Πονοκεφαλιάζει η Γαλλία για το έλλειμμά της, με τον ο επικεφαλής της Τράπεζας της Γαλλίας Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό, να εκτιμά πως δεν είναι δυνατόν να μειώσει το έλλειμμά της στο 3% του ΑΕΠ εντός 3 ετών, αλλά εντός 5 χρόνων.
«Τρία χρόνια δεν είναι ρεαλιστικό, ούτε από οικονομική άποψη ούτε από την άποψη της ανάπτυξης. Αλλά το να γίνει σε πέντε χρόνια είναι δυνατόν», δήλωσε ο Βιλερουά, που είναι επίσης ένας από τους αξιωματούχους χάραξης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, στο γαλλικό τηλεοπτικό σταθμό France 2.
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο νέος υπουργός Οικονομικών Αντουάν Αρμάν δήλωσε ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας είναι ένα από τα χειρότερα στην ιστορία της. Η κυβέρνηση επί του παρόντος αναμένει το φετινό δημοσιονομικό έλλειμμα να διαμορφωθεί στο 5,1% του ΑΕΠ –πάνω από το όριο του 3% της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο πρωθυπουργός Μισέλ Μπαρνιέ έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θα είναι ανοικτός στην αύξηση των φόρων για τους πλουσιότερους και για κάποιες επιχειρήσεις καθώς η χώρα πασχίζει να συγκρατήσει το έλλειμμα. Αναμένονται επίσης μειώσεις στις δαπάνες, κάτι που ο ντε Γκαλό δήλωσε στη συνέντευξή του ότι στηρίζει.
Σε μια ένδειξη των ανησυχιών των επενδυτών για την ικανότητα της νέας κυβέρνησης να αντιμετωπίσει το υψηλό δημοσιονομικό έλλειμμα, το κόστος δανεισμού της Γαλλίας αυξήθηκε πρόσκαιρα χθες πάνω από αυτό της Ισπανίας, για πρώτη φορά από το 2008.
Η γαλλική κυβέρνηση ζήτησε στις 9 Σεπτεμβρίου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παραταθεί η προθεσμία για την υποβολή του σχεδίου της για τη μείωση του δημόσιου ελλείμματος. Το σχέδιο έπρεπε να έχει υποβληθεί έως τις 20 Σεπτεμβρίου.
Η ΕΕ είχε ζητήσει από τη Γαλλία και άλλες έξι χώρες να στείλουν στις Βρυξέλλες τον Σεπτέμβριο μια πιο μακροπρόθεσμη δημοσιονομική στρατηγική.
Οι κανόνες της ΕΕ περιλαμβάνουν αυστηρά μέτρα για χώρες με χρέος μεγαλύτερο από το 60% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος και δημοσιονομικό έλλειμμα άνω του 3%. Το έλλειμμα της Γαλλίας ήταν 5,5% πέρυσι, με το χρέος να ανέρχεται περίπου στο 111% ως προς το ΑΕΠ.
– - Reuters, -