Ανθεκτική η παγκόσμια ανάπτυξη, επιβραδύνει ο πληθωρισμός – Οι προβλέψεις για το 2025 από ΟΟΣΑ.
Σταθεροποίηση του ρυθμού ανάπτυξης (η οποία παραμένει ανθεκτική) της παγκόσμιας οικονομίας στο 3,2% το 2024 και το 2025 (από 3,1% το 2023), με παράλληλη αποκλιμάκωση του πληθωρισμού και επαναφορά του στον στόχο που έχουν θέσει οι κεντρικές τράπεζες στις περισσότερες χώρες της G20 έως το τέλος του 2025 προβλέπει η ενδιάμεση έκθεση του ΟΟΣΑ (Economic Outlook Interim Report) για τον Σεπτέμβριο, προειδοποιώντας παράλληλα πως εξακολουθούν να υφίστανται σημαντικοί κίνδυνοι.
Ειδικότερα, ο δομικός πληθωρισμός στις οικονομίες της G20 προβλέπεται να υποχωρήσει σε 5,4% το 2024 και 3,3% το 2025, από 6,1% το 2023. Στις προηγμένες οικονομίες της G20 ο «πυρήνας» επιβράδυνε στο 2,7% το 2024 και θα κατεβάσει ταχύτητα στο 2,1% το 2025. Για την Ευρωζώνη, προβλέπεται ανάπτυξη 0,7% φέτος και 1,3% το 2025, ελαφρά χαμηλότερη από την προηγούμενη πρόβλεψη του Ιουνίου για το 2025 (1,5%), με την οικονομική δραστηριότητα να υποστηρίζεται από την ανάκαμψη των πραγματικών εισοδημάτων, λόγω μείωσης του πληθωρισμού, και τη βελτίωση της διαθεσιμότητας δανείων.
Η άνοδος του ΑΕΠ στις ΗΠΑ προβλέπεται να επιβραδυνθεί από τον πρόσφατο γρήγορο ρυθμό της, αλλά θα αμβλυνθεί από τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, με ανάπτυξη 2,6% το 2024 και 1,6% το 2025. Η ανάπτυξη της Κίνας αναμένεται να υποχωρήσει στο 4,9% το 2024 και στο 4,5% το 2025, με την πολιτική τόνωσης να αντισταθμίζεται από την υποτονική καταναλωτική ζήτηση και τη συνεχιζόμενη βαθιά διόρθωση στον τομέα των ακινήτων.
Για την Ευρωζώνη και τις ΗΠΑ αναφέρει ότι αναμένεται περαιτέρω μείωση των επιτοκίων κατά 1,25 και 1,5 ποσοστιαίες μονάδες, αντίστοιχα, έως το τέλος του 2025, τα οποία θα επανέλθουν σε «ουδέτερα» επίπεδα (δηλαδή δεν θα επηρεάζουν ανοδικά ή καθοδικά την οικονομική δραστηριότητα).
«Η παγκόσμια οικονομία αρχίζει να ανακάμπτει, με την υποχώρηση του πληθωρισμού και την ισχυρή ανάπτυξη του εμπορίου. Αναμένουμε ότι η παγκόσμια ανάπτυξη θα παραμείνει ανθεκτική τόσο το 2024 όσο και το 2025 και θα διαμορφωθεί στο 3,2%», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΟΣΑ Ματίας Κόρμαν. «Η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού παρέχει περιθώρια για χαλάρωση των επιτοκίων, αν και η νομισματική πολιτική θα πρέπει να παραμείνει συνετή έως ότου ο πληθωρισμός επιστρέψει στους στόχους της εκάστοτε κεντρικής τράπεζας. Απαιτείται αποφασιστική πολιτική δράση για την ανοικοδόμηση του δημοσιονομικού χώρου με τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των δαπανών, την ανακατανομή τους σε τομείς που υποστηρίζουν καλύτερα τις ευκαιρίες για ανάπτυξη σε συνδυασμό με άνοδο στα φορολογικά έσοδα» πρόσθεσε.
Καθώς ο πληθωρισμός υποχωρεί και οι συνθήκες στις αγορές εργασίας αναπτύσσονται, οι μειώσεις των επιτοκίων πρέπει να συνεχιστούν, με τον χρόνο και την έκτασή τους να εξαρτώνται από τα στοιχεία, ώστε να διασφαλιστεί ότι οι υποκείμενες πληθωριστικές πιέσεις έχουν αντιμετωπισθεί αποτελεσματικά, σημειώνει η έκθεση.