Σημαντική αύξηση των αθετήσεων αποπληρωμής χρέους σε ξένο νόμισμα από κυβερνήσεις την επόμενη δεκαετία, «βλέπει» η S&P Global Ratings.
Σημαντική αύξηση των αθετήσεων αποπληρωμής χρέους σε ξένο νόμισμα από κυβερνήσεις την επόμενη δεκαετία, «βλέπει» η S&P Global Ratings, πρόβλεψη που αποδίδει κατά κύριο λόγο στα σημαντικά υψηλότερα επίπεδα χρέους αλλά και στα υψηλότερα επιτόκια.
Στις χώρες που αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνος, ο οίκος περιλαμβάνει την Ελλάδα και την Κύπρο.
Σύμφωνα με την S&P, τα κράτη που εξετάζονται, δαπάνησαν σχεδόν το 20% των εσόδων της γενικής κυβέρνησης για την αποπληρωμή τόκων τη χρονιά που οδηγήθηκαν στην αθέτηση αποπληρωμής χρέους σε ξένο νόμισμα. Αυτά τα υψηλά κόστη δανεισμού οφείλονταν σε παράγοντες όπως ο πληθωρισμός, η υποτίμηση του νομίσματος, τα σοκ στους όρους εμπορίου, και το μεγάλο ποσοστό κρατικού χρέους σε ξένο νόμισμα.
«Οι περισσότερες αθετήσεις χρέους σε ξένο νόμισμα από το 2000 έως το 2023 προέκυψαν από αδύναμους θεσμικούς, δημοσιονομικούς και διαρθρωτικούς παράγοντες του χρέους», έγραψε η πιστωτική αναλύτρια της S&P Global, Giulia Filocca. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «δεν υπάρχει μεμονωμένο μέτρο που να προβλέπει αξιόπιστα και σταθερά τις κρατικές αθετήσεις».
Τα κράτη με υψηλές και ολοένα αυξανόμενες καθαρές εξωτερικές υποχρεώσεις -όπου το συνολικό δημόσιο και ιδιωτικό χρέος προς μη κατοίκους υπερβαίνει τα περιουσιακά στοιχεία που έχουν επενδυθεί από τους κατοίκους στο εξωτερικό- είναι πιο πιθανό να εκδηλώσουν αδυναμία πληρωμής, ενώ αντίθετα όσες χώρες είναι καθαροί εξωτερικοί πιστωτές σπάνια αντιμετωπίζουν αυτόν τον κίνδυνο, σύμφωνα με την S&P.
Λόγω των εξωτερικών ανισορροπιών, πολλές χώρες που βρίσκονται αντιμέτωπες με πιθανή αθέτηση χρέους σε ξένο νόμισμα, όπως η Κύπρος, η Γρενάδα και η Ελλάδα, έχουν εξωτερικές χρηματοδοτικές ανάγκες πολύ μεγαλύτερες από τα έσοδα των τρεχουσών συναλλαγών τους και τα συναλλαγματικά τους αποθέματα, εξηγεί η S&P.