«Θα σεβαστούμε πλήρως τους ευρωπαϊκούς δημοσιονομικούς κανόνες και τις δεσμεύσεις μας», δήλωσε ο νέος υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Αντουάν Αρμάν, προσερχόμενος σήμερα στο Eurogroup στο Λουξεμβούργο.
«Θα σεβαστούμε πλήρως τους ευρωπαϊκούς δημοσιονομικούς κανόνες και τις δεσμεύσεις μας», δήλωσε ο νέος υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Αντουάν Αρμάν, προσερχόμενος σήμερα στο Eurogroup στο Λουξεμβούργο.
«Στόχος μας είναι να μειώσουμε το γαλλικό έλλειμμα στο 5% του ΑΕΠ έως το 2025 και κάτω από το όριο του 3% έως το 2029», δήλωσε ο Αντουάν Αρμάν. «Αυτή είναι μια σοβαρή αξιόπιστη και φιλόδοξη πορεία για τη χώρα μας, προκειμένου να ευθυγραμμιστούμε πλήρως με τους ευρωπαϊκούς δημοσιονομικούς κανόνες», πρόσθεσε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, ο οποίος θα παρουσιάσει στο τέλος της εβδομάδας στο γαλλικό Κοινοβούλιο τον προϋπολογισμό της χώρας για το 2025.
- Διαβάστε ακόμα – Τζεντιλόνι: «Περιορισμένος» προς το παρόν ο αντίκτυπος της γεωπολιτικής αστάθειας στην οικονομία της ΕΕ
Από την πλευρά του, ο Επίτροπος Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι χαιρέτισε τις πρώτες «πολλά υποσχόμενες» συζητήσεις με το νέο υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας. «Άκουσα τις πολιτικές δηλώσεις του Γάλλου πρωθυπουργού Μισέλ Μπαρνιέ, οι οποίες είναι πολύ σημαντικές από δημοσιονομικής απόψεως. Όλοι αναγνωρίζουμε τις δυσκολίες, αλλά έχουμε ήδη ξεκινήσει να συζητάμε σε τεχνικό επίπεδο με τις γαλλικές αρχές και τη νέα κυβέρνηση για το σχέδιο του προϋπολογισμού και ειδικότερα για το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό σχέδιο της χώρας. Οι συζητήσεις ξεκίνησαν την περασμένη εβδομάδα. Είχα μια υποσχόμενη συζήτηση με τον νέο υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας», ανέφερε ο Ιταλός Επίτροπος.
Η νέα γαλλική κυβέρνηση έχει λάβει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή παράταση έως τις 31 Οκτωβρίου, για την προθεσμία υποβολής του πολυετούς δημοσιονομικού σχεδίου της.
Η περικοπή των δημοσίων δαπανών είναι μεταξύ των μέτρων που έχει ήδη ανακοινώσει η γαλλική κυβέρνηση, προκειμένου να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας από το 6,1% του ΑΕΠ φέτος στο 5% το 2025 και στο 3% το 2029. Η Γαλλία έχει μπει από τον Ιούνιο σε διαδικασία περί υπερβολικού ελλείμματος στην ΕΕ, μαζί με άλλες έξι χώρες (Ιταλία, Βέλγιο, Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβακία και Μάλτα). Το χρέος της έφτασε τον Ιούνιο το 112% του ΑΕΠ (3.228,4 δισ. ευρώ).
- – ΜΠΕ