Με φόντο τον βομβαρδισμό του Ισραήλ νωρίς το πρωί της Πέμπτης στο κέντρο της Βηρυτού, οι ηγέτες της G7 εξέφρασαν «έντονη ανησυχία» για την κρίση στη Μέση Ανατολή, ενώ η Κίνα κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να λάβει «επείγουσες ενέργειες» για την αποκλιμάκωση της κατάστασης στη Μέση Ανατολή.
Το Ισραήλ βομβάρδισε τα ξημερώματα της Πέμπτης (3 Οκτωβρίου) το κέντρο της Βηρυτού, προκαλώντας το θάνατο τουλάχιστον έξι ανθρώπων, σε αντίποινα για το πλήγμα που δέχθηκε χθες από το Λίβανο.
Το Ισραήλ δήλωσε ότι πραγματοποίησε μια ακριβής αεροπορική επιδρομή στη Βηρυτό. Αυτόπτες μάρτυρες του Reuters ανέφεραν ότι άκουσαν μια τεράστια έκρηξη και μια πηγή ασφαλείας δήλωσε ότι στόχος ήταν ένα κτίριο στη συνοικία Μπαχούρα της κεντρικής Βηρυτού κοντά στο κοινοβούλιο. Αυτό σηματοδοτεί το πιο κοντινό ισραηλινό πλήγμα στην πρωτεύουσα του Λιβάνου.
Τουλάχιστον έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν και επτά τραυματίστηκαν, δήλωσαν Λιβανέζοι αξιωματούχοι υγείας. Μια φωτογραφία που κυκλοφόρησε σε λιβανέζικες ομάδες WhatsApp, την οποία το Reuters δεν μπόρεσε να επαληθεύσει αμέσως, έδειχνε ένα κτίριο που είχε υποστεί σοβαρές ζημιές και ο πρώτος όροφος του φλεγόταν.
Τρεις πύραυλοι έπληξαν επίσης το νότιο προάστιο Νταχίγια, όπου σκοτώθηκε την περασμένη εβδομάδα ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα, ενώ ακούστηκαν και δυνατές εκρήξεις, δήλωσαν αξιωματούχοι των λιβανέζικων υπηρεσιών ασφαλείας. Τα νότια προάστια δέχθηκαν περισσότερα από δώδεκα ισραηλινά πλήγματα την Τετάρτη.
Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις κάλεσαν τους κατοίκους των λιβανέζικων χωριών που εκκένωσαν τα σπίτια τους να μην επιστρέψουν μέχρι νεωτέρας. «Οι επιδρομές του IDF συνεχίζονται», δήλωσε την Πέμπτη στο X ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Αβιτσάλ Αντράι.
Μία ημέρα αφότου το Ιράν εκτόξευσε περισσότερους από 180 πυραύλους προς το Ισραήλ, το Ισραήλ ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι οκτώ στρατιώτες σκοτώθηκαν σε χερσαίες μάχες στο νότιο Λίβανο, καθώς οι δυνάμεις του εισχωρούν προς τον βόρειο γείτονά του.
Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι τακτικές μονάδες πεζικού και τεθωρακισμένων εντάχθηκαν στις χερσαίες επιχειρήσεις του στο Λίβανο την Τετάρτη, ενώ, παράλληλα, η πυραυλική επίθεση του Ιράν και η υπόσχεση του Ισραήλ για αντίποινα αύξησαν τις ανησυχίες ότι η πετρελαιοπαραγωγός Μέση Ανατολή θα μπορούσε να εμπλακεί σε μια ευρύτερη σύγκρουση.
Η Χεζμπολάχ δήλωσε ότι οι μαχητές της έχουν εμπλακεί σε μάχες με τις ισραηλινές δυνάμεις στο εσωτερικό του Λιβάνου. Το κίνημα ανέφερε χερσαίες συγκρούσεις για πρώτη φορά από τότε που οι ισραηλινές δυνάμεις πέρασαν τα σύνορα τη Δευτέρα. Η Χεζμπολάχ δήλωσε ότι κατέστρεψε τρία ισραηλινά άρματα μάχης Merkava με ρουκέτες κοντά στη συνοριακή πόλη Maroun El Ras.
Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, σε ένα βίντεο συλλυπητηρίων, δήλωσε τα εξής: «Βρισκόμαστε στο αποκορύφωμα ενός δύσκολου πολέμου ενάντια στον άξονα του κακού του Ιράν, που θέλει να μας καταστρέψει. Αυτό δεν θα συμβεί γιατί θα είμαστε ενωμένοι και με τη βοήθεια του Θεού θα νικήσουμε μαζί».
G7 και Κίνα καλούν σε διπλωματία
Το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου δήλωσε ότι οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές σκότωσαν τουλάχιστον 46 ανθρώπους στα νότια και στο κέντρο της χώρας τις τελευταίες 24 ώρες.
Το Ιράν δήλωσε την Τετάρτη ότι η πυραυλική ομοβροντία του – η μεγαλύτερη επίθεση που έχει πραγματοποιήσει ποτέ στο Ισραήλ – τελείωσε εκτός αν υπάρξει περαιτέρω πρόκληση, αλλά το Ισραήλ και οι Ηνωμένες Πολιτείες υποσχέθηκαν να ανταποδώσουν σκληρά.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι δεν θα υποστηρίξει κανένα ισραηλινό χτύπημα στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν ως απάντηση στην επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους και προέτρεψε το Ισραήλ να δράσει «αναλογικά» εναντίον του πρωταρχικού περιφερειακού εχθρού του.
Ο Μπάιντεν συμμετείχε σε μια κλήση με άλλους ηγέτες της Ομάδας των Επτά μεγάλων δυνάμεων για να διαμορφώσουν μια ενιαία απάντηση, η οποία περιλαμβάνει νέες κυρώσεις κατά της Τεχεράνης, δήλωσε ο Λευκός Οίκος.
Οι ηγέτες της G7 εξέφρασαν «έντονη ανησυχία» για την κρίση στη Μέση Ανατολή, αλλά δήλωσαν ότι μια διπλωματική λύση εξακολουθεί να είναι βιώσιμη και ότι μια σύγκρουση σε ολόκληρη την περιοχή δεν είναι προς το συμφέρον κανενός, αναφέρεται σε ανακοίνωση.
Η Κίνα κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να λάβει «επείγουσες ενέργειες» για την αποκλιμάκωση της κατάστασης στη Μέση Ανατολή.
«Το Συμβούλιο Ασφαλείας φέρει την πρωταρχική ευθύνη για τη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας», δήλωσε ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Κίνας στον ΟΗΕ, Φου Κονγκ, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης του Συμβουλίου Ασφαλείας την Τετάρτη, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.
Ο Φου είπε ότι όλα τα μέρη «πρέπει να επιστρέψουν στο δρόμο των πολιτικών και διπλωματικών λύσεων».
Το Ισραήλ κηρύσσει τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ «persona non grata»
Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ δήλωσε την Τετάρτη ότι απαγορεύει στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες να εισέλθει στη χώρα επειδή δεν καταδίκασε «απερίφραστα» την πυραυλική επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ.
Ο Γκουτέρες εξέδωσε την Τρίτη μια σύντομη δήλωση μετά την πυραυλική επίθεση καταδικάζοντας «τη διεύρυνση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή, με την μία κλιμάκωση μετά την άλλη». Νωρίτερα την Τρίτη, το Ισραήλ είχε στείλει στρατεύματα στο νότιο Λίβανο.
Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Ισραέλ Κατζ δήλωσε ότι η αποτυχία του Γκουτέρες να απευθυνθεί στο Ιράν τον καθιστά persona non grata στο Ισραήλ.
«Όποιος δεν μπορεί να καταδικάσει απερίφραστα την αποτρόπαια επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ, όπως έκαναν σχεδόν όλες οι χώρες του κόσμου, δεν αξίζει να πατήσει το πόδι του σε ισραηλινό έδαφος», δήλωσε ο Κατζ.
«Το Ισραήλ θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τους πολίτες του και να διατηρεί την εθνική του αξιοπρέπεια, με ή χωρίς τον Αντόνιο Γκουτέρες».
Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Στεφάν Ντιζαρίκ δήλωσε πως πρόκειται για μια πολιτική ανακοίνωση και αποτελεί «μία ακόμη επίθεση, ας πούμε, στο προσωπικό του ΟΗΕ που έχουμε δει [ήδη] από την κυβέρνηση του Ισραήλ». Είπε, επίσης, ότι τα Ηνωμένα Έθνη παραδοσιακά δεν αναγνωρίζουν την έννοια της persona non grata που ισχύει για το προσωπικό των Ηνωμένων Εθνών.
Σε ερώτηση σχετική με την κίνηση αυτή σε συνέντευξη Τύπου, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ Μάθιου Μίλερ δήλωσε τα εξής: «Βήματα όπως αυτά δεν είναι παραγωγικά για να βελτιώσει (το Ισραήλ) τη θέση του στον κόσμο».
1,2 εκατομμύρια εκτοπισμένοι Λιβανέζοι
Η Χεζμπολάχ δήλωσε ότι απώθησε τις ισραηλινές δυνάμεις κοντά σε αρκετές συνοριακές πόλεις και εκτόξευσε ρουκέτες εναντίον στρατιωτικών θέσεων εντός του Ισραήλ.
Ο εκπρόσωπος Τύπου της παραστρατιωτικής ομάδας Μοχάμαντ Αφίφ δήλωσε ότι οι μάχες αυτές ήταν μόνο «ο πρώτος γύρος» και ότι η Χεζμπολάχ διαθέτει αρκετούς μαχητές, όπλα και πυρομαχικά για να απωθήσει το Ισραήλ.
Η προσθήκη από το Ισραήλ στρατευμάτων πεζικού και τεθωρακισμένων από την 36η Μεραρχία, συμπεριλαμβανομένης της Ταξιαρχίας Γκολάνι, της 188ης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας και της 6ης Ταξιαρχίας Πεζικού, έδειξε ότι η επιχείρηση μπορεί να επεκταθεί πέρα από τις περιορισμένες επιδρομές κομάντος.
Ο στρατός έχει δηλώσει ότι η εισβολή του αποσκοπεί σε μεγάλο βαθμό στην καταστροφή σηράγγων και άλλων υποδομών στα σύνορα και δεν υπήρχαν σχέδια για μια ευρύτερη επιχείρηση με στόχο τη Βηρυτό στα βόρεια ή μεγάλες πόλεις στα νότια.
Παρ’ όλα αυτά, εξέδωσε νέες εντολές εκκένωσης για περίπου δύο δωδεκάδες πόλεις κατά μήκος των νότιων συνόρων, δίνοντας οδηγίες στους κατοίκους να κατευθυνθούν βόρεια του ποταμού Αουάλι, ο οποίος ρέει από ανατολικά προς δυτικά περίπου 60 χιλιόμετρα βόρεια των ισραηλινών συνόρων.
Περισσότεροι από 1.900 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και περισσότεροι από 9.000 έχουν τραυματιστεί στο Λίβανο σε σχεδόν ένα χρόνο διασυνοριακών συγκρούσεων, με τους περισσότερους θανάτους να σημειώνονται τις τελευταίες δύο εβδομάδες, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της λιβανικής κυβέρνησης.
Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Νατζίμπ Μικάτι δήλωσε ότι περίπου 1,2 εκατομμύρια Λιβανέζοι έχουν εκτοπιστεί από τις ισραηλινές επιθέσεις.
Η Malika Joumaa, από το Σουδάν, βρήκε καταφύγιο στην εκκλησία του Αγίου Ιωσήφ στη Βηρυτό αφού αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το σπίτι της κοντά στη Σιδώνα, στον παράκτιο νότιο Λίβανο, μαζί με τον σύζυγο και τα δύο παιδιά της.
«Είναι καλό που η εκκλησία προσέφερε τη βοήθειά της. Θα μέναμε στους δρόμους- πού θα πηγαίναμε;».
Το Ιράν ανακοίνωσε πως η πυραυλική επίθεση της Τρίτης ήταν η απάντηση στις ισραηλινές δολοφονίες ηγετών μαχητών, συμπεριλαμβανομένου του Νασράλα, στις επιθέσεις στο Λίβανο εναντίον της ομάδας και στον πόλεμο του Ισραήλ εναντίον των υποστηριζόμενων από το Ιράν παλαιστίνιων μαχητών της Χαμάς στη Γάζα. Δεν υπήρξαν θύματα από την πυραυλική επίθεση στο Ισραήλ, αλλά ένα άτομο σκοτώθηκε στην κατεχόμενη από το Ισραήλ Δυτική Όχθη.