Φθηνότερο το πετρέλαιο θέρμανσης σε σχέση με πέρυσι αλλά για πόσο;Αν και στο τρέχον χρονικό διάστημα οι τιμές είναι συγκρατημέρνες, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ακόμη και ένα ράλι των τιμών του Brent λόγω της κλιμακούμενης κρίσης στην Μέση Ανατολή.
Φθηνότερα σε σχέση με πέρυσι φαίνεται ότι θα πληρώσουν φέτος για την αγορά πετρελαίου θέρμανσης οι Έλληνες καταναλωτές καθώς εάν η έναρξη της περιόδου διάθεσης ήταν σήμερα, η τιμή του θα κυμαινόταν μεταξύ 1,11 και 1,12 ευρώ, δηλαδή περίπου 30 λεπτά χαμηλότερα σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.
Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι στο τρέχον χρονικό διάστημα οι τιμές είναι συγκρατημέρνες, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ακόμη και ένα ράλι των τιμών του Brent (και επομένως και των καυσίμων στην Ελλάδα) λόγω της κλιμακούμενης κρίσης στην Μέση Ανατολή. Ενώ μέχρι πριν από δύο ημέρες το Brent δεχόταν πιέσεις από το ενδεχόμενο αύξησης των αποθεμάτων και τις εκτιμήσεις για μείωση της παγκόσμιας ζήτησης, η πυραυλική επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ την Τρίτη και τα αντίποινα που υποσχέθηκε το δεύτερο διατηρούν την αγορά σε μια ισορροπία τρόμου.
Ο κίνδυνος διακοπής του εφοδιασμού με πετρέλαιο αυξάνεται καθώς εντείνονται οι μάχες στη Μέση Ανατολή, αλλά από την άλλη, όπως προβλέπουν οι αναλυτές, η παγκόσμια αγορά απέχει πολύ από το να ξεμείνει από πετρέλαιο. Ο ΟΠΕΚ + διατηρεί μεγάλες ποσότητες εφεδρικού αργού και θα μπορούσε να παρέμβει στο ρήγμα, σύμφωνα με την Rystad Energy και αυτή είναι μια άποψη που συμμετίζονται και άλλοι παράγοντες της διεθνούς αγοράς. Το σίγουρο είναι ότι τα γεωπολιτικά δεδομένα αλλάζουν πλέον από μέρα σε μέρα και οι τιμές μπορούν να παρασυρθούν εύκολα από την δίνη των εξελίξεων.
Όπως σημειώνει παράγοντας της αγοράς μιλώντας στο -, «κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει τις χαμηλές τιμές καθώς οι γεωπολιτικές εξελίξεις είναι καταιγιστικές και θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε νέα άνοδο των διεθνών τιμών. Σίγουρα πάντως, με βάση τις σημερινές τιμές, οι Έλληνες θα πλήρωναν γύρω στο 1,11-1,12 ευρώ το λίτρο για αγορά πετρελαίου θέρμανσης. Δεν θεωρούμε ωστόσο ότι θα μπορούσε η τιμή να πέσει κάτω από το 1 ευρώ».
Πάντως, εάν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις για την τιμή εκκίνησης, οι προοπτικές για τη ζήτηση και την πορεία της αγοράς θα είναι πιο θετικές από άλλες χρονιές (καιρού επιτρέποντος). Κατά την προηγούμενη περίοδο διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης, δηλαδή από τον Οκτώβριο 2023 μέχρι τον Απρίλιο 2024, η ζήτηση κατέγραψε πτώση κατά 23% σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη σεζόν, κυρίως λόγω της παρατεταμένης καλοκαιρίας.
Τα μέτρα ελάφρυνσης που έχουν «πέσει στο τραπέζι» και οι δικαιούχοι
Όπως και τα προηγούμενα χρόνια, η κυβέρνηση αναμένεται να στηρίξει τους ευάλωτους με την χορήγηση επιδόματος θέρμανσης. Μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένεται η Κοινή Υπουργική Απόφαση για τα ποσά του επιδόματος της θέρμανσης αλλά και για τις προϋποθέσεις χορήγησης του. Πέρυσι, το επίδομα αφορούσε όλα τα είδη καυσίμων (πετρέλαιο θέρμανσης φυσικό αέριο, υγραέριο, καυσόξυλα, βιομάζα ή θερμική ενέργεια μέσω τηλεθέρμανσης) και προς αυτή την κατεύθυνση φαίνεται να προσανατολίζονται και φέτος τα αρμόδια υπουργεία.
Με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, οι δικαιούχοι μπορούν να λάβουν από 100 έως 800 ευρώ (ή μέχρι 1.000 για οικισμούς με αυξημένες ενεργειακές ανάγκες), ενώ για τη λήψη του επιδόματος πρέπει να πληρούνται συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια (ετήσιο εισόδημα έως 16.000 ευρώ για άγαμους, έως 24.000 ευρώ για έγγαμούς ενώ το ποσό αυτό θα αυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε τέκνο, για τις οικογένειες με παιδιά).
Το εισοδηματικό όριο για ένα νοικοκυριό με 1 παιδί θα πρέπει να ανέρχεται στα 29.000 ευρώ, για ένα νοικοκυριό με 2 παιδιά θα πρέπει να είναι στα 34.000 ευρώ και για ένα νοικοκυριό με 3 παιδιά το κριτήριο του εισοδήματος στα 39.000 ευρώ. Παράλληλα, η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 200.000 ευρώ για τους άγαμους και τα 300.000 ευρώ για τους έγγαμους και τις μονογονεϊκές οικογένειες. Υπενθυμίζεται ότι το επίδομα καταβάλλεται ύστερα από αίτηση στην πλατφόρμα «myΘέρμανση» της ΑΑΔΕ.
Ένα μέτρο το οποίο ζητά η αγορά αλλά δεν έχει εφαρμοστεί μέχρι στιγμής είναι η οριζόντια επιδότηση στην αντλία με αξιοποίηση του κονδυλίου που προβλέπεται για φέτος αλλά και το ποσόν που δεν διατέθηκε πέρυσι (από τα 276 εκατομμύρια ευρώ, απορροφήθηκαν τα 200 εκατ. ευρώ). Η πρόταση αυτή υποβλήθηκε από την ΠΟΠΕΚ και αποτελεί ένα πάγιο αίτημα του κλάδου. Πρακτικά σημαίνει ότι την επιδότηση θα την λάμβαναν όλοι ανεξαιρέτως οι καταναλωτές που θα προέβαιναν σε αγορά πετρελαίου θέρμανσης, ένα μέτρο το οποίο η αγορά πιθανολογεί ότι θα οδηγούσε σε αύξηση της ζήτησης και των εσόδων αλλά που δεν δείχνει να προκρίνει η κυβέρνηση καθώς, όπως έχει επισημάνει προτάσσει την ενίσχυση των πιο ευάλωτων.
Τέλος, μια ακόμη πρόταση που έχει τεθεί επανειλημμένως από τον κλάδο είναι να μειωθεί η φορολογία στα καύσιμα με στόχο να τονωθεί η ζήτηση και να αυξηθούν και τα έσοδα του κράτους. Όπως είναι γνωστό, στην Ελλάδα, το 55% της τελικής τιμής στην αντλία είναι φόροι και δασμοί. Για το θέμα αυτό, η κυβέρνηση έχει υπογραμμίσει ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος και ως εκ τούτου δεν φαίνεται να συζητά, τουλάχιστον για την ώρα, ένα τέτοιο ενδεχόμενο.