Πληθαίνουν οι αντιδράσεις σχετικά με την επιβολή των νέων δασμών της Κομισιόν στα εισαγόμενα από την Κίνα ηλεκτροκίνητα οχήματα. Μετά τη Μαδρίτη, που έχει ήδη εκφράσει ενστάσεις, σειρά παίρνει τώρα το Βερολίνο.
Η Γερμανία παραμένει δύσπιστη και εξακολουθεί να ελπίζει σε μια λύση μέσω διαπραγματεύσεων πριν από την ψηφοφορία της Παρασκευής μεταξύ των κρατών μελών.
Η Γερμανία δεν έχει αποφασίσει πώς θα ψηφίσει για την επιβολή δασμών έως και 45%, δήλωσε την Τρίτη ο Γιοργκ Κούκις, επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του καγκελαρίου Σολτς, σε συνέντευξή του στο - TV. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο εκτελεστικός βραχίονας της ΕΕ, πρότεινε τις εισφορές μετά από έρευνα που διαπίστωσε ότι η Κίνα επιδοτεί άδικα τη βιομηχανία ηλεκτρικών οχημάτων της.
«Είμαστε ενσωματωμένοι στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού, επομένως εκ των προτέρων δεν πιστεύουμε ότι οι δασμοί είναι καλή ιδέα», είπε ο , τονίζοντας ότι οι γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες «εξακολουθούν να εξάγουν πολύ μεγάλες ποσότητες στην Κίνα».
«Μια λύση μέσω διαπραγματεύσεων θα ήταν σίγουρα προτιμότερη από την επιβολή δασμών, ανεξάρτητα από το πόσο βαθμονομημένοι είναι», πρόσθεσε.
«Βλέπουμε ότι με τον τρόπο που συντίθεται η δομή της πρότασης, υπάρχουν όλο και περισσότερες φωνές σκεπτικισμού», είπε ο ίδιος. «Αλλά και πάλι αυτή είναι μια ψηφοφορία που θα διεξαχθεί την Παρασκευή».
Νωρίτερα τον Σεπτέμβριο, ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ κάλεσε τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, να «επανεξετάσουν» τη θέση τους σχετικά με την επιβολή δασμών στα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα: «Οφείλουμε να επανεξετάσουμε, όλοι μαζί, όχι μόνο τα κράτη μέλη, αλλά και η Κομισιόν, την απόφασή μας».
Η ΕΕ και η Κίνα επιδιώκουν έναν συμβιβασμό που θα περιλαμβάνει έναν μηχανισμό ελέγχου των τιμών και του όγκου των εξαγωγών αντί των δασμών.
Διαβάστε σχετικά
Γερμανία και Ιταλία αντιδρούν στους ευρωπαϊκούς στόχους για τα ντίζελ και τα βενζινοκίνητα