Έναν καινοτόμο τρόπο για να αναχαιτίσει το brain drain επεξεργάζεται η Πορτογαλία, προαναγγέλοντας μια δεκαετία προοδευτικών φορολογικών ελαφρύνσεων για τους νέους.
Έναν καινοτόμο τρόπο για να αναχαιτίσει το brain drain επεξεργάζεται η Πορτογαλία, προαναγγέλοντας μια δεκαετία προοδευτικών φορολογικών ελαφρύνσεων για τους νέους.
Ειδικότερα, η κεντροδεξιά κυβέρνηση μειοψηφίας του Λουίς Μοντενέγκρο καταργεί το πλαφόν του 15% στον φόρο εισοδήματος για νέους 18 έως 35 ετών όπως φαίνεται στα προσχέδια του προϋπολογισμού για το 2025. Οι νέοι που βγάζουν έως και 28.000 ευρώ ετησίως, θα έχουν 100% φοροαπαλλαγή τον πρώτο χρόνο της εργασίας τους, με 75% από τον δεύτερο έως τον πέμπτο χρόνο, 50% μεταξύ του έκτου και του ένατου και 25% το 10ο έτος.
Το μέσο ετήσιο εισόδημα στην Πορτογαλία είναι περίπου 20.000 ευρώ και οι συντελεστές φόρου εισοδήματος κυμαίνονται από 13 έως 48%. Η κυβέρνηση εκτιμά ότι το σχέδιο θα κοστίσει από 645 εκατ. ευρώ το 2025, μέχρι 1 δισ. ευρώ μάξιμουμ.
Τα κίνητρα στοχεύουν στο brain redrain για τους νέους στην Πορτογαλία. Σύμφωνα με το Reuters, περίπου 850.000 νέοι – το 30% άτομα ηλικίας 15 έως 39 ετών – έφυγαν για να ζήσουν στο εξωτερικό λόγω των χαμηλών μισθών και των κακών συνθηκών εργασίας στην πατρίδα τους.
Αν και η συνολική ανεργία στην Πορτογαλία μειώθηκε στο 6,1% το δεύτερο τρίμηνο του 2024, στους νέους είναι σχεδόν 4 φορές υψηλότερη στο 22%. Ο Μοντενέγκρο τόνισε πως πρέπει να διασφαλίσει ότι οι νέοι της «μπορούν να βρουν μια ευκαιρία εδώ», ώστε να μην χρειαστεί να εγκαταλείψουν τις οικογένειες και τους φίλους τους για να αναζητήσουν ευκαιρίες στο εξωτερικό. «Αξίζει να πιστέψουμε στην Πορτογαλία» είχε επισημάνει τον Αύγουστο.
Παράλληλα, η κυβέρνηση εξετάζει σχέδια για να διευκολύνει τους νέους να αγοράσουν τις πρώτες τους κατοικίες, απαλλάσσοντάς τους από ορισμένους φόρους και τέλη. Η έλλειψη οικονομικά προσιτών κατοικιών, η οποία έχει επιδεινωθεί μετά την οικονομική κρίση του 2008, έχει οδηγήσει σε μια σειρά από μεγάλες διαμαρτυρίες τα τελευταία χρόνια για το κόστος στέγασης.