
Το Ισραήλ δήλωσε ότι σκότωσε τον Χασάν Νασράλαχ, ο οποίος για περισσότερες από τρεις δεκαετίες ηγήθηκε της Χεζμπολάχ ως ένας σφοδρός ισλαμιστής υποστηριζόμενος από το Ιράν, οδηγώντας την μετατροπή της στη πιο βαριά οπλισμένη μη κρατική δύναμη στον κόσμο.
Για τους θαυμαστές του, ο Νασράλαχ ήταν μια σχεδόν μεσσιανική φιγούρα που απέκτησε την πίστη δεκάδων χιλιάδων πιστών Σιιτών Μουσουλμάνων. Για τους εχθρούς του, ήταν ένας αντισημίτης τρομοκράτης που ηγήθηκε ενός κινήματος υπεύθυνου για εκατοντάδες θανάτους Αμερικανών και Ισραηλινών.
Ο 64χρονος κληρικός ήταν ο πιο σημαντικός ηγέτης στη συμμαχία των παραστρατιωτικών δυνάμεων του Ιράν. Το Ισραήλ, που τον περιέγραψε ως “κεντρικό περιουσιακό στοιχείο” του άξονα του Ιράν, δήλωσε το Σάββατο ότι τον σκότωσε σε μια μαζική αεροπορική επιδρομή την προηγούμενη ημέρα στο νότιο Βησσαλά. Η Χεζμπολάχ δεν έχει σχολιάσει επίσημα την επιδρομή.
“Ο Νασράλαχ είναι η καρδιά της Χεζμπολάχ”, δήλωσε ο Φαβάζ Γκεργκες, ειδικός στη Μέση Ανατολή και καθηγητής διεθνών σχέσεων στο London School of Economics.
Ο Νασράλαχ ανέλαβε την ηγεσία της Χεζμπολάχ πριν από περισσότερες από τρεις δεκαετίες, αφού ένα ισραηλινό ελικόπτερο εξαπέλυσε ρουκέτα σε όχημα, αποτεφρώνοντας τον προκάτοχό του το 1992. Επέκτεινε τη Χεζμπολάχ από μια παραστρατιωτική οργάνωση σε ένα πολιτικό κόμμα με επιρροή στην κυβέρνηση του Λιβάνου.
Αγαπήθηκε από πολλούς στη Μέση Ανατολή ως ηγέτης που είχε αναχαιτίσει δύο φορές το Ισραήλ στο πεδίο της μάχης—πρώτα σε μια δεκαετή εκστρατεία αντάρτικου που οδήγησε στην ειρηνική ολοκλήρωση της ισραηλινής κατοχής του νότιου Λιβάνου και στη συνέχεια πάλι στον αγώνα κατά του Ισραήλ σε αδιέξοδο το 2006.
Οι υποστηρικτές του κάλυψαν το πρόσωπό του με αφίσες, το έδειξαν σε κορνιζαρισμένες φωτογραφίες στο σπίτι και σε μπρελόκ. Εξαπέλυσαν τις νικηφόρες ομιλίες του από τα στερεοφωνικά των αυτοκινήτων, και ποπ σταρ τραγούδησαν για τα κατορθώματα της ομάδας του κατά του Ισραήλ. Κάποιοι ζήτησαν τις ρόμπες που είχε φορέσει.
Ακόμη και οι Ισραηλινοί, που τον βλέπουν ως εχθρό, παραδέχθηκαν τη μοναδική του σημασία. Ένας ανώτερος Ισραηλινός αξιωματούχος, μιλώντας την Παρασκευή στη Νέα Υόρκη, είπε ότι ο θάνατος του Νασράλαχ θα αποτελέσει σοβαρό πλήγμα για τη Χεζμπολάχ και το Ιράν. “Η ισχυρή ηγεσία του είναι διαφορετική,” δήλωσε ο αξιωματούχος. “Κάποιοι άνθρωποι είναι αναντικατάστατοι.”
Για τον Νασράλαχ, ο οποίος είναι υποστηρικτής του πρώην Ανώτατου Ηγέτη του Ιράν Αγιατολάχ Ρουχollah Χομεϊνί και ο ίδιος Σιίτης κληρικός, η μάχη κατά του Ισραήλ είναι προσωπική. Ο μεγαλύτερος γιος του, Χάτι, σκοτώθηκε πολεμώντας εναντίον των ισραηλινών δυνάμεων στο νότιο Λίβανο το 1997, όταν ήταν 18 ετών. Οι Ισραηλινοί κράτησαν το σώμα του.
“Ευχαριστώ τον Θεό και τον δοξάζω για τη θεϊκή του χάρη και καλοσύνη που επέλεξε έναν μάρτυρα από την οικογένειά μου,” είχε δηλώσει ο Νασράλαχ σε ένα πλήθος υποστηρικτών την εποχή εκείνη. Το Ισραήλ επέστρεψε τα λείψανα του γιου του το 2004 στο πλαίσιο ανταλλαγής κρατουμένων.
Ο θάνατος του παιδιού του εδραίωσε τη φήμη του Νασράλαχ ως ηγέτη που υποφέρει μαζί με τον λαό του, καθώς η μοίρα της οικογένειάς του ήταν αλληλένδετη με αυτή της Χεζμπολάχ. Δύο από τις αδελφές του παντρεύτηκαν ανώτερους αξιωματούχους της Χεζμπολάχ—μία από αυτές ήταν ο Ιμάντ Μουγκνίγιεχ, ο οποίος κατηγορήθηκε ότι οργάνωσε μια βομβιστική επίθεση που σκότωσε εκατοντάδες Αμερικανούς στρατιώτες το 1983.
Γεννημένος στην ανατολική Βηρυτό το 1960 από έναν πωλητή λαχανικών, ο Νασράλαχ πέρασε τα παιδικά και τα εφηβικά του χρόνια σε δημόσιο σχολείο, πριν εγγραφεί σε ένα σιιτικό σεμινάριο στην λιβανέζικη πόλη Μπαάλμπεκ σε ηλικία 16 ετών.
Δημιούργησε μια ισχυρή ταυτότητα ως Σιίτης—μια μειονότητα της οποίας η πολιτική δύναμη παραδοσιακά περιορίζεται από το σεχταριστικό σύστημα του Λιβάνου—ενώ σπούδαζε στη Ναγιάφ, στο Ιράκ, σε ένα σεμινάριο που ανήκε στον Αγιατολάχ αλ-Σάντρ, έναν εξέχοντα κληρικό που εκτελέστηκε από τον Σαντάμ Χουσεΐν. Ο Νασράλαχ απελάθηκε μαζί με άλλους Λιβανέζους φοιτητές λόγω της θρησκευτικής του δράσης.
Μία από τις σχέσεις από εκείνη την εποχή θα διαρκούσε: η φιλία του με τον Χομεϊνί, ο οποίος αργότερα έγινε ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν.

Όταν το Ισραήλ εισέβαλε στον Λίβανο το 1982, ο Νασράλαχ συμμετείχε σε ένα κίνημα διάφορων Λιβανέζων Σιιτών που ενώθηκαν στον αγώνα τους κατά της ισραηλινής κατοχής του Λιβάνου.
Η ομάδα που προηγήθηκε της Χεζμπολάχ έλαβε πρώιμη στήριξη από το Ιράν, όπου, στα τέλη της δεκαετίας του 1980, ο Νασράλαχ πέρασε χρόνο σπουδάζοντας στην ιερή πόλη του Κομ.
Από την αρχή, ο Χομεϊνί και η Ισλαμική Επανάσταση στο Ιράν το 1979 είχαν ισχυρή επιρροή στην ιδεολογία της Χεζμπολάχ· τα μέλη της εκπαιδεύτηκαν από το Ιρανικό Σώμα της Ισλαμικής Επανάστασης που σχηματίστηκε μετά την ιρανική εξέγερση.
Ο Νασράλαχ ορκίστηκε πίστη στον Χομεϊνί και ανέβηκε στις τάξεις της Χεζμπολάχ. Εγινε προσωπικότητα που θεωρούνταν πρότυπο εντός της ομάδας: ειδικός στη μουσουλμανική δικαιοσύνη, του οποίου η εξουσία και οι διδασκαλίες καθοδηγούσαν όλες τις πτυχές της ζωής.
Ο Νασράλαχ δείχνει άλλοτε να έχει και μια κλίση στο δράμα που αγγίζει το κινηματογραφικό.
Σε μια ηχογραφημένη δήλωση τρεις ημέρες μετά την αρχή του πολέμου το 2006, κατέληξε λέγοντας: “Οι εκπλήξεις που υποσχέθηκα θα αρχίσουν τώρα.” Λίγα δευτερόλεπτα αργότερα, η Χεζμπολάχ εκτόξευσε μια ρουκέτα από τη Βηρυτό που χτύπησε ένα ισραηλινό πλοίο στη Μεσόγειο. “Αυτό είναι μόνο η αρχή. Πολλά περισσότερα θα ειπωθούν πριν το τέλος,” πρόσθεσε.
Ο πόλεμος στη Συρία που ξέσπασε το 2011 άλλαξε το γεωπολιτικό τοπίο της Μέσης Ανατολής και, σε κάποιο βαθμό, την εικόνα του Νασράλαχ, περιλαμβανομένων κάποιων Λιβανέζων που αντετίθεντο στη στήριξη της Χεζμπολάχ στον Σύριο δικτάτορα Μπασάρ αλ-Άσσαντ.
Οι υποστηρικτές του Νασράλαχ, εν τω μεταξύ, επαίνεσαν τη μάχη του κατά δυνάμεων που επιδίωκαν να ανατρέψουν την κυβέρνηση της Συρίας, ειδικά το Ισλαμικό Κράτος.
Το 2019, ο Λίβανος ξεσηκώθηκε σε διαμαρτυρία κατά των κομματικών θεσμών που περιλάμβαναν τη Χεζμπολάχ, κατηγορώντας τους για την κατάρρευση της οικονομίας της χώρας. Οι υποστηρικτές της Χεζμπολάχ προσπάθησαν βίαια να καταστείλουν τις διαδηλώσεις.
Σε αντίθεση με την επιβλητική του παρουσία στη φαντασία του λιβανέζικου και του ισραηλινού κοινού, ο Νασράλαχ έχει αντιμετωπίσει τις τελευταίες εβδομάδες κάτι που σπάνια έχει συναντήσει: μια κρίση εμπιστοσύνης και ευρεία αμφιβολία σχετικά με τις στρατιωτικές και ασφαλιστικές ικανότητες της οργάνωσής του.
Ο δρόμος προς τις πρόσφατες περιπέτειες της Χεζμπολάχ ξεκίνησε με την επίθεση που οδήγησε η Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου κατά του νότιου Ισραήλ, κατά την οποία σκοτώθηκαν 1.200 άνθρωποι, περίπου 250 απήχθησαν ως όμηροι και ξεκίνησε μια σφοδρή στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ στη Γάζα. Ο Νασράλαχ ώθησε τη Χεζμπολάχ στον πόλεμο πυροδοτώντας ρουκέτες προς το Ισραήλ την επόμενη ημέρα, θέτοντας σε κίνηση ένα έτος διασυνοριακής βίας.
Σε διάστημα μόλις δύο μηνών, το Ισραήλ σκότωσε τον κορυφαίο στρατιωτικό διοικητή της Χεζμπολάχ, Φουάντ Σαούκρ, και τον Ιμπραχίμ Ακίλ, τον ηγέτη των ελίτ δυνάμεών της, και οι δύο έμπιστοι βετεράνοι που ήταν στη δεκαετία των 60 τους και βοήθησαν τον Νασράλαχ να οικοδομήσει και να καθοδηγήσει τη Χεζμπολάχ κατά τη διάρκεια των δεκαετιών. Ο Ακίλ συγκεντρωνόταν σε ένα υπόγειο μαζί με περισσότερους από μια δωδεκάδα άλλους ηγέτες των ελίτ δυνάμεων Ραντβάν όταν ισραηλινές βόμβες έπεσαν στις 20 Σεπτεμβρίου, αποδεκατίζοντας την ηγεσία της Χεζμπολάχ. Λίγες ημέρες αργότερα, το Ισραήλ δήλωσε ότι είχε σκοτώσει τον διοικητή του προγράμματος drones της ομάδας σε μια επιδρομή.
Οι απώλειες στην ηγεσία της Χεζμπολάχ είναι τόσο μεγάλες που δεν ήταν άμεσα σαφές ποιος θα διαδεχθεί τον Νασράλαχ.
“Αυτή τη στιγμή, το Ισραήλ διαμορφώνει την ηγεσία σε στρατιωτικά και ασφαλιστικά επίπεδα,” δήλωσε ο Μοχαντά Χάγε Άλι, αναπληρωτής διευθυντής του Κέντρου Μέσης Ανατολής Malcolm H. Kerr Carnegie, ενός ερευνητικού ινστιτούτου στη Βηρυτό. “Επιβάλλουν μια γενεαλογική αλλαγή.”
Ο Νασράλαχ είχε υποσχεθεί σφοδρή αντεπίθεση κατά του Ισραήλ για την επίθεση του Σεπτεμβρίου σε μέλη του, αλλά μέχρι στιγμής η ομάδα συνεχίζει να εκτοξεύει ρουκέτες προς το Ισραήλ με ένταση και στόχευση που δεν διαφέρει σημαντικά από το επικρατούν μοτίβο των τελευταίων μηνών, πλην μιας ρουκέτας που καταστράφηκε και που είχε στόχο το Τελ Αβίβ νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.
Ενώ πιστεύεται ότι η ομάδα έχει προσθέσει δεκάδες χιλιάδες ρουκέτες στο οπλοστάσιό της τα τελευταία χρόνια, έχει κρατήσει πίσω μερικά από τα πιο προηγμένα όπλα της καθώς ζυγίζει εάν θα εμπλακεί σε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο.
Ακόμη και αυτοί που είναι κοντά στην οργάνωση παραδέχονται ότι η πρόσφατη εκτέλεση της ηγεσίας της Χεζμπολάχ αποτελεί μια τεράστια πρόκληση για τους υπόλοιπους ηγέτες της.
“Φυσικά, η έλλειψη εμπειρίας είναι ένα αρνητικό στοιχείο, αλλά το κόμμα διαθέτει πολλά στελέχη,” δήλωσε ο Κάσεμ Κάσιρ, Λιβανέζος αναλυτής με γνώση της Χεζμπολάχ. “Οι προκλήσεις είναι πολλές και οι πιέσεις είναι μεγάλες, αλλά υπάρχει μια αίσθηση ασφάλειας για τις ικανότητες της ομάδας.”