Ο στρατός του Ισραήλ δήλωσε την Τρίτη (8 Οκτωβρίου) ότι ξεκίνησε χερσαίες επιχειρήσεις στο νοτιοδυτικό Λίβανο, επεκτείνοντας τις εισβολές του σε μια νέα ζώνη ένα χρόνο μετά την έναρξη της σύρραξης και εν μέσω εκκλήσεων του ΟΗΕ για μια διπλωματική λύση.
Οι περιφερειακές εντάσεις που προκλήθηκαν από την επίθεση της παλαιστινιακής ένοπλης οργάνωσης Χαμάς στο νότιο Ισραήλ πριν από ένα χρόνο έχουν τώρα εξελιχθεί σε μια σειρά ισραηλινών χερσαίων και εναέριων επιχειρήσεων πάνω από τον Λίβανο και σε ευθείες επιθέσεις του Ιράν σε ισραηλινές στρατιωτικές εγκαταστάσεις.
Το Ιράν προειδοποίησε την Τρίτη το Ισραήλ για την οποιασδήποτε επίθεση εναντίον της Ισλαμικής Δημοκρατίας, μια εβδομάδα μετά το μπαράζ πυραύλων από την Τεχεράνη κατά του Ισραήλ, ωθώντας την κατάσταση της Μέσης Ανατολής στα άκρα.
Οποιαδήποτε επίθεση στις υποδομές του Ιράν θα αντιμετωπιστεί με αντίποινα, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αρακτσί, σε μια ευθεία προειδοποίηση προς το Ισραήλ.
Στο Λίβανο, ο ισραηλινός στρατός άσκησε μεγαλύτερη πίεση στην υποστηριζόμενη από το Ιράν Χεζμπολάχ, λέγοντας ότι διεξάγει «περιορισμένες, τοπικές, στοχευμένες επιχειρήσεις» στο νοτιοδυτικό τμήμα του Λιβάνου, ύστερα από την ανακοίνωση παρόμοιων επιχειρήσεων για τη νοτιοανατολική περιοχή των συνόρων.
Ο ισραηλινός στρατός έπληξε τα νότια προάστια της Βηρυτού κατά τη διάρκεια της νύχτας και δήλωσε ότι σκότωσε έναν υψηλόβαθμο αξιωματούχο της Χεζμπολάχ, τον Σουχάιλ Χουσεΐν Χουσεϊνί, υπεύθυνο για τον προϋπολογισμό και την υλικοτεχνική υποδομή της ομάδας.
Από την άλλη, ο Ειδικός Συντονιστής των Ηνωμένων Εθνών για τον Λίβανο και ο επικεφαλής της ειρηνευτικής αποστολής του ΟΗΕ στη χώρα δήλωσαν την Τρίτη ότι οι επανειλημμένες εκκλήσεις τους για αυτοσυγκράτηση «αγνοήθηκαν» καθ’όλη τη διάρκεια του ενός έτους από τότε που άρχισαν οι ανταλλαγές πυρών μεταξύ Χεζμπολάχ και Ισραήλ.
«Σήμερα, ένα χρόνο μετά, οι σχεδόν καθημερινές ανταλλαγές πυρών έχουν κλιμακωθεί σε μια αδυσώπητη στρατιωτική εκστρατεία, της οποίας οι ανθρωπιστικές επιπτώσεις δεν είναι παρά καταστροφικές», ανέφεραν σε κοινή δήλωσή τους οι δύο αξιωματούχοι.
Οι εντάσεις είναι υψηλές
Οι επιθέσεις έχουν εγείρει φόβους ότι οι ΗΠΑ, ο στενότερος σύμμαχος του Ισραήλ, και η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν θα παρασυρθούν σε μια ολοκληρωμένη σύγκρουση στην πετρελαιοπαραγωγό Μέση Ανατολή.
Η ένταση μεταξύ των δύο κύριων εχθρών, Ιράν και Ισραήλ, βρίσκεται τώρα σε πολύ υψηλά επίπεδα μετά από χρόνια σκιώδους πολέμου και δολοφονιών.
Το Ισραήλ ζυγίζει ακόμα τις επιλογές του για να απαντήσει στην επίθεση της Τεχεράνης με βαλλιστικούς πυραύλους την περασμένη εβδομάδα, η οποία πραγματοποιήθηκε ως απάντηση στη στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ στον Λίβανο.
Ο αμερικανικός ειδησεογραφικός ιστότοπος Axios επικαλέστηκε Ισραηλινούς αξιωματούχους που δήλωσαν ότι θα μπορούσαν να πληγούν οι πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Ιράν, κάτι που θα αποτελέσει σοβαρή κλιμάκωση και θα πλήξει την παγκόσμια αγορά πετρελαίου με σημαντική άνοδο στις τιμές.
Την Παρασκευή, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είπε πως θα σκεφτόταν εναλλακτικές για το χτύπημα των ιρανικών πετρελαιοπηγών, αν βρισκόταν στη θέση του Ισραήλ, διότι πιστεύει ότι η χώρα-σύμμαχος δεν έχει καταλήξει ακόμη στο πώς να απαντήσει στο Ιράν.
Οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές έχουν εκτοπίσει 1,2 εκατομμύρια ανθρώπους στον Λίβανο, καθώς η εντατική εκτόξευση βομβαρδισμών του Ισραήλ έχει ανησυχήσει πολλούς Λιβανέζους ότι η χώρα τους θα βιώσει την μεγάλη καταστροφή που προκάλεσε το Ισραήλ στη Γάζα.
Οι ισραηλινές δυνάμεις εξέδωσαν προειδοποίηση στα αραβικά προς τους λουόμενους και τους χρήστες σκαφών να αποφύγουν ένα τμήμα των λιβανέζικων ακτών, λέγοντας ότι σύντομα θα ξεκινήσουν επιχειρήσεις κατά της Χεζμπολάχ από τη θάλασσα.
Περίπου 2.000 Λιβανέζοι έχουν σκοτωθεί από τότε που η Χεζμπολάχ άρχισε να επιτίθεται στο Ισραήλ πριν από ένα χρόνο σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τη Χαμάς, ενώ οι περισσότεροι από αυτούς σκοτώθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες.
Ο ισραηλινός στρατός έχει περιγράψει την χερσαία επιχείρησή του στον Λίβανο ως τοπική και περιορισμένη, αλλά η κλίμακα της αυξάνεται σταθερά από την περασμένη εβδομάδα.
Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF) λένε ότι στόχος τους είναι να εκκαθαρίσουν συνοριακές περιοχές όπου έχουν ενσωματωθεί μαχητές της Χεζμπολάχ, χωρίς να σχεδιάζουν να εισέλθουν βαθιά στον Λίβανο.