Το Μεσοπρόθεσµο ∆ηµοσιονοµικό ∆ιαρθρωτικό Σχέδιο 2025-2028 πρόκειται να παρουσιαστεί στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο.
Αποκαλυπτήρια θα έχουμε σήμερα για το τετραετές Μεσοπρόθεσµο Δηµοσιονοµικό Διαρθρωτικό Σχέδιο (Fiscal Structural Plan) το οποίο πρόκειται να παρουσιαστεί στο υπουργικό συμβούλιο από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη και τον υφυπουργό Θάνο Πετραλιά. Πρόκειται για το τετραετές πλάνο το οποίο πρέπει να υποβάλλουν στις Βρυξέλλες όλες οι χώρες της ΕΕ -συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας- στο πλαίσιο των νέων Δημοσιονομικών Κανόνων της Ένωσης.
- Οι κρίσιμες ανακοινώσεις των επόμενων ημερών – Crash test για οικονομία και τιμές
Το τετραετές πλάνο θα καθορίζει τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα και τη μείωση του δημοσίου χρέους από το 2025 έως και το 2028, όπως ορίζουν οι κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το νέο στοιχείο είναι το όριο αύξησης των πρωτογενών δαπανών του κάθε κράτους, το οποίο για τη χώρα μας όπως φαίνεται θα κλειδώσει κοντά στο 3,5% με 3,6% για το 2025 και θα πάει πιο κοντά στο 3% τις επόμενες τρεις χρονιές.
Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Ότι οι χώρες της ΕΕ δεν θα μπορούν πλέον να αυξάνουν τις δαπάνες τους, ακόμη και αν υπάρχει υπεραπόδοση των φόρων για μια χρονιά. Τα όποια υπερέσοδα θα δημιουργούν ένα «κουμπαρά» για άλλες χρονιές που μπορεί λόγω διαφόρων παραγόντων να υπάρξει υστέρηση στα δημόσια έσοδα.
Πρόκειται για μια σημαντική αλλαγή που βάζει τέλος στις πρακτικές του πρόσφατου παρελθόντος όπου τα «υπερέσοδα» γινόντουσαν επιπλέον παροχές. . «Είναι σημαντικό να τονίζουμε ότι αν ένα έτος πετύχουμε παραπάνω έσοδα από το προβλεπόμενο, δεν θα έχουμε τη δυνατότητα να τα μοιράσουμε σε παροχές. Αλλά και αντίστροφα αν έχουμε λιγότερα έσοδα, δεν θα είμαστε υποχρεωμένοι να προβούμε σε περικοπές δαπανών», είχε δηλώσει από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ.
Η μείωση του χρέους
Μια ακόμη αλλαγή είναι ότι η απαιτούμενη μείωση χρέους δεν είναι πλέον ίδια για όλους, αλλά θα υπολογίζεται με βάση τα χαρακτηριστικά κάθε κράτους μέλους. Ως ελάχιστο όριο για τα κράτη με υψηλό χρέος (>90% του ΑΕΠ), όπως η Ελλάδα, τίθεται η μείωση του χρέους κατά μέσο όρο 1% υπολογιζόμενο καθ’ όλη την διάρκεια εφαρμογής του τετραετούς προγράμματος.
Στόχος της χώρας μας που θα αποτυπώνεται και στο Μεσοπρόθεσμο είναι η μείωση του χρέους να είναι πολύ μεγαλύτερη με στόχο ο κρατικός δανεισμός να συρρικνωθεί σε «κοντά στο 130%» του ΑΕΠ μέχρι το τέλος του 2028, όπως δήλωσε πρόσφατα ο ΥΠΕΘΟ μιλώντας στο -.