Η ανάλυση των εκλογικών αποτελεσμάτων αποδεικνύει εμφανώς την κρίσιμη κατάσταση στην οποία βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ, καθώς αντιμετωπίζει όχι μόνο εσωτερικές αδυναμίες αλλά και τις προκλήσεις από τον πολιτικό στίβο. Η συνεχής αναζήτηση για έναν ισχυρό ηγέτη, που θα μπορέσει να δώσει μια σαφή εναλλακτική πρόταση εξουσίας, είναι καθοριστική.
Η συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία μπορεί να φαίνεται βελτιωμένη, όμως η πραγματική πρόκληση παραμένει το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έχει καταφέρει να προσελκύσει τους απογοητευμένους ψηφοφόρους από άλλες πολιτικές παρατάξεις. Αυτό στην ουσία καταδεικνύει την αδυναμία του κόμματος να προσαρμοστεί στις νέες πολιτικές συνθήκες και προτάσεις.
Η εκλογική επιτυχία του κ. Ανδρουλάκη μέχρι σήμερα φαίνεται να μην έχει μεταφραστεί σε ουσιαστική στήριξη απο ευρύτερα κοινωνικά στρώματα. Η απουσία ελκυστικού και σύγχρονου πολιτικού προφίλ αφήνει το ΠΑΣΟΚ σε μια δύσκολη θέση, ενώ οι ελπίδες για μια νέα ηγεσία στον κ. Δούκα μπορεί να μην αποφέρουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα, ειδικά με τα πρώτα δείγματα γραφής από την πολιτική του πορεία.
Αν οι εκλογές της επόμενης Κυριακής καταλήξουν σε ανάδειξη του κ. Δούκα, οι προκλήσεις για το ΠΑΣΟΚ θα πολλαπλασιαστούν. Η αδυναμία επικοινωνίας και η απουσία βουλευτικής εκπροσώπησης μπορεί να περιορίσουν ακόμη περισσότερο την ικανότητα του κόμματος να μετουσιώσει λόγια σε πράξεις.
Το αποτέλεσμα της προχθεσινής εκλογικής αναμέτρησης φαίνεται να εξέπληξε πολλούς, καθώς οι προσδοκίες για τη δημιουργία ενός νέου πολιτικού πόλου εξουσίας διαψεύστηκαν. Η προσδοκία που είχε καλλιεργηθεί από στελέχη όπως ο Ευάγγελος Βενιζέλος για μια αντιστροφή της τάσης δεν φαίνεται να πραγματοποιείται, καθώς η πραγματικότητα αποδεικνύει διαφορετική.
Η αύξηση της συμμετοχής κατά 10% είναι πράγματι θετική και δείχνει κάποιο ενδιαφέρον από πλευράς ψηφοφόρων, ωστόσο δεν συνοδεύεται από την προσδοκώμενη μετακίνηση ψηφοφόρων από άλλες παρατάξεις. Το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ δεν κατάφερε να προσελκύσει σημαντικό αριθμό ψηφοφόρων που απώλεσαν οι δύο μεγάλες παρατάξεις, ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία, είναι ενδεικτικό της αδυναμίας του να επανακάμψει.
Η απόφαση του ΠΑΣΟΚ να αμφισβητήσει την ηγεσία του Νίκου Ανδρουλάκη, μετά το απογοητευτικό αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές, αποκαλύπτει την ανασφάλεια και τις ανησυχίες που επικρατούν εντός του κόμματος. Μια πρόωρη προσφυγή στις κάλπες που στοχεύει στην εκλογή μιας νέας ηγεσίας με πιο ελκυστικό προφίλ είναι μια απάντηση σε αυτές τις προκλήσεις, όμως η υλοποίηση αυτής της στρατηγικής παραμένει αβέβαιη. Ισχνοί αλλά υπαρκτοι οι ψιθυροι για δημιουργία νέου κεντρώου πολιτικού σχηματισμού από την κ.Διαμαντοπούλου μετά το εξαιρετικό αποτέλεσμα που πέτυχε στις εσωκομματικές εκλογές. Αίνιγμα αποτελεί η περαιτέρω στάση της έκπληξης της όλης διαδικασίας δηλαδή του κ.Γερουλάνου.
Το κυριότερο ερώτημα που προκύπτει είναι αν το ΠΑΣΟΚ, με την ηγεσία που θα αναδειχθεί, θα μπορέσει να διασφαλίσει τη στήριξη των ψηφοφόρων και να επανέλθει ως μια σοβαρή πολιτική δύναμη, ή αν θα παραμείνει εγκλωβισμένο στην τρέχουσα πολιτική του στασιμότητα. Οι επόμενες εβδομάδες και μήνες θα είναι κρίσιμοι για την κατεύθυνση που θα πάρει το κόμμα.
Κυρίαρχος της τασης φαίνεται να είναι ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος βλέπει την πολιτική του κυριαρχία να διατηρείται, εν μέσω των εσωτερικών ρηγμάτων στον αντίπαλο χώρο. Είναι ξεκάθαρο ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να αναλογιστεί τη στρατηγική του και να επαναστατήσει, αλλιώς ενδέχεται να παραμείνει εγκλωβισμένο στην ίδια εσωστρέφεια, αδυνατώντας να βρει τον δρόμο του στην κεντρική πολιτική σκηνή της χώρας.
Υπαρκτός και ο κίνδυνος μετασχηματισμου του σε πράσινο ΣΥΡΙΖΑ σε μια πιθανή επικράτηση του κ. Δούκα με προφανείς τους κινδύνους για τη χώρα…