Οι μετοχές στη Wall Street υποχωρούν στη συνεδρίαση της Τρίτης (1/10), την πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης του Οκτωβρίου και του τέταρτου τριμήνου, μετά τις εκπληκτικά ισχυρές επιδόσεις του Σεπτεμβρίου και με το βλέμμα όλων στραμμένο στη Μέση Ανατολή.
Στο άνοιγμα της συνεδρίασης, ο Dow Jones σημειώνει πτώση 0,62% στις 42.069,09 μονάδες, ο S&P 500 καταγράφει απώλειες 0,81% στις 5.714,36 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq κινείται, επίσης, πτωτικά, χάνοντας 1,18% στις 17.974,5 μονάδες.
Ο S&P 500 και ο Dow έκλεισαν με ρεκόρ τη συνεδρίαση της Δευτέρας (1/10), αφού ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Jerom Powel δήλωσε ότι η Fed δεν βρίσκεται σε καμία προκαθορισμένη πορεία» όσον αφορά τα επόμενα βήματα για την κίνηση των επιτοκίων και είπε, επίσης, ότι ενδέχεται να προχωρήσει σε δύο νέες μειώσεις τη φετινή χρονιά – κατά 25μ.β. η καθεμία- εάν η οικονομία αποδώσει τα αναμενόμενα.
Ο Σεπτέμβριος είναι συνήθως ο πιο δύσκολος μήνας του έτους για τις μετοχές, αλλά αυτή τη φορά διέψευσε τις προηγούμενες τάσεις. Και οι τρεις βασικοί δείκτες σημείωσαν μηνιαία κέρδη, ενώ ο φετινός ήταν ο πρώτος θετικός Σεπτέμβριος για τον S&P 500 από το 2019. Ο S&P 500, ο Dow και ο Nasdaq Composite έκλεισαν σε θετικό έδαφος και το τρίτο τρίμηνο.
Η δήλωση του προέδρου της Fed Jerome Powel για μια νέα μείωση επιτοκίων ενίσχυσε τις επιδόσεις των μετοχών. Οι επενδυτές προσβλέπουν πλέον στην έκθεση για τις μη αγροτικές μισθοδοσίες του Σεπτεμβρίου που αναμένεται την Παρασκευή (4/10) και θα αποτελέσει τον επόμενο καταλύτη για τους βασικούς δείκτες.
«Ο κίνδυνος για τις μετοχές είναι μάλλον καθοδικός», δήλωσε ο Dave Sekera, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής στη Morningstar. «Με τη Fed να ξεκινάει μια πολιτική νομισματικής χαλάρωσης με μείωση κατά 50 μονάδες βάσης αντί της τυπικής μείωσης κατά 25 μονάδες βάσης, το ερώτημα που προκύπτει είναι το εξής: Εκτιμά η Fed μεγαλύτερη εξασθένηση στις θέσεις εργασίας και την ανεργία από ό,τι η αγορά;»»
Οι επενδυτές παρακολουθούν, επίσης, την απεργία των μελών της Διεθνούς Ένωσης Λιμενεργατών στις ανατολικές ακτές και στον Κόλπο. Αν και οι καταναλωτές μπορεί να μην αισθανθούν άμεσα την πίεση, η στάση εργασίας θα μπορούσε να κοστίσει στην οικονομία των ΗΠΑ εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια.
Αναφορικά με τη δημοσιοποίηση νέων οικονομικών στοιχείων και δεδομένων, η έρευνα του Γραφείου Στατιστικών Εργασίας των ΗΠΑ για το άνοιγμα θέσεων εργασίας και την απασχόληση τον Αύγουστο, αναμένεται να κοινοποιηθεί την Τρίτη (1/10). Οι μετρήσεις του δείκτη διευθυντών προμηθειών S&P Global U.S. Manufacturing Purchasing Managers’ Index και του ISM Manufacturing PMI είναι επίσης προγραμματισμένο να δημοσιευτούν κατά τη διάρκεια της μέρας.