Τον πρώτο πολυετή προϋπολογισμό που φτιάχνεται με βάση τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ και θα τεθεί σε διαβούλευση πριν κατατεθεί στις Βρυξέλλες παρουσίασε ο Υπουργός Οκονομίας Κωστής Χατζιδάκης και ο Υφυπουργός Θάνος Πετραλιάς.
Τον πρώτο πολυετή προϋπολογισμό που φτιάχνεται με βάση τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ και θα τεθεί σε διαβούλευση πριν κατατεθεί στις Βρυξέλλες παρουσίασαν ο Υπουργός Οκονομίας Κωστής Χατζηδάκης και ο Υφυπουργός Θάνος Πετραλιάς. Περιέγραψαν τους στόχους, την διαπραγμάτευση που οδήγησε σε 1 δισ. επιπλέον περιθώριο δαπανών αλλά και την άνοδο των Δημοσίων Επενδύσεων σε πάνω από 20 δισ. ευρώ το 2026.
Έγινε σαφές, πως επιπλέον περιθώριο μπορεί να υπάρξει μόνο μέσα από επιπλέον έσοδα, όπως για παράδειγμα από την πάταξη της φοροδιαφυγής ή από εξοικονόμηση δαπανών για παράδειγμα με επισκόπηση δαπανών. Προβλέπει αύξηση δαπανών 3,7% το 2025 από 3% που ήταν η πρόταση της Κομισιόν και αύξηση 3,6% από 3,2% που ήταν αρχικά. Το 2026 προβλέπεται αύξηση 3% και το 2028 αύξηση 3%. Εγινε σαφές πως το πιο μεγάλο μέρος από την αύξηση θα οδεύει σε συντάξεις και άμυνα.
Το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό-Διαρθρωτικό Σχέδιο 2025-2028 στοχεύει στη άνοδο του ΑΕΠ κατά 50 δισ. στα 272 δισ. ευρώ το 2028 από 220 δισ. ευρώ σήμερα αλλά και σε μείωση του χρέους κατά 20% του ΑΕΠ. Βασίζεται σε συντηρητική πρόβλεψη για άνοδο του ΑΕΠ αλλά και περιλαμβάνει διαρθρωτικές αλλαγές που προβλέπονται από τους κανόνες της ΕΕ.
Η ηγεσία του ΥΠΕΘΟ επιβεβαίωσε και τη διαδικασία εξομάλυνσης του προφίλ του χρέους που είναι σε εξέλιξη για να λειανθεί η κορύφωση του 2032.
Ο κ. Χατζηδάκης εξήγησε πως όλα τα κράτη της ΕΕ θα εφαρμόσουν για πρώτη φορά το νέο αυτό πλαίσιο που οφελεί την Ελλάδα γιατί απαιτεί χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα.
Εξήγησε τις αλλαγές στους νέους κανόνες με κυριότερη το ανώτατο όριο δαπανών και παρουσίασε τα 4 οφέλη για την Ελλάδα στη διαπραγμάτευση για το εν λόγω όριο με κυριότερη ένα επιπλέον περιθώριο 700 εκατ για το 2025 και ακόμη 400 εκατ ευρώ για το 2026.
Έκανε σαφές πως το όριο δαπανών οδηγεί σε αντι-κυκλική πολιτική. Γιατί μένει αμετάβλητο ακόμη και σε περιόδους επιβράδυνσης.
Όσον αφορά στο έλλειμμα, ο υπουργός Οικονομίας εξήγησε πως είναι ασφαλώς εντός του στόχου του 3% του ΑΕΠ που ορίζουν και με το νέο πλαίσιο οι κανόνες «στέλνοντας ένα μήνυμα εμπιστοσύνης στις αγορές»
Για τον κατώτατο μισθό, ο κ. Χατζηδάκης επανέλαβε τη δέσμευση της κυβέρνησης να φτάσει στα 950 ευρώ έως το 2027.
Όπως ανέφερε ο αρμόδιος υφυπουργός Θάνος Πετραλιάς το Μεσοπρόθεσμο θα κριθεί στις 28/11 από τους ΥΠΟΙΚ της ΕΕ και θα σταλεί στις Βρυξέλλες τις πρώτες ημέρες του Οκτωβρίου. Θα προηγηθεί διαβούλευση στη Βουλή με τη συμμετοχή της ΤτΕ.
Ανέφερε τον κανόνα δαπανών και τους υπόλοιπους κανόνες με επίκεντρο το διαρθρωτικό δημοσιονομικό έλλειμμα.
Οι 8 μεταρρυθμίσεις
- Δημογραφικό
– Πρόσθετη προστασία σε οικογένειες με 3 παιδιά και άνω
– Έκπτωση φόρου για χρηματικές παροχές υπέρ νέων γονέων
– Μείωση του φόρου ασφαλίστρου (15%) ιδιωτικών συμβολαίων υγείας για παιδιά
- Στεγαστικό
– Πρόγραμμα «Σπίτι μου 2»
– Τοπικοί περιορισμοί στις βραχυχρόνιες μισθώσεις
– Κίνητρα για μακροχρόνιες μισθώσεις κενών ακινήτων
- Αντιμετώπιση συνεπειών κλιματικής κρίσης
– Επενδύσεις στην πρόληψη πυρκαγιών
– Μείωση ΕΝΦΙΑ για ασφάλιση κατοικιών
– Αύξηση περιμέτρου υποχρεωτικής ασφάλισης επιχειρήσεων
- Ενίσχυση του συστήματος Υγείας
– Προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού
– Αναβάθμιση νοσοκομείων
– Έλεγχος προμηθειών
- Αναβάθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος
– Μη κρατικά πανεπιστήμια
– Ανακαίνιση σχολικών κτηρίων
– Προγράμματα επαγγελματικής εκπαίδευσης – κατάρτισης
- Περιορισμός της φοροδιαφυγής
– Πλήρης εφαρμογή του «myData»
– Ηλεκτρονικά τιμολόγια
– Ψηφιοποίηση ελέγχων
– Ψηφιακή ΑΑΔΕ
Ο περιορισμός της φοροδιαφυγής θα επιτρέψει και περαιτέρω μειώσεις φόρων.
- Ενίσχυση της επιχειρηματικότητας
– Κίνητρα για έρευνα και ανάπτυξη – συγχωνεύσεις
– Σύσταση του Εθνικού Επενδυτικού Ταμείου
– Σχέδιο για επέκταση θερμοκηπίων και στήριξη σε νέους αγρότες
- Επισκόπηση δαπανών για ορθολογικότερη κατανομή
Ενδεικτικά:
– Στόχευση κοινωνικών επιδομάτων και επιδομάτων ανεργίας, λειτουργικές δαπάνες, φαρμακευτική δαπάνη, δαπάνες φορέων γενικής κυβέρνησης ΟΤΑ.