 14ου ετήσιου Capital Link, που έλαβε χώρα την Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα. Στην αρχική του τοποθέτηση, ο κ. Sveinung J.S. Støhle, Deputy CEO του Ομίλου Αγγελικούση, επανέλαβε ότι, για τον…
Τις στρατηγικές που ακολουθούν οι εταιρείες τους για την ενεργειακή μετάβαση των στόλων τους ανέλυσαν σημαντικοί εκπρόσωποι της ελληνικής ναυτιλιακής κοινότητας στο πλαίσιο του 14ου ετήσιου Capital Link, που έλαβε χώρα την Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα.
Στην αρχική του τοποθέτηση, ο κ. Sveinung J.S. Støhle, Deputy CEO του Ομίλου Αγγελικούση, επανέλαβε ότι, για τον Όμιλο, το LNG αποτελεί το μονοπάτι για την ενεργειακή μετάβαση, καθώς πρόκειται για ένα ασφαλές, διαθέσιμο σε επαρκείς ποσότητες και οικονομικά ανταγωνιστικό καύσιμο, ενώ την ίδια ώρα και οι ναυλωτές φαίνεται να συμπλέουν με τη συγκεκριμένη επιλογή καυσίμου. Πρόσθεσε ακόμα ότι οι όποιες παραινέσεις περί μαζικών διαλύσεων και αντικατάστασης του υπάρχοντος στόλου με νεότευκτα εναλλακτικών καυσίμων δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και έμφαση θα πρέπει να δίνεται από τις ναυτιλιακές εταιρείες στην όσο το δυνατόν βέλτιστη διαχείριση των υφιστάμενων πλοίων για τη μείωση του περιβαλλοντικού τους αποτυπώματος.
Από την πλευρά του, ο κ. Τζέρι Καλογηράτος, CEO της Capital Clean Energy Carriers Corp., επισήμανε ότι οι κανονισμοί όπως το ETS και το FuelEU Maritime έχουν συμβάλει στην επιτάχυνση της υιοθέτησης υφιστάμενων καυσίμων. Άλλωστε, όπως υπογράμμισε, η τιμολόγηση των εκπομπών άνθρακα συμβάλλει ώστε οι ναυλωτές να κατανοήσουν το κόστος της αποανθρακοποίησης της ναυτιλίας. Ο ίδιος αναφέρθηκε και στη στρατηγική του ομίλου του να αντικαθιστά παλαιότερα πλοία με νέα, φιλικότερα προς το περιβάλλον, δεδομένου ότι νέες τεχνολογίες δεν είναι πάντα διαθέσιμες, ενώ χαρακτήρισε ελκυστικά, υπό συγκεκριμένες συνθήκες, τα περιουσιακά στοιχεία δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα.
Κατά τον κ. Γιώργο Θανόπουλο, CEO της Neda Maritime Agency Co. Ltd., είναι η πρώτη φορά που ο κλάδος είναι αντιμέτωπος με πολλαπλές επιλογές καυσίμων και τεχνολογιών, ενώ πρόσθεσε ότι θα πρέπει να υπάρχει ένα ενιαίο ρυθμιστικό πλαίσιο για την πράσινη μετάβαση της ναυτιλίας. Όπως τόνισε, η εταιρεία του επενδύει στην ψηφιοποίηση και στην αξιοποίηση των δεδομένων, ενώ σημαντικές είναι οι συνέργειες στον κλάδο, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη σύσταση του Maritime Emissions Reduction Centre (MERC) στην Αθήνα, στο οποίο, πέραν της Neda Maritime, συμμετέχουν οι: όμιλος Capital, Navios Maritime Partners, Thenamaris, Star Bulk. O κ. Θανόπουλος επισήμανε ότι πρόκληση αποτελεί επίσης η ευθυγράμμιση των συμφερόντων όλων των stakeholders του κλάδου και η διαθεσιμότητα καυσίμων. Πάντως, πέραν των προκλήσεων, οι στόχοι αποανθρακοποίησης οδηγούν και στη διερεύνηση άλλων επιλογών, όπως η πυρηνική ενέργεια, κατέληξε.
Είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον το γεγονός ότι η αποανθρακοποίηση οδηγεί όλες τις λειτουργίες μιας σύγχρονης ναυτιλιακής εταιρείας, από τη σύσταση του στόλου μέχρι το ανθρώπινο δυναμικό που στελεχώνει τα ναυτιλιακά γραφεία, ανέφερε η κ. Χάρις Πλακαντωνάκη, Chief Strategy Officer της Star Bulk Carriers Corp. Όπως σημείωσε, η εταιρεία της επενδύει τόσο σε νεότευκτα όσο και στη βελτιστοποίηση του υπάρχοντος στόλου, ενώ έμφαση δίνει στην αξιοποίηση της ψηφιοποίησης και του ΑΙ για τη λήψη αποφάσεων σε ό,τι αφορά τα σχέδια πλου και εργασίες προληπτικής συντήρησης. Η κ. Πλακαντωνάκη εκτίμησε ότι η τιμή των βιοκαυσίμων θα αυξηθεί τα επόμενα χρόνια εν μέσω ανταγωνισμού από άλλες βιομηχανίες και στο πλαίσιο αυτό τα συγκεκριμένα καύσιμα μπορούν να χρησιμοποιηθούν συμπληρωματικά με άλλα, όπως η αμμωνία και το υδρογόνο. Η CSO της Star Bulk υπογράμμισε την ανάγκη ανάπτυξης των απαραίτητων υποδομών για τα νέα καύσιμα και αποσαφήνισης ζητημάτων ασφάλειας, όπως για παράδειγμα στη χρήση αμμωνίας.
Ο κ. Tom Lister, CEO της Global Ship Lease Ltd., σημείωσε ότι η εταιρεία του βρίσκεται σε ανοικτή επικοινωνία με τους πελάτες της για την ενεργειακή μετάβαση του στόλου της, ενώ προορίζει ένα μεγάλο μέρος του Capex για την αναβάθμιση του υπάρχοντος στόλου. Για τον ίδιο, υψηλή είναι η δυναμική των περιουσιακών στοιχείων δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα, με την Global Ship Lease να έχει επενδύσει σε σχετική σύμπραξη.
Η κ. Ελίνα Παπαγεωργίου, Global Strategic Growth Director & Vice President, Greece & Cyprus του Lloyd’s Register, συντόνισε το πάνελ.