Η Meta επεκτείνει το Fraud Intelligence Reciprocal Exchange (FIPE) για να επιτρέψει στις τράπεζες του Ηνωμένου Βασιλείου να ανταλλάσσουν απευθείας πληροφορίες με τον γίγαντα των social media.
Τη συνεργασία με δύο κορυφαίες τράπεζες του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοίνωσε την Τετάρτη η Meta, μητρική εταιρεία του Facebook, σε μια συμφωνία ανταλλαγής πληροφοριών για την προστασία των καταναλωτών από απάτες.
Όπως αναφέρεται, η Meta επεκτείνει το Fraud Intelligence Reciprocal Exchange (FIPE) για να επιτρέψει στις τράπεζες του Ηνωμένου Βασιλείου να ανταλλάσσουν απευθείας πληροφορίες με τον γίγαντα των social media, σε μια προσπάθεια να τον βοηθήσει να εντοπίσει και να καταστρέψει λογαριασμούς απάτης και συντονισμένα συστήματα απάτης, σύμφωνα με το CNBC.
Η Meta θεωρεί ότι η τεχνολογία έχει ήδη δοκιμαστεί σε πολλά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα του Ηνωμένου Βασιλείου. Ανέφερε μάλιστα ότι κατάφερε να καταργήσει 20.000 λογαριασμούς από απατεώνες που συμμετείχαν σε ένα δίκτυο απάτης με εισιτήρια συναυλιών που στόχευε ανθρώπους στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ, χάρη στα δεδομένα που μοιράστηκαν οι Βρετανοί δανειστές NatWest και Metro Bank.
Η NatWest και η Metro Bank είναι οι μόνες τράπεζες στο Ηνωμένο Βασίλειο που συμμετέχουν επί του παρόντος στο σύμφωνο ανταλλαγής πληροφοριών για την απάτη, αλλά περισσότερες πρόκειται να ενταχθούν αργότερα, σύμφωνα με τη Meta.
«Αυτή η απόφασή μας έχει ήδη οδηγήσει στην ανάληψη δράσης κατά χιλιάδων λογαριασμών που διαχειρίζονται απατεώνες, γεγονός που υποδεικνύει τη σημασία της συνεργασίας τραπεζών και πλατφορμών για την αντιμετώπιση αυτού του κοινωνικού ζητήματος», δήλωσε ο Nathaniel Gleicher, παγκόσμιος επικεφαλής της Meta για την καταπολέμηση της απάτης.
Η Meta και οι απάτες στις πλατφόρμες της
Η Meta αντιμετωπίζει εδώ και καιρό εκκλήσεις από τις τράπεζες στο Ηνωμένο Βασίλειο να κάνει περισσότερα για να σταματήσει τους απατεώνες να αλωνίζουν στις πλατφόρμες της, οι οποίες περιλαμβάνουν το Facebook, το Instagram και το WhatsApp.
Το 2022, η βρετανική ψηφιακή τράπεζα Starling, η οποία υποστηρίζεται από την Goldman Sachs, άρχισε να μποϊκοτάρει τη Meta και απέσυρε τη διαφήμισή της από τις πλατφόρμες της, λόγω ανησυχιών ότι η εταιρεία αδυνατούσε να αντιμετωπίσει τις δόλιες οικονομικές διαφημίσεις.
Οι εφαρμογές της Meta έχουν γίνει συχνά αντικείμενο κατάχρησης από απατεώνες που προσπαθούν να αποσπάσουν από τους χρήστες τα χρήματά τους μέσω διαφόρων δόλιων συστημάτων.
Μια από τις πιο συνηθισμένες μορφές απάτης που συναντούν οι χρήστες στις πλατφόρμες της εταιρείας είναι η εξουσιοδοτημένη απάτη push payment, μέσω της οποίας οι εγκληματίες προσπαθούν να πείσουν τους ανθρώπους να τους στείλουν χρήματα υποδυόμενοι άτομα ή επιχειρήσεις που πωλούν μια υπηρεσία.
Η Meta εφαρμόζει ήδη πολιτικές που απαγορεύουν την προώθηση της οικονομικής απάτης, όπως απάτες με δάνεια και συστήματα που υπόσχονται υψηλές αποδόσεις. Η εταιρεία απαγορεύει επίσης τις διαφημίσεις που υπόσχονται μη ρεαλιστικά αποτελέσματα ή εγγυώνται οικονομική απόδοση.