Ήδη έως το τέλος Σεπτεμβρίου (27/9) οι περικοπές ΑΠΕ έφτασαν τις 664 Γιγαβατώρες, όταν όλο το 2023 κινήθηκαν στις 228 Γιγαβατώρες. Πρόβλεψη ότι θα κλείσουν φέτος στις 1.000 Γιγαβατώρες, δηλαδή υπερτετραπλάσιες από πέρυσι.
Στις 664 Γιγαβατώρες (GWh) έχει φτάσει η παραγωγή ΑΠΕ που έως το τέλος Σεπτεμβρίου (27/9) έχει μείνει εκτός συστήματος, καθώς υπερέβαινε τη ζήτηση, χωρίς προς ώρας να υπάρχουν οι απαραίτητες δυνατότητες αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας στο εγχώριο σύστημα, ώστε να αξιοποιηθούν σε άλλες χρονικές ζώνες της ημέρας.
Το νούμερο αυτό δείχνει πως ήδη το 2024 οι περικοπές ΑΠΕ είναι αυξημένες κατά 190% σε σχέση με όλο το 2023, όταν «έπεσε ψαλίδι» σε 228 Γιγαβατώρες. Μάλιστα, όπως ανέφερε στο συνέδριο της SolarPlaza πριν από μερικές ημέρες ο Σύμβουλος του Συνδέσμου Εταιριών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ), Στέλιος Ψωμάς, το 2024 αναμένεται να κλείσει με απορρίψεις 1.000 Γιγαβατώρων, μία «επίδοση» υπερτετραπλάσια από το αμέσως προηγούμενο έτος.
Οι 1.000 Γιγαβατώρες αντιστοιχούν στο 3,5% της συνολικής παραγωγής ΑΠΕ. Τα δεδομένα είναι ακόμη πιο δυσοίωνα για το 2025, με δεδομένο ότι θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο η εγκατεστημένη ισχύς ΑΠΕ, χωρίς ακόμη να έχουν προστεθεί μπαταρίες στο σύστημα – καθώς οι πρώτες αυτόνομες μονάδες αναμένονται στο τέλος του επόμενου έτους. Έτσι, σύμφωνα με τον κ. Ψωμά, το 2025 αναμένεται να μείνει εκτός συστήματος το 5% της παραγωγής ΑΠΕ.
Ένσταση για την πρόβλεψη του ΕΣΕΚ
Ο κ. Ψωμάς επανέλαβε επίσης τη θέση που διατύπωσε ο ΣΕΦ στη δημόσια διαβούλευση, ότι στο επικαιροποιημένο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) είναι εξωπραγματικά χαμηλή η πρόβλεψη για τα εν λειτουργία φωτοβολταϊκά το 2030. Υπενθυμίζεται ότι το ΕΣΕΚ προβλέπει ότι στο τέλος της 10ετίας θα είναι εγκατεστημένα έργα 13,5 GW.
Σύμφωνα ωστόσο με τον ΣΕΦ, ακόμη και αν ληφθεί υπόψη η πιο μετριοπαθής εκτίμηση, το 2030 αναμένεται η φωτοβολταϊκή ισχύς να ανέρχεται από από 19 έως 21,1GW. Επομένως, θα είναι τουλάχιστον 40% υψηλότερη από τον πήχη που θέτει το Εθνικό Σχέδιο.
Η παραπάνω πιο μετριοπαθής πρόβλεψη βασίζεται στις παραγγελίες εξοπλισμού που έχουν ήδη δρομολογηθεί για ώριμα αδειοδοτικά έργα. Όπως είναι φυσικό, στην πραγματικότητα μπορεί να διαμορφωθεί σε υψηλότερα επίπεδα.
Άνοδος των οικιακών συστημάτων
Όσον αφορά το πρώτο εξάμηνο του 2024, ένα σημαντικό χαρακτηριστικό είναι η αύξηση των οικιακών συστημάτων, με τις εγκαταστάσεις να έχουν τετραπλασιαστεί σε ετήσια βάση. Στο γεγονός αυτό συνέβαλε το πρόγραμμα “Φωτοβολταϊκά στη Στέγη”, με συνέπεια από τα νέα συστήματα που εγκαταστάθηκαν στο πρώτο μισό του έτους, το 20% να αφορά συστήματα αυτοκατανάλωσης.
Σημαντική ήταν επίσης φέτος η ενίσχυση των συστημάτων μεγάλης κλίμακας (άνω του 1 MW) στις νέες εγκαταστάσεις. Σύμφωνα με τον κ. Ψωμά, φέτος ενεργοποιήθηκαν έργα συνολικής ισχύος 920,5 MW φωτοβολταϊκών, μια ένδειξη ότι τη φετινή χρονιά η αγορά θα πετύχει ένα ακόμη ρεκόρ.
Την ίδια στιγμή, οι νέες διασυνδέσεις φωτοβολταϊκών το πρώτο εξάμηνο του 2024 ήταν σχεδόν δεκαπλάσιες από αυτές των αιολικών (97 MW) για το αντίστοιχο διάστημα. Ως συνέπεια, στο τέλος του πρώτου μισού του έτους ήταν σε λειτουργία 8 GW φωτοβολταϊκών, έναντι 5,3 GW ηλιακών πάρκων.