Το ακροδεξιό Κόμμα της Ελευθερίας (FPÖ) της Αυστρίας, με ηγέτη τον Χέρμπερτ Κίκλ επιβεβαιώνει τις δημοσκοπήσεις και εξασφαλίζει για πρώτη φορά στη μεταπολεμική εποχή το προβάδισμα στις σημερινές εκλογές, με ποσοστό 29% (+12,9).
Σύμφωνα με τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα, το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα (ÖVP) του καγκελάριου Καρλ Νεχάμερ μένει μακριά από το 37,5% του 2019 και περιορίζεται στην δεύτερη θέση με 26,2% (-11,3), ενώ το Σοσιαλιστικό Κόμμα (SPÖ) βρίσκεται στην τρίτη θέση με 20,7% (-0,5).
Ακολουθούν οι φιλελεύθεροι NEOS με 9,1% (+1) και οι Πράσινοι με 8,9% (-5). Το Κομμουνιστικό Κόμμα (KPÖ) με 2,3% (+1,6) φαίνεται ότι παρά την αύξηση του ποσοστού του θα παραμείνει τελικά εκτός κοινοβουλίου, όπως συμβαίνει συνεχώς από την δεκαετία του ’50, όπως και το Κόμμα της Μπίρας (BIER) με 2,1% (+2). Το όριο εισόδου είναι στο 4%.
Από τις 05:45 (τοπική ώρα) άνοιξαν οι κάλπες στην Αυστρία, όπου 6,3 εκατομμύρια ψηφοφόροι κλήθηκαν να εκλέξουν τους 183 βουλευτές του Εθνικού Συμβουλίου ή αλλιώς της Κάτω Βουλής, ενώ έκλεισαν στις 17:00 (τοπική ώρα, 18:00 ώρα Ελλάδος). Μέχρι στιγμής, περίπου το 40% των ψήφων έχει καταμετρηθεί, ενώ τα αποτελέσματα αναμένεται να οριστικοποιηθούν αύριο.
Ποιός θα σχηματίστει κυβέρνηση με την Ακροδεξιά;
Το μοναδικό κόμμα το οποίο θα δεχόταν να συνεργαστεί με το FPÖ είναι το ÖVP, ο Νεχάμερ έχει ωστόσο αποκλείσει το ενδεχόμενο να δεχθεί την συνεργασία με τον Κικλ, ο οποίος όμως επιμένει ότι θέλει ο ίδιος να γίνει «ο καγκελάριος του λαού».
Ο «πράσινος» ομοσπονδιακός πρόεδρος Αλεξάντερ φαν ντερ Μπέλεν από την άλλη πλευρά έχει αφήσει να εννοηθεί ότι δεν θα δώσει την εντολή στον κ.Κικλ, αφήνοντας πάντως ανοιχτό το ενδεχόμενο να δεχθεί κάποιον άλλον από το Κόμμα της Ελευθερίας.
Ο γενικός γραμματέας του FPÖ Μίχαελ Σνέντλιτς δήλωσε ότι οι Αυστριακοί «έγραψαν ιστορία» με την ψήφο τους, ενώ το στέλεχος του κόμματος Κρίστιαν Χαφενέκερ ζήτησε την παραίτηση του καγκελάριου Καρλ Νεχάμερ: «Όταν υφίστασαι μια τόσο ιστορική ήττα, τότε υπάρχει μόνο ενός είδους συνέπεια». Τόνισε επίσης ότι την πρώτη επιλογή για την αναζήτηση κυβερνητικού εταίρου θα πρέπει να έχει το κόμμα του.
Τι σημαίνει η νίκη του FPÖ για την Αυστρία – Έλεγχοι συνόρων και απελάσεις οι προεκλογικές «υποσχέσεις» της Ακροδεξιάς
Το Κόμμα της Ελευθερίας (FPÖ), το οποίο προηγείται στις δημοσκοπήσεις από το τέλος του 2022, κέρδισε πρόσφατα και τις ευρωεκλογές, με περιοριστικές προτάσεις για το μεταναστευτικό, αμφισβήτηση της πολιτικής για την πανδημία και εγγύτητα με τον Βλαντίμιρ Πούτιν.
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση ανήκει στην ίδια ομάδα με το κόμμα του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν. Ο Χέρμπερτ Κικλ, θήτευσε κοντά στον Γιεργκ Χάιντερ τη δεκαετία του 2000, θεωρείται γνήσιος λαϊκιστής και αυτοδιαφημίζεται ως «αντισυστημικός», ενώ φιλοδοξεί, όπως λέει, να γίνει «ο καγκελάριος του λαού».
Το FPÖ έχει συγκυβερνήσει ως «μικρός» εταίρος ήδη δύο φορές με το ÖVP, αλλά ο αμφιλεγόμενος Κικλ δεν θα είναι εύκολο να εξασφαλίσει εταίρο. Για να αποκλειστεί από την κυβέρνηση, είναι πιθανό να χρειαστεί η συνεργασία τριών κομμάτων.
Στο προεκλογικό του πρόγραμμα, το FPÖ ζητά την «απέλαση των απρόσκλητων αλλοδαπών», την επίτευξη ενός πιο «ομοιογενούς» έθνους με αυστηρό έλεγχο των συνόρων και την αναστολή του δικαιώματος ασύλου μέσω ενός «νόμου έκτακτης ανάγκης» για τη δημιουργία μιας «οχυρής Αυστρίας».
Ειδήσεις σήμερα:
Μητσοτάκης: Το ότι συζητάμε με τον Ερντογάν, δεν σημαίνει ότι συμφωνούμε – Μεγάλο ενδιαφέρον διεθνών επενδυτών για Ελλάδα
Η στιγμή που απογειώνονται τα ισραηλινά μαχητικά για να σκοτώσουν τον Νασράλα – Τι είναι οι βόμβες «bunker buster» που έριξαν
«Το ευχαριστήθηκα… και καλά της κάναμε» – Σοκάρουν οι διάλογοι για τον ξυλοδαρμό της 14χρονης στη Γλυφάδα
UPD: 54 ΣΧΟΛΙΑ