Στα 23,02 λεπτά ανά kWh η τελική οικιακή τον προηγούμενο μήνα, από 23,3 λεπτά ανά κιλοβατώρα τον Αύγουστο. Αισθητά κάτω από τον μέσο όρο για τα 27 κράτη – μέλη, που διαμορφώθηκε στα 26,02 λεπτά ανά kWh. Άνοδος 8% στο αέριο, η μεγαλύτερη πανευρωπαϊκά.
Οριακή μείωση, κατά 1%, καταγράφηκε τον Σεπτέμβριο στα τιμολόγια ρεύματος των ελληνικών νοικοκυριών, όπως δείχνει το νέο δελτίο του δείκτη τιμών ενέργειας για οικιακή χρήση (HEPI), που προσδιορίζεται σε μηνιαία βάση από τις Ρυθμιστικές Αρχές Ενέργειας της Αυστρίας και της Ουγγαρίας, σε συνεργασία με την εταιρεία VaasaETT.
Σύμφωνα με το δελτίο, τον προηγούμενο μήνα η τελική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας (συμπεριλαμβάνοντας ρυθμιζόμενες χρεώσεις, τέλη και φόρους) ήταν 23,02 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα στην Αθήνα (καθώς η έρευνα διεξάγεται σε επίπεδο ευρωπαϊκών πρωτευουσών). Επομένως, διαμορφώθηκε στα ίδια επίπεδα με τον Αύγουστο, όταν έκλεισε στα 23,3 λεπτά ανά κιλοβατώρα.
Υπενθυμίζεται ότι τον Σεπτέμβριο δόθηκε για δεύτερο μήνα επιδότηση στα κυμαινόμενα τιμολόγια, ύψους 1,4 λεπτών ανά κιλοβατώρα. Με την «επίδοση» του Σεπτεμβρίου, η τιμή για τα ελληνικά νοικοκυριά παρέμεινε σε χαμηλότερα επίπεδα από τον μέσο όρο των πρωτευουσών των 27 κρατών-μελών της Ε.Ε., ο οποίος ήταν στα 24,15 λεπτά ανά KWh. Επίσης, η Αθήνα ήταν η 16η ακριβότερη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το «τοπίο» στην Ευρώπη
Στο σύνολο των 33 ευρωπαϊκών πρωτευουσών που περιλαμβάνονται στο δείγμα, η μέση τελική τιμή για τους οικιακούς καταναλωτές συνέχισε και τον Σεπτέμβριο να παρουσιάζει εικόνα σταθερότητας, μια τάση που παρατηρείται από τις αρχές του καλοκαιριού. Σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2023, κινείται 5% χαμηλότερα.
Μεταξύ των 33 αγορών, σε τέσσερις μόνο υπήρξε κάποια αύξηση της τελικής τιμής σε μηνιαία βάση, ενώ σε 21 δεν υπήρξε μεταβολή παρουσίασαν διακύμανση τιμής. Στις υπόλοιπες οκτώ αγορές καταγράφηκαν μειώσεις τιμών, οι περισσότερες από τις οποίες είναι μικρές. Εξαίρεση αποτελεί το Όσλο, όπου η τιμή μειώθηκε κατά 19%.
Οι τρεις ακριβότερες πρωτεύουσες στην Ε.Ε. ήταν το Βερολίνο (39,87 λεπτά ανά kWh), το Δουβλίνο (35,97 λεπτά ανά kWh) και η Πράγα (35,52 λεπτά).
Τα κυμαινόμενα τιμολόγια
Ανάλογη ελαφρώς πτωτική εικόνα προκύπτει αν ληφθούν υπόψη τα δεδομένα μόνο των κυμαινόμενων οικιακών τιμολογίων. Όσον αφορά την Αθήνα (Ελλάδα), ο μέσος όρος διαμορφώνεται σε αυτή την περίπτωση στα 22,88 λεπτά ανά kWh (συμπεριλαμβάνοντας και πάλι ρυθμιζόμενες χρεώσεις, τέλη και φόρους), από 23,2 λεπτά ανά kWh τον Αύγουστο. Η ελάττωση είναι 1,4%
Λαμβάνοντας υπόψη τις τιμές στις πρωτεύουσες των 15 κρατών-μελών της Ε.Ε. έως το 2004, το μέσο κυμαινόμενο ελληνικό τιμολόγιο ήταν τον Ιούνιο το 11ο φθηνότερο. Επίσης, κινήθηκε σε αισθητά χαμηλότερα επίπεδα από τον μέσο όρο των 15 αγορών, ο οποίος είναι 27,8 λεπτά ανά κιλοβατώρα.
Από τις 15 πρωτεύουσες, λαμβάνοντας υπόψη μόνο τα κυμαινόμενα τιμολόγια οι τρεις ακριβότερες τον προηγούμενο μήνα ήταν το Βερολίνο (41,94 λεπτά), το Δουβλίνο (36,18 λεπτά) και το Λονδίνο (34,56 λεπτά ανά kWh).
«Ευρωπαϊκό υψηλό» στο αέριο
Την ίδια στιγμή, η Ελλάδα (Αθήνα) κατέγραψε τον προηγούμενο μήνα τη μεγαλύτερη αύξηση στην τελική οικιακή τιμή του φυσικού αερίου, από τις 33 ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Η μέση χρέωση διαμορφώθηκε στα 7,6 λεπτά ανά kWh, σημειώνοντας άλμα 8%.
Αξίζει να σημειωθεί πως ακόμη κι έτσι η τιμή παρέμεινε χαμηλότερη από τον μέσο όρο για τα 27 κράτη-μέλη, ο οποίος είναι 10,83 λεπτά ανά kWh. Σύμφωνα με το δελτίο, αιτία του άλματος αποτέλεσε το γεγονός ότι η χρέωση στα περισσότερα οικιακά τιμολόγια στην Ελλάδα συναρτάται από την τιμή του TTF (ολλανδικού εικονικού κόμβου) του περασμένου μήνα. Επομένως, παρασύρθηκαν προς τα πάνω από την αύξηση στο TTF τον Αύγουστο.