Αποφάσεις του το 1979 σημαδεύουν το σημερινό πολεμικό τοπίο στην Ουκρανία!
Την 1η Οκτωβρίου ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζίμι Κάρτερ, γνωστός και για την καλλιέργεια φιστικιών (αραχίδα ή αράπτικο) στην προ προεδρία επαγγελματική του ζωή, έκλεισε έναν αιώνα ζωής!
O Τζίμι Κάρτερ γεννήθηκε στη Τζόρτζια και μεγάλωσε στη φάρμα του πατέρα του έκτασης 1.000 περίπου στρεμμάτων. Η καλλιέργεια φιστικιών, γινόταν εναλλάξ με την καλλιέργεια βαμβακιού, όπου η ευεργετική για το έδαφος καλλιέργεια φυστικιών άφηνε το έδαφος σε άριστη κατάσταση για την επόμενη χρονιά όπου και καλλιεργείτο βαμβάκι. Η πρακτική αυτή της αμειψισποράς και εναλλαγής ψυχανθών με άλλες καλλιέργειες, είναι σήμερα ένα από τα μεγάλα ζητούμενα στην πορεία της παγκόσμιας γεωργία προς την αειφορία.
Ο μετέπειτα πρόεδρος των ΗΠΑ σε ηλικία 5 ετών, πουλούσε αλατισμένα φιστίκια σε υπαίθριες αγορές του Πλέιν. Αυτή τη φάση της ζωής του ούτε την ξέχασε, ούτε την απαρνήθηκε ποτέ του. Στην προεκλογική του εκστρατεία για τον Λευκό Οίκο, δημοσίευσε φωτογραφία του να κρατάει γελαστός το αγαπημένο του προϊόν. Άλλωστε, το αγροτικό λόμπυ, αλλά και η κρίσιμη κατάσταση που βρισκόταν τότε η μέση αγροτική εκμετάλλευση στην Αμερική, έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην εκλογή του ως Προέδρου των ΗΠΑ. Αργότερα, έγραψε ένα βιβλίο με τίτλο «Αn hour before dayligh, memories of a rural boyhood» το οποίο έφτασε δεύτερο φιναλίστ για βραβείο Πούλιτζερ το 2022.
Το παγκόσμιο ενδιαφέρον για το φιστίκι, εκτοξεύτηκε αμέσως μετά την εκλογή του και εικόνες και γελοιογραφίες με φιστίκια και τον Προέδρου, έγιναν αυτό που σήμερα θα λέγαμε viral.
Η ενασχόληση του με την αγροτική δραστηριότητα, ξεκίνησε το 1953, όταν πέθανε ο πατέρας του. Τότε παραιτήθηκε από το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ (είχε κάνει και σε πυρηνικό υποβρύχιο) και άρχισε να ασχολείται με την εκμετάλλευση της πατρικής του εκμετάλλευσης, που στο μεταξύ είχε μεγαλώσει σε έκταση. Πολύ νωρίς, κατάλαβε ότι θα ήταν πιο κερδοφόρο αντί να αγοράζει και να πουλάει πιστοποιημένους σπόρους φιστικιού, να τους παράγει ο ίδιος, κάνοντας έτσι ένα βήμα στην απαιτητική δραστηριότητα της σποροπαραγωγής. Παράλληλα, ανέπτυξε τη δουλειά και σε νέους τομείς, εμπορευόμενος λιπάσματα, εδαφοβελτιωτικά, αλλά και βαμβάκι. Μέχρι και αγροτικές ασφάλειες μπορούσες να βρεις στην εταιρεία του.
Κατά την προεδρία του, μεταβίβασε τις εμπορικές δραστηριότητες της εταιρείας του σε Νομικό Γραφείο για προφανείς λόγους, τόσο απασχόλησης όσο και εμποδίων στην προεδρική του Θητεία. Όταν έχασε τις εκλογές του 1981, ο Τσαρλς Κίρμπο, της δικηγορικής εταιρείας που είχε αναλάβει την διαχείριση, τον πληροφόρησε ότι λόγω συνεχόμενων και παρατεταμένων ξηρασιών τα τρία τελευταία χρόνια η εταιρεία είχε αυξήσει τον δανεισμό της κατά 1 εκατ. δολάρια.
Τελικά, οι εμπορικές δραστηριότητες της οικογένειας Κάρτερ πουλήθηκαν για να αποπληρωθεί το χρέος, αλλά διατηρήθηκαν εκτάσεις γης στο Sumter Webster Counties, τις οποίες φρόντισε να μετατρέψει όχι απλώς σε κερδοφόρες αλλά πιλοτικές και υποδειγματικές. Περιέλαβε στις δραστηριότητες τους την υπαίθρια αναψυχή και την φροντίδα του δάσους, δείχνοντας έτσι εμπράκτως τις απόψεις του για τα τεκταινόμενα και το που πάει ο αγροτικός χώρος.
Στο προφανές ερώτημα, τι έκανε ως Πρόεδρος για τον αγροτικό τομέα των ΗΠΑ η απάντηση είναι μάλλον αρνητική. Η θητεία του σημαδεύτηκε από την μεγάλη ενεργειακή κρίση, τον υψηλό πληθωρισμό και τα πολύ υψηλά επιτόκια(μέχρι 21,5% έφθασαν).
Ήδη πριν την εκλογή του Κάρτερ στην προεδρία, τα πράγματα για τους Αμερικάνους αγρότες δεν πήγαιναν καλά. Έτσι, αμέσως μετά την ανάληψη της Προεδρίας το 1977, δημιουργήθηκε η κίνηση American Agricultre Movement, με σκοπό να οργανώσει όχι μόνο κινητοποιήσεις αλλά ακόμη και αποχή των αγροτών από σπορά και κατά συνέπεια προσφορά αγροτικών προϊόντων. Αίτημα των αγροτών ήταν «Ισοτιμία όχι ελεημοσύνη». Τα αυξημένα έξοδα καλλιέργειας, υπερσκέλιζαν τα έσοδα και το αρνητικό αποτέλεσμα είχε οδηγήσει τον δανεισμό των αγροτών σε υψηλά επίπεδα. Λόγω όμως των πολύ αυξημένων επιτοκίων, πολλοί δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν στις συμβατικές τους υποχρεώσεις, με συνέπεια την ανάληψη εκ μέρους τραπεζών μέτρων.
Τρακτέρ κατέβηκαν μέχρι το Λευκό Οίκο, σε διαδήλωση που συμμετείχε και η αδελφή του Προέδρου, Γκλόρια. Ενώ είχε δείξει τη δυσφορία του για τις κινητοποιήσεις αυτές τελικά συναίνεσε στη ρύθμιση επί κατασχεμένων αγροτικών περιουσιών. Εν κατακλείδι οι Αμερικανοί θα τον θυμούνται από τη απαγόρευση εξαγωγής αγροτικών προϊόντων στην τότε Σοβιετική Ένωση, λόγω της εισβολής στο Αφγανιστάν! Οι συνέπειες για το αγροτοδιατροφικό κύκλωμα των ΗΠΑ ήταν δραματικές. Οι χρεωκοπίες αγροτών και επιχειρήσεων εκτοξεύθηκαν και στην ουσία ξεκίνησε μια μεγάλων διαστάσεων αναδιάρθρωση της αμερικάνικης γεωργίας που όμως την έφερε στην παγκόσμια πρωτοκαθεδρία.
Πέραν όμως αυτού, η τότε Σοβιετική Ένωση αντελήφθη δύο πράγματα: πρώτον ότι μπορούσαν να βρουν άφθονα και φθηνά σιτάρια σε άλλες αγορές όπως η Αργεντινή και δεύτερον πως μπορούσαν να καλλιεργήσουν σιτηρά σε δικές τους εκτάσεις κυρίως στην Ουκρανία! Και όχι μόνο όπως απέδειξαν τα πρόσφατα πολεμικά γεγονότα.
O Τζίμι Κάρτερ χειρίστηκε όμως με επιτυχία, ίσως εξ’ αντανακλάσεως, ένα άλλο αγροτικό θέμα που έχει μάλιστα θέμα με φιστίκια αλλά όχι τις αραχίδες που καλλιεργούσε ο ίδιος αλλά τα κελυφωτά που προέρχονται από τα δένδρα. Μετά την μεγάλη κρίση μεταξύ ΗΠΑ και Περσίας το Νοέμβριο του 1979 με το γνωστό θέμα της ομηρείας Αμερικανών πολιτών στην πρεσβεία της Τεχεράνης, ο Πρόεδρος Κάρτερ εξέδωσε πράξη κυρώσεων έναντι του Ιράν σε πολλά πεδία. Ένα από αυτό ήταν η απαγόρευση ιρανικών φυστικιών στις ΗΠΑ, γεγονός που βοήθησε αφάνταστα την νεοσύστατη τότε βιομηχανία κελυφωτού φυστικιού της Καλιφόρνια να ανδρωθεί και να φτάσει σήμερα να είναι ο απόλυτος κυρίαρχος της παγκόσμιας αγοράς, αφήνοντας πίσω την κραταιά τότε Περσία.
Δεν γνωρίζουμε την πνευματική κατάσταση του ανδρός, αλλά βιολογικά κατόρθωσε να ζήσει στον αγαπημένο του αγροτικό χώρο δύο από τα (εξ’ αντανακλάσεως;) επιτεύγματά του: τον μεγάλο ρόλο που παίζει πια το Ουκρανικό σιτάρι για την παγκόσμια αγορά και κυρίως τις φτωχές χώρες αλλά και την κυριαρχία του Καλιφορνέζικου κελυφωτού φιστικιού έναντι του Πέρσικου και τα δύο εν μέσω πολεμικών συρράξεων!